Srpski tehnički list

— 344 —

а други ни мало те би те створио хаос, за то се то право употребе и распореда кредита мора оставити Министру, који воли бриту о свима грађевинским пословима у земљи.

(наставиће се)

БЕЛЕШКЕ

Заштита од поплаве. За време последњих великих поплава у Паризу дошло се до врло повољног искуства са одбранбенил насипима, који су прављени понекад од цемента а понекад од земље и који су на многим местима одлично послужили против павале воде. Најбољи резултати постигнути су у близини Гошуге-а, где су насипи били подигнути по упуствима Шефа путова и мостова инжењера Мопашас — Раосћ, који је у исто време им директор бироа за поплаве. Ови насипи прављени су по угледу на насипе у Амери“и, који се примењу. ју при опште познатим и јаким поплавама реке Ми. сисипе. Главни услов за добро дејство ових насипа у томе је, да се џакови пуњени полажу управно на ток речни и да буду само до пологине напуњени. Кад наступи вода то постаје насип, правећи једну кашасту масу и прелази у чврст зид, који је за воду непробојан. За ове насипе најбољи су џакови од брашна, али се могу употребити и мали цементни џакови. Довољно их је и само у једном реду наслагати, али је боље направити два реда и међупросторе земљом испунити. На обалама Мисисипе, чијс поплаве по величини и опасности пргвазилазе и поплаве реке Сене, одупиру се на овај начин по више недеља висини воде и од 2,50 м.

ПЕЧЕ

В ЕСТ И.

Одложена лицитација. Лицитација за израду гвоздене конструкције за мост преко Моравице код Краљева села, одложена је за 28. децембар т. год. о чему се извештавају заинтересовани ради знања.

ЗЕН ИВЕ ние аи Једна млада техничка снага која је много обећавала, подинжењер округа крушевачког + БОЖИДАР ЛЕПЕНАЦ преминуо је 8. тек. месеца. Бог да му души прости!

падини аб. Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр. професор Унивгрзигета

СТЕЧАЈ.

Удружење Српских Инжењера и Архитекта расписује овим стечај за израду расправе о армираном бетону.

Најбоље израђену расправу награђује са

' 500 динара Раљска фабрика цемента.

Расправа има у првом реду да изложи и испита опште особине конструкција од армираног бетона и да при томе обрати особиту пажњу питању: када су и у колико

оне подесније од осталих а нарочито чисто

гвоздених конструкција.

При том расуђивању треба узети у обзир све особине армираног бетона, а нарочито његову сигурност противу пожара и његове игијенске особине.

При испитивању конструкције од армираног бетона с економског гледишта, ваља узети у обзир не само трошкове око израде него и трошкове око одржавања.

Зарад бољег објашњења и очигледнијег упоређења могу се расправи додати и упоредни пројекти за једну конструкцију у гвожђу и у армираном бетону и то за околину Пожаревца, Шапца или другог ког места у Србији у којима је оскудицау добром крупном камену за зидање.

Рок за предају расправе оцењивачком суду или Удружењу Српских Инжењера и Архитекта биће Цвети 1911. године како би се могао извршити преглед и оцена поднесених расправа, те да се награда додели о главном,скупу Удружења на Духове 1911. г.

У оцењивачком суду су изабрана ова лица :

Председник г. Јефта Стефановић ред. професор Универзитета и чланови г.г. Кирило Савић Управник грађења нових железница, Миленко ТГурудић и Ог Јпсеп. Милутин Миланковић ванредни проф. Универзитета и Драгутин Маслаћ архитект Мин. Грађевина.

30. маја 1910. год. Београд У име Удружења

Срп. Инж. и Архитекта Председник оцењивачког суда

Јефта Стефановић.

Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд