Srpski tehnički list

||

— 360 —

Општински Суд прописује детаљније Техничке прописе за само извршење,“

2.) У самом почетку овог „Правилника“, у чл. 2. говори се, поред осталог, о провођењу канала са једног имања преко имања другог суседа; али овоме није дата никаква санкција, теје извршење канализације оваквих имања остављено приватном споразуму сопственика односно, суседа.

У Београду је, због купираности самог терена и јаких нагиба врло чест случај, да се канал са једног имања може извести и везати са оближњим уличним каналом само тако, ако буде одведен преко другог нижег или побочног суседног имања.

И сад замислите случај, када сусед, сопственик доњег имања, неће из неког узрока да дозволи свом суседу одвођење његовог канала преко свог имања. Тада наступа немогућност, да то горње суседно имање изврши своју канализацију. МИ кад се сумирају сви такви случајеви, биће их у Београду позамашан број, и сва таква имања остала би неканалисана. Тада се не би могао постићи главни и крајњи циљ канализације: њено потпуно довршење и санирање садашњих убиствених здравствених прилика у Београду.

Ни садашњи „Правлиник“ о каналисању ни грађевински закон не предвиђају никакву принудну меру, којом би се омогућавало извршивање канализације у оваким случајевима. Код закона нпр. о подизању жељезнице, јавних путова и у опште при подизању јавних грађевина, предвиђа се принудна експропријација земљишта и зграда и прописује процедура за извршење исте. Док овде се не предвиђа никаква мера ни процедура.

С тогаби канале требало сматрати и огласити законом за јавне грађевине и прописати процедуру за принудно стварање могућности за њихово природно одвођење и везивање са главним каналима као што се нпр. врши принудно експроприсање имања за приступак путова ка жељ. станицама и т. п.

За овакве случајеве требало би дакле предвидети нарочиту комисију односно пизборни суд, чије би решење било обавезно за оба шли више суседних сопственика, који не могу сви да вежу своја имања посебно и непосредно са главним уличним каналима. Поред осталих чланова, у ову комисију да улази као члан и шеф или инжињер Одсека за канализацију. Одлуке ове комисије имале би се после уписивати у интабулациону књигу, те да и за случај отуђивања имања ипак за-

држе своју важност, и да се сматрају као саставни део тапије дотичног имања.

3) Како је до сада веза са старим уличним каналима дозвољавана по грађевинском закону и на неодређено време, то би на дотичном месту требало право службености са старим каналима ограничити с обзиром на извршење нових уличних канала. Како су стари канали већином несолидно и нецелисходно грађени, то они своју функцију истина врше, али са великим опасностима по заравље околних становника. Они су на много места поремећени и попустили, а и иначе толико нечистоћом загађују земљиште, да ЈЕ преко потребно, да се стари канали ниште и суспендују, чим у дотичној улици буду готови нови канали и попречне везе, које општина извршује.

Међутим, до сада се у овоме погледу стекло врло неповољно искуство. Изузимајући један мали број, већина београдских сопственика сматра нову канализацију као један

намет и ни најмање воље ни увиђавности не

показује за тим, да похитају са извршењем нове и уништавањем старе канализације.

С тога би и у том смислу требало унети одредбу да „на 6 месеци по извршењу нових уличних канала и попречних каналских веза, сопственици имања у тој улици губе право да се даље служе са старим уличним каналима.

4.) При подношењу планова Грађевин-

| ском одбору на преглед и одобрење треба

од додичног тражити, да поред осталог приложи и подашке о вези његовог имања са оближњим уличним каналом. У противном може се десити да Грађевински Одбор одобри и да се извши нека зграда са сутереном, из кога се, можда, због велике његове дубине, не би могла извршити веза са уличним каналом, ако би овај био од сутерена плићи или недовољно дубљи.

При изради планова и извршивању кућњих канализација врло се често дешава, да су стари нужници изиданиу дворишту, и да се састоје само из по једног простора, без нарочитог улазног простора. У оваквим нужницима при монтирању нових клозета врло је тешко резервоар за испирање и водени затвор (Маззегк.гасћ)из5) осигурати од мраза. С тога опет врло често настаје потреба, да се уз старе нужнике дозидају нови улазни простори, при чему се по некао стари нужници делимично или и сасвим морају порушити па понова зидати.