Srpski tehnički list

У Београду Недеља

27 Марта 1911 г,

ГОД. ХХ.,

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

САДРЖАЈ; Члановима Удружења стр. 101; — Здравствене прилике у Београду јавно предавање држано од Ог Војислава Ж. Ђорђевића (наставак) стр. 102; — Вештачки камен из угљене киселине и креча од С. 0. В. стр. 104: — Рад Удружења стр. 104 —- Пробијање тунела Лечберга у Швајцарској од М. В. Илића стр, 107; — Вести стр. 108. —

Члановима Удружења.

Управни Одбор Удружења занимао се на неколико својих седница питањем о овогодишњој екскурзији Удружења о Духовима, а о томе је било говора и на једном месном скупу. Као резултат тога, за овогодишњу екскурзију предложена су два главна правца; 1.) Београд — Фијума — Италија и 2.) Београд —- Беч — Берлин.

Међутим, с обзиром на овогодишњу изложбу у Турину, Управа је, за случај да екскурзија буде за Италију, направила три разне комбинације, и за све правце прикупила је податке о подвозу и вероватном трајању екскурзије. Према томе, Управа предлаже за овогодишњу екскурзију ова четири пута, и са овим подацима :

[.) Бео-рад—-Фијума — Анкона — Рим и натраг. Железничка карта !! класе стаје 123 дин. у злату, За одлазак и повратак треба по 2 дана, а са. 6 дана бављења у Риму треба свега 10 дана,

П.) Београд—Фијума — (Св. Петар—Вепеција — Турин и натраг. Железничка карта 1 класа стаје 164.50 дин. у злату. За одлазак и повратак треба 5 дана, а са 5 дана бављења у Турину свега 10 дана.

Ш,) Београд—Фијума—Венеција— Турин — Рим—Анкона—Фијума — Београд. Карта "стаје 178.75 дин. у злату. За путовање треба 4 и по дана, а са 2 и по дана бављења у Турину и 4 дана у Риму свега 11 дана.

ЈУ.) Београд – Беч— Берлин п натраг.

| Карта стаје 195. дин. у злату. За путовање

треба 3 дана, а са 6 дана бављења у Берлину свега 9' дана

Наведене цене за коштање подвоза јесу нормалне цене, без икаква попуста,

Да би Управа могла приступити припремама за овогодишњу екскурзију, као и да би могла тражити за учеснике екскурзије попусте у подвозним ценама, потребно је да се предходно реши и утврди пут и правац овогодишње екскурзије.

С тога се позивају сви чланови Удружења, да најдаље до 12-о2 Априла. ове године писмено пошаљу Управи своја мишљења о томе: који ће се од четири предложена пута за овогодишњу екскурзију усвојити.

За који се правац буде изјаснио, до горе означеног рока, највећи број чланова, тај ће се правац и усвојити; а за њега ће после Управа потражити ближе податке, попуст у подвозу, и у опште предузети све остале потребне припреме за овогодишњу екскурзију.

Како је време, које остаје за ове послове доста кратко, то се умољавају г.г. чланови да своје одговоре и мишљења пошаљу Упра-

ви најдаље до напред ознаненог рока, јер се тај рок не може продужавати.

Председник Удружења Срп. Инжењ. и Архитекта К. Д. Главинић. Секретар та. Меш. М. Смиљанић.