Srpski tehnički list

тЕ8

Асфалт се употребљујеу равницама, што се тумсчи оскудицом у камену и у пловним рекама. Готово целокупна потребна количина асфалта добавља се из моћних слојева у Рејзбдегпа и Тајагов. Ту је битуминозан кварцов песак. Битумен се издваја и доспева у трговину као чист битумен.

Али се употребљује и асфалт из Ма! де Тгамег5 и из Сицилије као и битумен са острва Тринидада.

Специјалитет мађарски је калдрма од ке-

рамитских опека (жилава глина жарена до

1400"). Ове су опеке врло трајашне. Познате су под именом „Кегат!.“

Калдрма од дрвета рађена је само у Пешти. А резултати су слаби. Употребљена је јеловина. Недавно су чињени покушаји с аришевином Гатсћенћотх

Макадам. Не може се сматрати као решење питања о калдрмисању великих вароши. Може се рационално употребити у случајевима кад се очекује регулација ког варошког краја, или за случај да макадам доцније послужи као подлога за дефинитивеу калдрму; затим на местима где је врло мален/ саобраћај, по шумама, парковима, стазама, и т, д.

Просечна цена 5,25 франака квадратни метар. Одржавање је врло скупо; 0,50 до 1,50 франака по квадратном метру на годину

Макадам је добар за коњске копите, кола не тандрчу.

У Мађарској су чињени покушаји с употребом тера по површини и као спојном грађом, али се не може још дати о резултату дефинитиван суд.

Извастиоци су мишљења да ове покушаје треба продужити.

Калдрма од камена. Треба употребити само камен одличног квалитета: базалт, диорит, гранит и т. д.

Коцке треба положити на ваљцима добро набијен слој туцаника, дебео 16 см. На ско ро насутом земљишту треба још испод тога подлога од ломљеног камена. Испод камења саме калдрме треба слој крупног песка дебљ. 6— 8 см.

Известиоци нису присталице бетонске подлоге како. је препоручио париски конгрес. Разлог је што таква подлога није еластична и што има тешкоћа при раскопавању калдрме зарад псправке подуличних спроводника.

Не препоручују косе редове јер тада копите коњске абају спојнице увек на једном

крају.

Чињене су пробе да се испуне спојнице цементом, постигнути резултати не стоје у доброј размери с трошковима.

Доста су добри резултати постигнути попуњавањем спојница чистим изапраним оштрим кварцовим песком,

Нису чињени покушаји с испуњавањем спојница асфалгом, али известиоци препоручују те покушаје и ако су трошкови велики.

У извештају су прикупљене цене израде разне врсте калдрме с обзиром на систем давања у израду по коме предузимач има бесплатно да одржава калдрму шест година. За 14 доцнвијих година кошта одржавање по 0,20 до 0,40 круна квадратни метар на годину.

Сштна калдрма (К!епрпазгег) Препоручују истоветну подлогу као и горе. Камење треба да буде једнаког квалитета Калдрму ваља оивичити ивичним камењем које допире до 10 сонтиметара испод подлоге. Спојнице треба испунити цеменгом. Успех је задовољавајући од 6 година на овамо. Може корисно заменута макадам.

Цена седам круна (7,35 франака) по квадратном метру не рачунајући подлогу; бесплатно одржавање за пет година. Пошто су покушаји од скора; то се не може ништа даље рећи.

— наставиће се Саопштио Ј.

ЖЕЛЕЗНИЧКА ТРАСА Београд — Смедерево.

Представка учињена Господину Министру Граћевина од стране грађана града Смедерева Са техничким извештајем инжењера Јована Јирачека

грађевинског инспектора дирекције Срп. Држ. . Железница

Суду и одбору општине града Смедерева.

| На часни, судом и одбором ми поверени задатак, да пронађем железничку трасу од Београда до Смедерева, т. ј. такву трасу, која би Београд ве| зала право са Смедеревом, — под условима какви | су постављени за трасу, коју извршује дирекција | српских државних железница, идући од Београда низ реку Раљу и излазећи са обилажењем Смеде| рева, на пругу Смедерево — Велика Плана у Малој Крсни, 10,8 километара од Смедерева, и —