Srpski tehnički list

пи

Од свих готових пројеката веома су важни пројекти водојажа у Баварској шуми, који су изводљиви, јер је подлога земљишту ових водојажа гнајс и гранит — док извођење извесних водојажа у јуж. и сев. Баварској као да је у питању због несигурне подлоге земљишта. Од осталих већих пројеката споменута су три (два у пределу Ина), од којих се говорник највише задржао на пр.јекту за Валахенско језеро, о коме је било доста говора у последњем Ланстагу. Показавши нам ситуацију и две разне могућности извршења пројекта („Заједнички“ и „одвојени“ начин са корисном снагом од 25.000 Р5. односно 33.000Р5,) показао нам је и стања воде у језеру у разним годинама, да је случајно тај пројекат извршен.

Своје је предавање завршио говорник са напоменом, да је већ крајње време искоришћавати водену снагу, која нам стоји на расположењу, јер цена угљу из године у годину све више скаче пошто га нема довољно, а неки су чак и прорачунали када ће га и са свим нестати.

После овог интересантног предавања настала је дискусија, у којој је најважнија напомена једног говорника: да није довољно само спремати пројекте ради искоришћавања водене снаге, но у исто време треба водити озбиљног рачуна и о њиховом рентабилттету.

Заинтересован овим предавањем, потражио сам у издању Бавар. Министарства Унутрашњих Дела појединости о том једном од најважнијих и најзамашнијих пројеката у овој области, о пројекту за Валхенско језеро и намеран сам да ове појединости о пројекту изнесем у „Техничком Листу“ које ће, надам се, и остале читаоце интересовати.

Пројекат за Валхенско језеро

Први, који је обратио пажњу — на водену снагу, која би се могла добити навраћањем Изара у Валхенско језеро. и искоришћавање пада између Валхенског и Кохелског језера, био је Хесенски инспектор бсћтаск из Дармштата, који је удружен са по. Јеапјадаце!-ом из Минхена поднео 13. јула 1904. год. један стручно израђен генерални пројекат Управи Горње Баварске, са молбом да им се одобри концесија ради искоришћавања те водене снаге.

Крајем 1904 год. поднесе некадањи пруски мајор моп Попа Министарству Саобраћаја у општим потезима предлог о истом предмету, само што је његов предлог био већих размера но Зећписк-ов и Јеапјеадце!-ов; 22. јануара 1906. поднесе хоп Гропа! Министарству Саобраћаја молбу за концесију, коју ово као надлежно пошаље Министарству Унутрашњих Дела.

Проучивши подробно и 5сћписк-ов као и уоп ропавов предлог, Министарство реши, да ову тако драгоцену и рентабилну водену снагу не уступа приватним лицима, већ шта више да је што скорије искористи за државне цељи, и то на првом месту за електричне железнице. На основу овог решења следова одлука владе да се и 5сћписк са Јеапјадпе!ом као и у. Пошаћ од тражења одбију. Међутим Врховна Грађевинска Управа доби налог да у споразуму са Министарством Саобраћаја изради нов генерални пројекат за државне цељи. За основ овог пројекта узет је предлог комисије за иској ишћавање водене снаге, која је била образована од најбољих стручњака.

Да би у најкраћим потезима имали јасну слику појединих пројеката, и упознали се који су разлози руководили Управу дани Зећписк — Јеапјади еј-ов ни у. рропај-ов пројекат у поднесеној форми потпуно не усвоји, а с друге стране видели које су основне замисли истих пројеката задржале при изради пројекта Грађев. Управе потребно је да о сваком пројекту на по се проговоримо.

а) бсћтаск-ов пројекат.

Између долина река Јзат-а— Ботзасћ-са леже два од највећих Алписких језера Горње Баварске, Валхенско и Кохелско, која суузајамно раздвојена само 2 км. широким Кеззе|ђеге-ом Висинск: разлика нивоа воде овихјезера износи 202м. Да би се овај знатан пад што рационалније могао искористити, била би природна количина воде, која Валхенском језеру дотиче недовољна. Да би се могла стална количина воде од | 10м3 употребљава -и, морало се предвидети довођење воде из Изара у Валхенско језеро.

Одвођење воде из Изара извршило би се на тај начин, што би се код тзв. МИсћртађеп-а, испод | Мајсап-а подигла покретна брана са висином успора око 1.00м. да би се вода (до 11,6 т3/сек.) одвела најпре једним тунелом у корегирано корито потока Ођегтласћ-а, а одавде у Валхенско језеро. Из Валхенског језера, код места Џпејд-а доспевала би вода (10м5/зес) једним тунелом кроз Кеззеђеге у водену избсу СМаззегзебјоћ5) на сев падини брда, одакле би једним шахтом у стени падала 200м да би најзад доспела у турбинска постројења, која би се налазила на подножју брда.

| Употребом турбина са ефектом од 75%, могла би се овако добити снага од 10.10.200—20.000 Р5. Од турбонске зграде водила би се употребљена вода кратким каналом у Кохелско језеро, а одавде у проширену и издубљену Гоззасћ, која код Му оНтазђацзеп-а утиче у Изар. Да видимо сад какву улогу има Валхенско | језеро по Зећписк-овом пројекту. За време 7 месеци, од априла до октобра, 'може изар, на месту од кога би се вода одводила