Srpski tehnički list

— 158 —

1 Утгрђивање косина. Свако пројектовано утврђивање косина помоћу сејања траве, бусена или калдрме рачунаће се по квадратури. Утврђивање косина поплетом по дужном метру а утврђивање фашина по кубатури.

Ш Грађење подлоге пута. Материјал за подлогу пута као: камен, туцаник, речни шљунак или песак рачунаће се у одвојеним позицијама по кубноме метру заједно са набавком, преносом на лице места и то увек са назначењем средње даљине транспорта и израдом. М Пошљунчавање и вађање пута. Пошљунчавање пута туцавиком или речним шљунком или крупнијим песком рачунаће се по квадратури заједно са набавком и преносом на лице места 'к то увек са назначењем средње даљине транспорта и описом употребљенога материјала. Ваљање пута рачунаће се по дужини пута са назначењем, колико се пута једно исто место има ваљком прећи;

У Засађивање дрвећа. У извештају ће се образложити потребно и пројектовано засађивање дрвећа, а у предрачуну ставиће се; величина и врста дрвећа, место, одакле ће се исто донети, и број комада. Цене ће се у предрачуну стављати по момаду заједно са набавком, преносом и засађивањем.

УГ Ограда дуж пута. Дрвена ограда рачунаће се по курентном метру а зидана по кубатури. Камени стубови—одбијачи по комаду. МУП Граћење привремених стаза. Оне ће се градити само у купираном терену и то само у случајима, у којима се без њих не може траса тачно обележити што ће сеу извешћу нарочито означити. Оне ће се градити унивелети пута или над истом но тако, да и оне уђу у профил за откопавање пута. Оне ће се рачунати по дужном метру са назначењем њихових ширина и висина за откопавање. УШ Непредвиђени издаци. За не предвиђене издатке рачунаће се 34, од целокупне предрачунске суме, но ова Сума неће улазити у предрачунску суму за лицитацију, већ само у суму за одобрење потребног кредита за дотични посао.

Члан 12.

Технички извештај. Сваки пројекат за граћење каквога категорисанога пута мора бити спроведен са опширним извештајем инжињера трасера и пројектанта У овом извешћу морају се навести разлози за усвајање обе-

лежене и пројектоване трасе у вези са пројектованим успонима и падовима. Даље описаће се изближе каквоћа земљишта, број потребних пропуста и мостова са назначењем њихових отвора и конструкције у вези са констукцијом самога пута.

У извешћу увек ће се тачно назначити, на којим се местима налази материјал потребан за пут, даље означиће се котичина и каквоћа материјала, место његовог вађења као и то у ком се остојању материјал од трасе пута налази. Поред свега овога напоменуће се, каква транспортна средства стоје на расположењу за пренос материјала.

Сем свега овога назначиће се и цене надница простих раденика, возара и занатлија.

Препоручујем како свима окружним тако исто и свима самоуправним и општинским инжињерима да се у будуће при трасовању и саставу пројеката за грађење категорисаних путова у свему придржавају ових правила.

15. априла 1912. год.

у Београду.

Министар Грађевина,

Мих. В. Ипић с. р.

На основи чл. 13. закона о радњама, по саслушању индустриске и занатске коморе, а с обзиром на „Правилник“ о спајању имања са уличним капалима и о извршењу канализације имања у Бе-

ограду, прописујем ова: ПРАВИЛА О

полагању испита за инсталагере канализационих постројења.

Чл, 1.

Лице, које жели добити диплому за ин: сталатера канализационих постројења, мора се претходно пријавити Министарству Народне Привреде ради полагању испита прописаног овим правилима.

Чл. 2.

Уз пријаву кандидат је дужан поднети и доказе:

а) о пунолетству;

6) о поданству и сталном месту становања; в) уверење о владању;

г) уверење да је свршио најмање два разреда гимназије, реалке или стручну техничку школу, или

д) мајсторско писмо о положеном мајсторском испиту из браварског, лимарског