Srpski tehnički list

чим чУ5

нео-славизма, чији ће поборници наћи у за практично уче-

пагатор „Тео“ исврсно помоћно средство ње словензких језика.

Размера и формат часописа биће од прилике овог облика, као овај први број. У велико се на. дамо да ће се обим часописа убрзо повећати а дејство његово раширити на свима гранама технике и машинске индустрије. У осталом „ТЕО“ је први покушаји практичног извођења свесловенске идеје и болести“, а љубазно молимо да од таквих прекора буде поштеђен, с обзиром на огромни његов задатак:

Да је заиста оснивање и одржавање сличне врсте часописа необично тешка дужност, схватиће не само сваки новинар, него и лаик, ако само донекле представи све тешкоће, које се овде морају пребродити. Стручно уређење на четири језика, комбиновано штампање, сложену администрацију и посао, који се распростире у свима словенским земљама, необично велике новчане жртве с једнеи на другој страни — до извесне мере не неоправдано неповерење од стране заинтересованих за нову ствар, каоим безброј других препрека нужно је овде савладати, да би се бар делимично дошло к циљу.

Међутим препреке су зато да се уклоне: сила и истрајан рад савладаћа их све. Зато гредећи с чврстом вољом к постављеноме циљу, једва ћемо дочекати сарадњу целе словенске, технике, инжекера, индустријалаца и стручњака у заједничком органу и љубазно молимо за пријем часописа, као јединог ове врсте.

Међутим, нама није стало само ло претплаћивања на лист. Ради свог просперирања, лист мора имати довољан број сарадника. Свака, макар и најмања литерарна припомоћ, свака информативна вест биће нам добродошла. Нарочито се обраћамо на учењаке и истакнуте стручњаке у машинској инду-

стрији, молећи их љубазно за њихове оригиналне чланке, који ће у „ТЕО“ добити праву, заслужну оцену целог стручног словенског света.

Свима словенским стручњацима шаљемо пријатељски поздрав из словенслог Прага. У Прагу 1/14 јануара 1912. год.

Садржај првог броја је овај:

Увод. – Др. Техн. Паризек, Изналажење ко рисног ефекта парне клипове машине. — Технички преглед: -— Ротациони колбов Кондензатор (са сли-

Назив „ТЕО“ је изабран као скраћење израза „Технички Обзор“, како би се и латиницом и ћирилицом читало једнако Реч „ТЕО“ читају сви Словери једнако,

Власник за Удруж. Одговорни уредник Јефта Т. Штампарија

као такав заиста се не плаши „младићских

4 — од,

ком); Гасне турбине (са сликом); Вентил за одстрањивање талога систем „Балтез“ (с двема сликама); Указивач потрошње паре (с двема сликама); Проста направа за слагање (истоваривање) угља (са сликом). Новине у машинству (у оригиналу: Новинка машиностроениа); Бронсов мотор, машине за израду бетона (са сликом); Аутоматска сијалица (са сликом); Електрички мотоцикл (са сликом). Разне вести: Од уредништва. Изложбе у иностранству. Разнолије (смесе): Семанов проналазак и најзад: Рубрика за разговор.

Српски превол је врло добар изузев неколике ситне омашке.

Ми усрдно препоручујемо овај лист г. Г. колегама, Српским инжењерима и архитектама. Годишња претплата стаје само 8 динара а лист излази у месечним свескама, Редакција и администрација листа је у Прагу. У. Јозефовска трида 56 (Ртаћа У., Јозећозка + да 56).

Саопштио Ј.

ВЕСТИ. ПИ

Указом Њ. В. Краља од 1. јануара ове год. г, Боривоје Поповић инжињер треће класе, постављен је за инжињера прве класе у београдској железничкој ложионици, а за инжињера четврте класе

г. Боривоје Ђуричић инжињер исте "класе при Управи за Грађење.

Указом Њ. В. Краља од 18. јануара постављени су при Министарству Грађевина г. Драгутин Димић подархитекта П класе за подархитекту 1! класе, а Добросав Ратајац подинжињер П класе за подинжињера ! класе.

Решењем г. Министра Грвђевпна од 18. јануара ове год постављена је госпођица Милица Вукшићева за привременог подархитекту П класе у Министарству Грађевина.

Премештен. Решењем г. Министра Грађевина од 18. јануара ове год. премештен је г. Драгољуб Стефановић инжењер ТУ класе из Министарства Грађевина у округ руднички.

Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер Стефанвић редовни професор К. Грегорића и Друга — Београд

Универзитета.