Srpski tehnički list

— 280. —

ха, да се може рачунати на потпуно сигуран лет, нарочито што се тиче независности од ветра, нити је се надати да ће се ове тешкоће тако брзо савладати, ипак с дана на дан конструкција се усавршава, и све се више особа почињу занимати ваздухопловством, тако, да се темпо напредовања у овом правцу може смаграти у најмању руку као задовољавајући.

Ала Ма 550. 8,

ВЕСТИ.

Личне Вести

На основи члана 18. закона о уређењу Министарства Грађевина, решењем Господина Министра Грађевина од 11. тек. мца. бр. 7289, премештени су по службеној потреби:

г. Петар Јовановић инжењер друге класе, из грађевинског одељења при начелству окр. београдског у Министарство Грађевина; и

г. Милан М. Аћимовић инжењер треће класе из грађевинског одељка при начелству окр. крушевачког у грађевински сдељак при начглетву окр. београдског.

Исправка.

У прошлом 37. броју нашега листа, случајном.

грешком коректора, у чланку: „Железнице на целој земљи крајем 1908 године“ а у првој рубрици таблице, стоји: „Текући број“ а треба да стоји: Број пцржава и земаља. Моле се читаоци да ову исправку приме знању.

Грађевинарске вести.

Камени мост од бм. распона саградиће се ове год. преко потока код Галине бране, на путу Прокупље — Куршумлија, по пројекту окр. инжењера г. Ник Ристића.

Предрачунска је сума 6759,04 дин.

Канал од 2— м. ширине сгградиће се ове год. за отицање воде из Попарског потока у реку Колубару у Ваљсву, по пројекту окр. инжењера г, Чеде Гагића.

Предрачунска је сума 19 761,05 дин.

Дрвени мост преко реке Пека у селу Кусићу на луту В. Градиште — Голубац, обновиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. К, Букавца.

Предрачунска је сума 3253,91 дин.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ, и Архитекта Влад.

Нове зграде у Београду,

16, Јерисим Симић Невесињска ул, 2

17, Сава Когачевић Краља Алекгандра ул. 144

18, Илија Ђукановић проф. Принц Елгенија ул. 2

3—1Х—1910 год. Београд

нарилачинитосљининнеш: о завествнарианиго славина ен веа Ш. МЕСНИ СКУП

Мих. Ст. Христић

Удружења Српских Инжењера и Архишекшта као пролужење П скупа биће у понедељак 20. ов. м. у 6 часова по подне у стану Удружења Краљ Миланова ор 5.

На дневно: је реду:

О пројекту закона о уређењу Министарства Грађевина

Моле се чланови, де изволе доћи на скуп јер је питање колико важно, толико и журно.

17. септ. 1910 год. Београд

П. прздседник Вл. П. Митровић Секретар,

Н. М. Смиљанић

МТВ ЗВАН ТРН Е неиветитава,

Благајникова пошта.

Г. Драг. П. Лезаревић инжењер, повереник за округ тиМочки послао нам је покупљену претплату за лист и то:

од г. Томе Николића предузим. из Црвена 20 дин. од 1МП 1909 г. до 1—МУП 1910 год. и од г. Мил Миљковића предуз. из Зајечара—10 дин. од 1-1 до 1— УП 1910 год.

Г. Мита Станисављевић инспектор, положио је 10 дин, на име претплате за лист и од 1-1 до 1–УП—1910 год.

Г. Милорад 3. Протић в. инжењер, повереник за округ чачански послао нам је покупљену претплату за лист и то: по 40 дип. за целу 1909 и 1910 г. од г. Мите Радовановића из Краљвва и Анд. Димитријевића из Чачка, по 20 дин. за целу 1910 г. од г. Павла Брушије из Чачка и Велимира Пењевића из Рашке. за целу 1909 г. од г. г. Мићовић и Павловића из Чачка, по 10. дин, за | полгође 1909 г.

од г: г. Спасоја Новковића из Краљева и Л. Милојевића из Чачка.

П. Митровић вавр. професор Унивсрзи гета

Одговорни уредник: Јефла Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд