Srpski tehnički list

— 336 —

мер „Инж. Савет“ у Русији, који се састаје редовно 9 пута недељно. Ту долазе сви важнији предмети, грађевине по вредности до 30000 рубаља; специјалне и теже конструкције и т,д. али увек се зна кад се може неки предмет свршити.

Затим је овај скуп закључен, а заказан Ш. месни скуп за 20. 1Х. 1910.

Ш. Месни скуп 20. 1Х. 1910.

Председавао Потпредседник Удружења Влад. П. Митровић, Секретар Неш. М. Смиљанић.

Писутни чланови: Ј. Стефановић, Јов. Симеоновић, М. Кикић, Д. Мирковић, П. А. Димић, Милорад Поповић, М. С. Милосављевић, Јов. Андрејевић, М. Ј; Смиљанић, П. Гачић.

Продужава се дебата о Грађевинском Савету

Потпредседник пита да ли има још какво мишљење о саставу и функцији Грађевинског Савета.

П. А. Димић напомиње да у детаље не можемо улазити у толико пре, што је време које нам стоји на расположењу кратко, а после и с тога што су ово само принципи које ми излаљемо, а детаљисање и стилизација улазе у пројект закона, који тек има да се изради.

Ј. Стефановић додаје да у Грађевински Савет не би требало ни да улазе чланови по положају, већ само незаинтересовани и нарочито изабрани. Ови би се у таком случају ако не би хтели долазити на седнице и брзо додати истим начином могли и уклањати. По положају би долазили стручни референти. али само без право гласа.

(наставиће се)

ВЕСТИ.

Личне вести

Пензионисан.

Указом Њ. В. Краља од 29. октобра т.г. по својој молби стављен је у пензију г. Коста 11. Јовановић, начелник прве класе општег оделења железничке дирекције.

Конкурс за једног инжењера.

Општини града Пожаревца потребан је инжењер, те с тога овим а сходно одлуци одбора спштинског од 10. октобра тек гоо. Бр. 16101. расписује стечај за то звање. ·

Плата је у овој години одређена буџетом 4000 динара годишње, а за идућу годину биће свакојако већа.

Компетента за ово звање имају се са својим документима јавити суду најдаље до 15. новембра тек. године.

Грађевинарске вести

Одобрење за израду планова школе за Сточарство у Краљеву. Господин Министар Грађевина на молбу г. Министра Народне Припреде решењем својим од 28. октобра ове год. изволео је одобрити, да архитекти и инжењери у државној служби могу учествовати у стечају за израду планова за нове школске зграде Управе школе за сточарство и планинско газдовање у Краљеву, према стечају објављеном у нашем Листу и Срп. Новинама.

Оправка државног пута М. Пек—Благојев Камен, извршиће се ове год. по пројекту о«р. инжењера г. Б. Минића.

Предрачунска је сума 90 608,27 дин.

Двадесет камених пропу та саградиће се по пројекту окр. ивжењсра г. Ж. Д. Радоваћа, на путу Гуча— Миросољци— Дивљака

Предрачунска је сума 11 126,49 дин.

Пет Камених пропуста саград:ће се ове год. на путу Гуча—Караула—Чачак, по пројекту окр инжењера г. Ж. Д. Радовића.

Предрачунска је сума 2 486,17 дин.

Скеле за моптовање гвоздене кенструкције моста преко Трговишког Тимока код Књажевта саградиће се ове год. по предрачуну окр. инжењера г. Ст. Маринковића

Предрачунска је сума 4 640,43 дин.

Нов полустални пропуст од 6. м. отвора саградиће се ове год. преко потока у селу Милошеву на Цариградском путу, по пројекту инспек“ тора г. Н. Половића.

Предрачунска је сума 39836,84 дин. Нов привремени пешачки мост сагради-

ће се ове год. преко Белице у Јагодини по пројек-

ту окр. инжењера г. Ст. Губеревца. Предрачунска је сума 1633,01 дин. Полустални мост преко Ржанске реке на путу Пирот—1. Ржана оправипе се ове год. по пројекту окр, инжењера г. Ј. Видановића. Предрачунска је сума 2129.18 дин. Разбијање стена на путу | Кутина Ранпа Дубрава и то, од Гађиног Хана на Марину Кутину и Крастовчу до Д. Душника,извршиће се по пројекту окр инжењера г. Д. Милићевића. Предрачунска је сума 100 264,60 дни.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П(. Мигровић ванр. професор Унивсрзи гета Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд