Srpski tehnički list

__-96 —

сталне бране са исгустима (Стипдађјавзе) које прво не изискују дубоко фундирање, а друго помођу устава спречавгло би се засипање шљунком и спла варство у исто време не би било прекидано.

Једна од ових великих брана била би подигнута у Изару тако, да би се вода из њега једним тунелом доводила у Мајећеп-ско језеро, а друга би брана била подигнута у Раррасћ-у испод утока Ејећбасћ-а, чиме би се искористио и доста знатан слив овог потока. Од бране се одваја један одводни канал, који као аквадукт прелази долину Изара и пробивши се кроз леву падину, пада као тунел до Валхенског језера.

Сем наведеног разлога велико је преимућство пројекта Грађевинске Управе у томе, што се постројење може сасвим постепено према одговарајућој већој и већој потреби извршивати; нарочито ће се моћи упоредо ићи напред са снижавањем нивоа Валхенског језера, и тиме ће се спречити нагло крњење интереса становништва поред језера.

Минхен, децембра 1910 г. Јпа. Стан. Јосифовић.

Предлог за претравку главне Дуваљке Вјачтоћт, Кота, — огњишта И тендерске кочнице теретних локомотива серија. || — 18,

— Пише МилАН ГРЕБЕНАРОВИЋ, ДИПЛОМ. МАШИНСКИ ИНЖЕЊЕР. —

— Продужење —

Ако се у једначини 90). сматра вредност 5 испод квадратног корена као променљива, и ако се диференцира вредност испод квадратног корена и први диференциалквоциент вредности испод квадратног корена стави да је раван нули, онда се добија кубична једначина следећег вида:

ПИ јави « „Њ ит к ћ к

[орања

= 61. 6“, Фе: Е ) ђ == О к

Ако се у једначини 19). сматра Б као променљива и први диференциалквоциент прве вредно-

сти испод квадратног корена стави ла је раван нули, добија се следећа квадратна једначина :

ари 2 рпмва нити рЕраитј пО пао к к к

а из овога следује:

5 о 1 + ||. ПР

К г

о

(5 ф“

са примедбом. да од знакова испред квадратног

корена за овај случај вреди само позитиван знак. Пошто је испод квадрадгног корена вредност

а „њ 12 С. ——)

прло незнатна према гредности 2. С , 0", то се она може изостивити, и тада гласи једначина за 5 Ле

и == 35 “Р вај/з с 2. . . - 21) к к

Да би се увидела разлика резултата при рачунању са једначинама 21.) и претходном, узмимо из праксе просечне вредности за

| (5: По ВИНИЛ Ф =

а Љ

1 ћ 6 Нека је С=1,#=7а' ата: фи 24

5 Е | ода се за = добија према једначини ЈЕ г

6 _ 1281 ко 24 а према једначини: 21') Бо 12,48 24

| дакле веома незнатна разлика.

Из једначине 21.) јасно се увиђа да најподеснији попречни пресек димњака зависи од вредности Слф, кб иљђ. Но на најподесвији попречни пресек димњака незнатно утичи попречни пресек (Њо горњег отвора конуса: јер је овај веома незнатан према вредности 2. ке с тога је при одређивању величине попречног пресека димњака меродаван по пречан пресек | водогрејних цеви и коефицијенат ф, што у осталом потврђују од Нозо-а и Геофрај-а извршени опити са цилиндричним димњацима. Ако узмемо да средња вредкост

„Њ | : 8:17 износи _аф= 03, ћ 30

онда се, из једначине 21.) добија да је:

ВБ _— (46 или соб,50

к Обично се за цилиндр:чне димњаке узима да је: Ц _ = > 0,50 ћ који се однос паје констатовати на многим извршеним локомотивама.