Srpski tehnički list

БРОЈ 46

У Београду Недеља 13. Новембра 1911. г.

ГОД. ХХ

СРПСКИ

ТЕАН

И ЛИСТ.

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕНТА.

САДРЖАЈ : Неколике напомене уз пројекат новог грађевинског закона за град Београд. Од Нешка Смиљанића инж. стр. 859 Прорачун регулатора код парних локомотива (свршетак) од Радише В. Николића инж. стр, 362. Нови аустријски пропиаи о грађевинама од армираног бетона (свршетак) саопштио Ј. стр. 364. Белешке: Пољопривредне меморвције у Босни и Херцеговини стр. 366. Исправка стр, зббВести стр. 366,

Некоплике напомене уз про“ јекат новог грађевинског закона за град Београд.

У пројекту новог грађевинског закона за град Београд, који је објављен у последњим бројевима „Срп. Техн. Листа,“ приметили смо неке непотпуности, и сматрамо за потребно, да на њих благовремено скренемо надлежнима пажњу, пре него што би овај пројекат постао закон,

Одмах ћемо рећи, да се те непотпуности у главном односе на извршивање канализиције у Београду.

Као што ће свима бити познато, каналисање вароши код нас је једна нова техничка грана, а Београд је прва и једина варош у Србији која је приступила извршењу модерне канализације.

Због тога до садау нашем законодавству у опште, а у грађевинским законима на по се и није било никаквих специјалних одредаба и прописа, на освову којих би се вршило и који би олакшавали само извршивање варошких канализација.

Али, како се и код нас ови послови почињу развијати и како ће извесно за Београдом отпочети каналисање и наших вароши по унутрашњости, то је настала потреба, да се од сада у свима односним, а нарочито грађевинским законима, води нарочитог рачуна ио новом каналисању вароши, о чијој потреби и неопходности са санитарног гледишта не морамо ни говорити.

И када се већ сада спрема нов грађевински закон за град Београд, налазимо да је потребно да се њиме обухвати и извршење варошке канализације.

Истина, за каналисање града Београда постоји нарочити „Правилник“ који је донет на основу постојећег грађевинског закона за град, Београд и по томе се „правилнику“ већ скоро две године извршује канилисање приватних имања у Београду.

Али се при овоме раду, за ово време, наилазило на много разних, а нарочито правних тешкоћа, које је неопходно потребно отклонити, ако се хоће да осигура и омогући правилан ток и потпуно довршење варошке канализације.

На основу стеченог искуства већ су предлагане и чињене неке измене у „правилнику“ за канализацију Београда; али има извесних ствари, које имају везе са грађевинским законом и ту потребну везу као допуну грађевинском закону ми овде и хоћемо да истакнемо у следећем :

1) Имајући дакле у виду да се у про. јекту новог грађевинског закона за град Београд у чл. 22. помиње „каналисање и асанирање“, као и то, да је „Правилник“ о спајању имања са уличним каналима донет на основу постојећег грађевинског закона за град Београд, требало би пре свега додати у новом пројекту један члан, који би гласио:

„Канализација града Београда вршиће се на основи специјалног. , Правилника“, који одобрава Министар Грађевина, и на основи когл