Srpski tehnički list

— 134 —

ми власти покоравати, да Ћу дужности

које су са мојом службом скопчане тачно

и савесно отправљати и да ћу државне и

окружне интересе чувати и заступати“. „Тако ми Бог помогао“.

Препоручујем како свима окружним начелствима тако и свима окружним самоуправним властима и свем технич. особљу истих, да се у будуће у свему овога правилника тачно придржавају.

Министар Грађевина

Мих. В. Илић с, Р.

15. априла 1912 године. у Београду

Одредба профила за отицање Воде ИСПОД МОСТОВЕ | ПООпуста,

— наставак Услед тога што брана с једне и друге стране

профила или вертикалне дуварове, (вода има кон-

тракцију по ширини и зато вреди овај образац.

(еноав ЕН Ирене 1. - се 1)

Ако се не може брана поставити по првој слици та се не добије правилно кретање, већ ако се морамо задовољити преливом као у слици 2 онда је:

9 = 0,405. 1. Н. У ге Н или

емпиричка формула коју је поставио Сјаппуа!:

ОР ЕЋ 085 Не Према посматрањима Вамп-овим унеколико се издиже млаз воде изнад прелива и да то износи око 0,13 Н. И зато, за случај да се употреби једначина (1), треба поправити коефицијенат па се добија :

образац ( == 0423 КГ Нуд2 а Н

Ако нам не треба сувише велика тачност, можемо се задовољити приближним обрасцом :

делту.

Овако се наравно добија количина воде при дотичном водостању у реци а за одредбу распона за мост потребна је највећа и најмања вода. Па ипак се из неколико опажања при разном водоста · њу може одредити колико толико тасан однос између дотичних водостања и најмање и највеће воде у реци. То се најбоље постиже конструкцијом диаграма,

За мерење водостања на преливу, управо за мерење дебљине зрака удеси се пловак с апаратом

за регистровање. Тај апарат је сразмерно проста врло добар.

Помоћу сатног механизма обрће се један ваљак око вертикалне осовине испред шипке која је у вези с пловком и на себи носи писаљку. Та писаљка бележи на ваљку водостање сваког тренутка. Око ваљ- | ка је обавијена артија нарочито ишпартана и удешена за недељу дана.

На тај начин добијају се податци сваког тренутка. На основи тих података срачунава се количина воде.

Такве би се направе могле угесити на неколико места на нашим главнијим рекама. То у вези с метеоролошким станицама учинило би велике услуге будућности Србије. Податци из метеоролошких станица и са ових аутоматских водомера слали би се Управи Вода, где би се све сређивало у прегледне диаграме и припремала на тај начин грађа за хидроте«ничке потребе у будућности. |

г) Непосредно се може мерити вода омањих токова ако се пусти да утиче у судове чија је запремина позната и мери време за које се напуне.

Још је познат један начин мерења под именом Ууаззег20] опет за мале токове који се могу потпуно загатити. Загате се вертикалним загатом у коме су просечени кружни отвори с заоштреним ивицама“. Отвори имају пресек 1 цол пруски = 26,15 мм“. Отвори су тако подешени да је огледало воде на 9 мм изнад горње ивице отвора (Отвори могу бити и мањи: '/, у, и У; цола) Запушавањем појед .них отвора удешава се да отицање буде тако, да огледало воде остаје на сталној висини изнад горње ивице. Под тим условима 1 цол отвора даје 0,3612 кубних стопа у минут или 16,0784 куб.метара на дан. Али је овај начин несигуран, јер количина воде зависи много од висине воде изнад отвора, дакле од висине притиска и тешко је заоштрити ивице кружном отвору.

д). Одредба количине воде, кад је позната само висина велике воде.

Махом је позната само висина велике воде у реци и можемо да измеримо један или неколико профила у реци, и пад велике воде.“'

За израчунавање количине воде у том случају служе приближне формуле за просечну брзину као што су оне које смо досад навели. Но те су формуле непоуздане. Као најпоузданија изгледа да је

Базенова: у = ИЕ где је А = 0,00028

1,95 | |; == ~) кад су обале од обичне земље,

До скора су мислили да је најтачнија формула за просечну брзину формула бапашеи Кинег-а, нарочито с тога, што је врло детаљисана те изгле да, да је подесна за све прилике. Али је новије искуство показало, да та формула није поуздана за природне токове, за реке.