Srpski tehnički list

— 296 —

Па и у самом Смедереву, код окружне болнице имамо коту 82,31, које је место ове године било плављено од Петријевачког Потока, и где би се нивелета морала држати најмање за 1 м. више, дакле на коти 83,31. Како се одавде мисли писац спустити на обалу дунавску, која има коту 71,24, а која је свега за 700 м. удаљена од окружне бол ницег Писац ће ми одговорити: развијањем. У томе случају за 12 м. висине потребна је дужина од 1500м., и ова се може добити само развијањем, и то или кроз саму варош, или кроз брдо „редут,“ где би морао доћи много дужи тунел од 320—350м. колико писац тврди, јер дужина, која се има добити развијањем износи пуних 800 м.

Држим, да сам овим изношењем свакако довољно доказао, са каквим се средствима „паланачки ћифтица инжењер“ служио при расправљању овако важног питања, а г.г. колегама које се буду евентуално интересовале за ову пругу, ставићу свакад на расположење све податке, који се на исту односе, па чак и самом „паланачком ћифтици инжењеру,“ ако се само за исте интересовао буде.

Благодарим Господину Уреднику на гостопримству. С. Шевић

БЕЛЕШКЕ.

Најновији напретци у конструкцији Дизел мотора и његова употреба зл вучу терета од 9000 тони. Тће Типез Епотпеенпе Зирретепе од 10 августа 0. г. саопшгава неколике подгтке о постигнутом најновијем успеху у конструкцији Дизел — мотора.

Обични Дизел — мотори имају тип мотора са четири такта, но да би се смањио терет мотора по коњској снази, конструјисани су понекад и као мотори са два такта, који дају два пут већу снагу но мотори са четири такта истих димензија али при том троше само 6 до 7%/, више уља по јединици снаге, Сем тога успело се, да се моторима да много већи број обртаја у минуту 200 до 400 Тако су конструисани мотори са два такта са 400 обртаја у минуту који не теже више од 30—835 килограма по коњској снази и који троше по коњској снази само 5— 6•/, више уља но обични Дизел-мотори. Исто тако

повећана је знатно и снага коју даје цилиндар. Ова снага достиже код неколиких мотора на два такта чак 2500 коња.

Дизел — мотори почињу улазити у употребу код марине како за кретање пропелера брода тако и за клетање помоћних и електричких машина.

Хамбург—Америка— линија сад је наручила један товарни брод (сагго—ђоађ од 9000 тони. Његове две машине треба да произведу укупно снагу од 3000 коња и израдиће се по типу Дизел—мотора. Употреба ових мотора учиниће да ће се уштедети 75" простора који иначе закрчује гориво код обичних парних машина.

Најзад, конструјисана је и једна локомотива петролео—електрична, чије дипамо машине крећу мотори дизеловог типа. Главна преимућства ових мотора јесу: мала потрошња уља по јединици снаге и могућност да се за гориво употребе уља врло мале цене, сиров петролеум или тешка петролска уља

ге Дете суп Ја

ВЕСТИ Грађевинарске вести

Оправка мале и велике гостионице у Топчидеру уступљена је Стевану Хумбнеру пред. из Београда за 1100 дин; ниже од предрачунске суме за 410,77 дин. или 27,18%/, плаћа држава.

Друга оправка зграде држав. штампарије у Београду уступљена је Михајилу Ђорићу пред. из Беогр. за 1986 дин; ниже од предрачунске суме 567,56 дин. или 22,23%/ плаћа држава.

Пријаве за нове зграде у Београду

Крста Ђурић лебар у Ратарској ул. 71. Драгиша Крсмановић у Сарајевској ул. бр. 3. Јованка Ђ. Јовановић Милоша Поцерца ул. 23. Божидар Мошић у Хаџи Рувимовој ул. 13. Милоје Благојевић у Дубровачкој ул. 27. Игњат Крстић Мојсијева ул. 62.—

Браћа Савићи Коларчева ул, бр.

Малорад Радосављевић Главашева ул. 7. Антоније Марић Хаџи Проданова ул. бр.Никола Лукачек краља Александра ул. 25.

Трајко Стојановић и Јордан Белимировић у Цариградској ул. бр. М. Глишић у Приштинској ул. бр. 80

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. ЏП. Мигровић вапр. професор Унивсрз игета Одговорни уредник: Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К Грегорића и Дрга — Београд