Srpski tehnički list

— 286 —

На средњем стубу престало се радити још новембра прошле године, па се још и сада ништа не ради. Већ сепо томе може судити, да је дошло до великих неспоразума са предузимачем. Неспоразуми су дошли у главном због рђавог класификовања материјала у темељима у погодбеном предрачуну а то је опет дошло због погрешне сондаже.

Предузимач није могао побити предвиђену оплату до пројектоване коте због крупног наноса. А кад је ископао темељ близу предвиђене коте, констатовано је, да се не налази стена на предвиђеној дубини.

Накнадним сондовањем у темељној јами нађено је, да је стена на коти нижој но што је предвиђено. С тога треба дно темеља спустити још око 0.70 м. Али то је сада мало потежа ствар. Јер побијена оплата и да није ни мало деформисана, не може се сада побити до спуштене дубинске коте, јер је кратка за то што је предвиђена до стене а стену је требало усећи за 0.50 мет. дакле, оплата је

краћа за 1,20 метара.

Ради тога спуштања дна темеља до нађене стене, надзорни је инжињер пројектовао пажљиво израђену дужу оплату, која би се побила у старој побивеној оплати одмах до њених унутарњих дуварова тако, дасе површина темеља не смањи много.

У Министарству Граћевина додат је загат за велику воду а скраћена та унутарња оплата.

Пошто је то промена планааи накнадни

ови, сад настају, према чл. 7. општих услова, погађања са предузимачем о ценама за те накнадне радове.

Поред осталих предузимачевих довијања ти разлагања о великом ризику на тако пројектованим накнадним радовима, пове ава му замишљене тешкоће и ризик и једна околност што се десила при прекиду рада на овоме стубу.

Кад је свршено сондовање у темељној јами и констатовано шта треба даље радити настала је већ и јесен. По позиву надзорног инжињера предузимач не стигне да уклони локомобилу из Мораве. Велика вода поткопа скеле на којима је била локомобила и локомобила се претури, где је Морава заспе муљем, тако, да се сада ине познаје где, још од новембра пр. г., лежи „прекривена наносом.')

Предузимачевим довијањима и дугим ре-

1). Да ли још где има таквога варварства, да једна локомобила — објекат од вредности лежи десет месеци не у води, вего у песку»

зоновањима дају повода, по моме скромном мишљењу и сам чл. 7. општих услова, и поступци у нашој централи.

Овако хитне и спорне ствави морају се брзо и одлучно решавати а одлуке треба доносити пре подобног времена за рада не као што је овде случај, да је цело радно време у години за овај посао прошло у решавању начина рада и у погађању са предузимачем. А сад је већ на прагу време кад се овај посао тешко па скоро и не може да ради.

Министарство Грађевина оправдава оскудица у инжињерима. Али треба порадити, да се на оскудева; да се инжињери не сматрају кажњеним кад се постављају у Министарство, но да то постављење сматрају за част и одлику.

Предузимачу специјално у овоме случају, бар његовом одуговлачењу и нерешености, изгледа ми да је добро дошла и промена Министра Грађ:вина. Јер је успео да нови Министар Грађевипа одреди још једну комисију, која је опет узела у оцену његова потраживања, а предузимач није се хтео изјаснити пристаје ли да ради те накнадне радове по равијој одлуци Министарства Грађевина или не пристаје, што му је категорички тражено.

Тако ке израда овога средњег стуба вероватно остати за идуће лето.

Једна грешка, заслужна напомене, код овога моста је и та шпо је положен сувише близу жељезничког колосека. Те, пошто је нивелета моста много виша од горње површине железничких шина, а навоз управан на правац колосека, то ће бити врло незгодно и3вести удобан прелаз преко железничке пруге. Јер је и пругу натом месту незгодно издићи, пошто је на излазу из станице.

ШП. Мост. код Прилепца на путу између „Лесковца и Власотинаца.

Рађен до сада под надзором г. Св. Јовановића, шефа грађевинског одељка округа врањског. Предузимач је Станојевића компанија инжињера из Београда.

Биће од два отвора по 60 т. Десни је стуб готов; средњем и левом још нису темељи постављени.

Средњем стубу, кад је приман бетон у темељу констатовано је, да бетон не ваља није се стврднуо—и наређено је предузима 'у да ту нестврднуту масу избаци и други бетон постави. М на томе се застало. Предузимач ваљада хоће да неки део кривице припише и фабрици цемента,