Srpski tehnički list

— 49 —

Господине Министре,

Наше је уверење после напора, — који полажемо за једну праведну ставр, — да питање о прузи, која има да замени пругу Раљском долином неће бити преломљено без оцене свих факата и обзира економских, трговачких пи. других.

Ти обзири у овој прилици срећним случајем изједначавају и поклапају интерес једне државне потребе са интересима Смедерева као трговачког места. Без тих обзира иначе судбина Смедерева била би запечаћена. За таквом би се судбином могло очајавати, да нисмо дубоко уверени, да данас правце железничким трасама не одређују трасери, лињиром него економска полишика им државници. Па зато се и уздамо, да ће се у последњем часу поправити она страховита грешка, која нову пругу без потребе и без интереса упућује селима место трговачким центрима, који у сваком случају за државу имају већег значаја од интереса грађана овога места који ову мисао бране.

Ми смо имали прилике да Вам у два три маха усмено изнесемо у цифрама количину довоза и извоза наших жита у Смедереву. Та је ствару 0сталом позната и из државне статистике, као што су познате и разлике у ценама наших жита на појединим пијацама и на Смедеревској. Оба податка поред других иду у прилог Смедеревскога трга.

Очекујући Вашу ваздашњу наклоност, коју сте показали интересима овога питања, ми се надамо да ћете по овој преставци учинити све да се оно што правилније реши.

Примите и овом приликом уверење нашег одличног поштовања.

У име грађана града Смедерева по њиховом овлашћењу на збору од 27. јуна ове године и одлуци суда и одбора општинског, нарочито изабрани одборници :

у Смедереву Децембра 1910. год. Председник општинског суда

ф. Симић

Чланови : Др. Ник. Велимировић, „Кив. С. Тајсић, Љубом. Ј. Рајковић Пера Симић, С. М. Адамовић Милан Ј. Влајковић, М. Ковачић Н. К. Живановић.

— наставиће се —

ЕЛЕКТРАНА

на београдској железничкој станици. ОД ИЧЖЕЊЕРА Љубивоја Ј. Михаиловића.

Ове године у марту месецу навршиће се четири године од како је овдашња електрана пуштена у рад и како се налази непрекидно у таквом стању. Дакле, као што ће некима бити познато, наша железничка станица има за електрично осветљење, засебну инсталацију којој је задатак да снабдева све канцеларије, станове појединих чиновника, који имају станове на станици; даље, све радионице и магацине као и целу спољну станицу.

Пре четири године, када је иста ова електрана пројектована, није било предвиђено да ће она после неколико година имати скоро троструку потрошњу струје, јер је она данас тако оптерећена да једва одржава садању потрошњу. У оно време када је пројекат рађен, био је онај исти случај као што то обично бива код свију наших државних надлештава, а то је: само да није скупо, и даувек редукују предвиђену суму доказујући како је то и то довољно и како се неће оуг) времена повећавати ово или оно, док међутим то увек друкчије бива но што се мисли, јер је стално ркио одговор како нема буџетске могућности; а тд већ дотле дође и виде, да мора да буде, што је увек доцкан, онда брзо створе буџет. Тако је исто код нас било. Онда, када је пројект електране био поверен на израду, дотично лице је предвидело све евентуалне могућности и Дирекцију упозорило на будућност, али она није хтела зато чути, а сад кад се заиста обистинило оно чему смо се одавно надали, онда наравно она одобрава и узима наш предлог у поступак; а даје то још пре четири године учинила, или да је бар само сазидала грађевину за накнадну резервну машину, сада бисмо имали само да унесемо потребне машине и да их монтирамо, јер би зграда, била већ ту, а овако тај се простор има дозидати што је природно скопчано с већим трошком и губиткок времена.

Из ових последњих редова читалац ће видети да ће наша Електрана добити још једну групу машина, која ће бити већа но ова садања. За исту сврху већ су написани и технички услови с одредбама, као и списак машина с прибором које ће се набавити уобичајеним путем, то јест оферталном лицитацијом, и за овај циљ је ангажован кредит за целокупно проширење д:нара 50 000.— Радови око овога ће се одмах отпочети још с прслећа, тако, да до јесени буде све готово и у рад се преда.

Од колике је велике вредности и рентабилитета ово електрично постројење видеће се при зак-