Srpski tehnički list

="=8 =

испитати стање четкица — раја — од угљена на примарном и секундарном омотачу, уверити се да ли прекидач прекида тачно када калем буде изашао из масе за 2 ш/т. Ако су сви ови органи добри, онда се машина мора расклопити иу том случају најбоље би било да се мањето пошље у фабрику на оправку.

Највећа и специјална радионица за израду најсавршенијих мањета налази се сад у Немачкој и то је радионица фирме Бошу Штутгарту. Цене и обавештења радо даје г. Д. Ј. Бранковић угао Кнег. Љубице 'улица и Обилнићев Венацу Београду.

децембра 1911. год.

Лијеж. Драгован Ивковић канд. иаж. елек—техн.

Испити о Јануареком року 19112. год. на техничком

факултету.

а.) Припремни испиш у инж. одсеку.

Пријавило се 25 нових кандидата и 30 њих који су имали да понове делимично испит. Од ових 95 кандидата положили су 17 с врло добрим успехом а 10 с добрим. Свега 27.

Делимичне испите имају да полажу:

Из математике 9 кандидата

Из Нацртне Геометрије 12 5

Из Механике 21 5

Из Физике 18 “

Из инжењерских конструк. 2 "

Грађевинских конструкција 6 у

Из Геодезије 4 п

Из науке о грађи 8 Р

6). Припремни испит у архишекшонском одсеку. Пријавило се свега 4 кандидатаод којих је 1 нов. С одличним успехом положио је 1 дат а с врло добрим 1, Свега 2. Делимично имају да полажу испит: Из Математике 1 Из Механике 2

канди-

в.) Дипломски стручни испит у Инжењвр. одсеку

Пријавило се 20 кандидата од којих 9 нових.

Положило је испит с врло добрим успехом 12; с добрим 1 свега 13.

Делимични испит имају да понове:

Из Статике инжењерских конструкција 6 канд.

Из Зиданих Мостова Па

Из Гвоздених Мостова У Из Хидротехнике ДЕ

Из Путева « канд.

Из Железница Је

Једном кандидату није примљен домаћи дипл. рад. —

г.) Дипломски стручни испшш у архишекшонском одсеку. Јавило се 2 нова и 4 стара кандидата. Положило је с врло добрим успехом 1 а сдобрим 2 кандидата. Поновни делимични испит имају да полажу: Приватне грађевине 9 кандидата

Гвоздене кровове 1 5 Привредне грађевине 2 М Грејање и Проветравање 1 > Јавне грађевине 2 в

Саопштио Ј.

(вани

СЛАВЕНСКА ТЕХНИЧКА КЊИЖЕВНОСТ.

ДИ

На пољу славенске техничке књижевности имамо да забележимо једну значајну новину: Првог Јануара ове године почео је излазити нов технички лист „Тео“ у издању Електролехнилког прегледа (ЕЈесјтојесћтиску ођ2ог) и под одговорним уредништвом Емила Навратила.

Лист излази у Прагу. Сви су чланци штампани на четири словенска језика. На чешком, руском, пољском и српско-хрватском. Сарађују главни словенски стручњаци.

Циљ и правац рада видеће читаоци најбоље из предговора који овде прештампавамо.

УВОД. -

Словенска узајамност постала је геслом свих словенских народа модерног доба, као и циљем свих словенских конгреса за последње време. Сви словенски делегати сложили су се у томе, да би часописи, нарочито из трговинско-индустријске. области, били од велике користи, јер би Словенство било везано једним заједничким органом. Ову замисао већ приводимо овим у дело у сагласности са. народним чешким одбором.

„ТЕО“ је свесловенски технички преглед, који излази једновремено на језицима: чешком, пољском, руском и српско-хрватском. Његов је задатак у првом реду. да обавешћује све словенске стручњаке о техници и машинској индустрији у пуном њеном развоју с нарочитом пажњом на словенску индустри-

у. С друге стране „ТЕО“ ће бити на услузи сло-

венској индустрији доношењем обавештења о словенским предузећима у рубрици „Разне вести,“ тако даи у трговинском пољу — трговина и индустрија су „од чтамтивека тесно везане — послужи по. стављеноме циљу. Истовремено лист ће бити про