Srpski tehnički list

— 138 —

8. — Две мотике са држаљама;

9, — Једне гвоздене грабуље средње величине са држаљама;

10. — Један ручни чекић;

11' — Један гвоздени маљ за разбијање камења;

12. — Један калдрмџијски дрвени маљ за набивање шљунка;

13 — Једну обичну сикиру;

14. — Једну обичну тестеру са турпијом за оштрење.

15. — Две косе за кошење траве са прибором за оштрење;

16. — Једну бургију од бмм. пречника.

17. — Једну гвоздену ћускију од 8—10 кгр. тежине;

18. Један обичан кључ за навијање завртњева; 19. — 20 ком. гвоздених клинаца за евентуалне оправке дрвених мостова;

20. — Растове отесане грађе разних ди мензија, што ће у суву чувати за случај потребне оправке мостова, и

21. -- 10 ком. растових колаца | метар дужине.

Члан 6.

Контропа над надзорницима путова и путарима.

Надзорнике на државним путовима контролишу шефови грађевинских одељака са својим техничким особљем као и све полицијско указно особље како окружно тако и среско, као и самоуправни окружни инжењер, достављајући сваку неправилност њихову окружном начелству на извиђај; а надзорнике на окружним путовима поред напред наведених контролишу још и окружна и среска самоуправна тела, достављајући сваку неправилност њихову дотичном окружном одбору наизвиђај.

Сваку достављену неисправност против надзорника на државним путовима извиђа шеф грађевинског одељка и на основи чл. 25. закона о јавним сувоземним путовима доставља Министру Грађевина на решење.

Сваку достављену неисправност надзорника на окружним путовима извиђа и ислеђује самоуправни инжењер или ако овај не постоји, окружни деловођа, достављајући окружном одбору на решење.

(О свима доставама државних окружних инжињера и полицијских власти противу неуредности појединих надзорника на окружним путовима, које су достављене окружном одбору на решење, води тачна рачуна шеф грађевинског одељка и ако из честих достава увиди и стекне уверење, да је извесан

надзорник на окружним путовима немарљив, неисправан и небрижљив, доставља Министру Грађевина, да дотичном надзорнику на основи чл, 25. закона о јавним сувоземним путовима у интересу сигурности јавнога саобраћаја забрани даљи боравак на путовима.

Путаре на државним путовима контролишу непосредно њихови надзорници путова као и шеф грађевинског одељка са свим техничким особљем и све указно полицијско особље како окружно тако и среско као и окружни самоуправни инжењер, достављајући сваку неисправност непосредно окружном начелству на извиђај.

Сваку достављену неисправност противу путара на државним путовима сем оне, коју достављају сами надзорници, извиђају надзорници путова а према величини неисправности по потреби и шефови грађевинских одељака сами или помоћу свога техничког особља који извиђају и оне неправилности, које достављају сами надзорници достављајући окружним начелствима на решење, које се доставља Министру Грађевина (чл. 24.)

Путаре на окружним путовима контролишу шефови грађевинских одељака са техничким особљем као и све указно полицијско особље како окружно тако и среско, окружна и среска самоуправна тела, окружни инжењери, достављајући сваку неправилност и неисправност окружном одбору на решење.

Све што је речено за неуредне и небрижљиве надзорнике на државним путовима ради отказа даљег борављења истих на путовима у интересу сигурности јавног саобраћаја важи за неуредне и небрижљиве путаре на окружним путовима.

Члан 7.

У случају да извесне општине на својим општинским путовима буду имале надзорнике и путаре и за њих ће у свему вредети све оно што је овим правилником прописано за надзорнике и путаре на државним путовима.

Члан 8.

Пошто надзорници путова и путариу опште према чл. 23. закона о јавним сувоземним путовима стоје у односу према публици, што се тиче вршења њихове дужности као и остали јавни полицијски службеници, то ће они при ступању на своју дужност полагати заклетву која гласи:

„Ја (име и презиме) заклињем се свемогућим Богом, да ћу владајућем Краљу веран бити, да ћу се државним законима и законским наредбама претпостављених