Srpski tehnički list

— 160 —

На крају овога дела изложена је и литература па је и са те стране ова књижица корисна. Ми ово дело препоручујемо како инжењерима У пракси, тако и онима који се спремају за тај позив. Д. 6.

БЕЛЕШКЕ.

Исушивање Веретвине долине „Агесипсец“

збирка привредно политичких расправа објавила је |

Споменицу о исушивању Неретвине долине. 2е1већи! Таг фе резапие 'Маззелм тасћан објављујући ову нову књигу вели да цео нацрт почива на размишљању да је одводњавање целе баровите долине једином огуће помоћу одклањања воде њеним пребацивањем са ниже на већу висину. Како би парна снага и сувише скупо стала, то је најзгодније употребити велику воду из побочних поља, што је у толико лакше из разлога, да се потреба за пребацивање воде јавља баш за времс великих вода по побочним пољима,

О овом занимљивом пројекту донећемо опширније податке у једном од наредних бројева.

ИСПРАВКА

Финансијским законом за'ову 1911 годину у чл. 27-а. одобрено је да какција за грађење нових пруга може бити 7%/, од предрачунске суме појединих пруга.

На основу тога Дирекција Српских Државних Железница овим исправља објаве за држање лицитација за грађење нових пруга у толико, да се објављене кауције смањују и да према поменутом закону износе:

За пругу М. Крсна—Пожаревац, лицитација 16. маја о. г. износи динара 93000, у место објављене 140000 динара.

За пругу Књажвац—Ниш, лицитација 26. маја 0. год. кауција износи динара 870000, у место 06јављене 1,230.000 дин

За пругу Топчидер—М. Крсна, лицитација 2. јуна о. г. кауција износи динара 550000, у место објављене 810000 динара.

За пругу Чачак—Г. Милановац – Лазаревац, лицитација 10 јуна о. г., кауција износи динара 260000, у место објављене 370000 динара.

Према овоме закону а изузетно од чл. 88, закона о државном рачуноводству примаће се за кауцију сем готовог новца, државних или државом гарантованих хартија од вредности, још и уложна књижица Управе Фондова и гарантна писма оних бана га и новчлних завода у Србији, чији је упла-

ћени основни капитал најмање милидн динара. Но гарантна писма не могу бити за већу суму од по. ловине уплаћеног капитала поменутих банака и новчаних завода.

_ О овоме се извештавају заинтересовани ради знања.

ВЕСТИ.

Нов дрвени Мост од 470 м. саградиће се ове год. преко Витковачке (Стубалске) реке на путу Почековина —Витково—Трнавци—Златари, по пројекту окр. инжењера г. Н. Писе,

Предрачунска је сума 2562,52 дин.

Објаснење. По решењу Министарског Савета одржаће се у рачунском одељењу Министарства Грађевина на дан 20 маја ове год. офертална лицитација за израду каменог моста преко Јеленског по тока регулацнја потока и грађење једног пропуста на [ деоници државног пута Голубац — низ Дунав,

Предрачунска је сума за овај посао 51721,76 динара.

Овим се замењује раније објављена лицитација за израду моста преко Јелешког потока, чему се извештавају заинтересовани ради знања.

Нов пропуст од 4. м. отвора саградиће се ове год. преко Рајковог потока на државном путу Д. Милановац М. Пек, по пројекту окр. инжењера г. Б. Минића.

Предрачунска је сума 4659,82 дин.

Нов дрвени мост од 26 м. отвора саградиће се ове год. преко реке Грзе на новом среском путу Давидовац — Бошњани, по пројекту окр. инжењера г. Дим. Поповића.

Предрачунска је сума 7757,93 дин.

Полустални мост преко отоке Моравске на путу Свилајнац — Марковац, оправиће се ове год, по пројекту окр. инжењера г. С. Д. Катића.

Предрачунска је сума 2146,68 дин.

Мост од ојачаног бетона од 4. м. распона саградиће се ове год. преко Црвеног потока код Прислонице, на окр. путу Г. Милановац — Чачак по пројскту окр. инжењера г. Влад. Р. Вишека.

Предрачунска је сума 7298,14.

Мост од Ам. отвора од ојачаног бетона саградиће се ове год. преко потока Млаковца у атару Брусничком на окр. путу Г. Милановац— Чачак, по пројекту окр. инжењера г. В. Р. Вишека.

Предрачунска је сума 6729,16 дин.