Srpsko kolo

Год. III.

СРПСКО КОЛО

Стр. 5.

пред Мукденом, али оно, што су скоро сви европски листови у један глас тврдили, да је руска војска опкољена и да Куропаткину и његовој војсци нема више спасења, опет се показало као пуста жеља непријат-еља руских и словенских. Генерал Куропаткин умео је свагда да се с војском повуче тако да непријатељ није могао из своје победе извући ону грдну корист, какву би требао. Тако је било код Хајчена, код Дашичаа, код Љаојана, тако је сада било код Мукдена. Кад Куропаткин види, дасенаједном месту не може дуже држати, он се повуче, задавши тешке јаде Јапанцима, на утврђене позиције ца другом месту. . Ипак их има, који су пријатељи руског оружја, а који кажу, да је Куропаткин у нападајима сувише обазрив и да нема довољно одлучности. Уме, кажу они, уредити (организирати) војску, хладан је и присебан увек, али нема довољно смелости, да се баци у борбу и уништи коначно или непријатеља или себе. Тешко је казати, да ли су овакове речи оправдане или нису, али Куропаткин је на поласку из Русије у Азију рекао сам, да ће га прогласити и неспособним војником, па чак и издајником, али ће се етвар на послетку преокренути и видеће се да је он радио како је најбоље било. Да Куропаткин није опкољен, то најбоље сведочи један његов брзојав у суботу, у ком каже, да је у петак после подне било узмицање руско врло опасно по Русе, јер је непријатељ ударао с истока и запада. Али неописано јунаштво руског војНика одбило је непријатељске нападаје и наше су војске, каже Куропаткин, изван опасности. Непријатељ, каже Куропаткин, продире одоздо с југа зато лако, што је река Хун у четвртак замрзла. У овом одступању рањен је храбри генерал Церпицки, али је ипак остао у убојној линији. Да се овако ствар догађа, потврђује и један телеграм једном берлинском њемачком листу из Токија, који каже, да о каквом опкољавању руске војске нема ни говора. Како се из Петрограда јавља, послаће се још неколико нових корова војске на бојно поље из Русије. Јапан је бацио до данас сву најбољу војску, и резерву и домобранство, и остају му још једино старији људи преко 40 година. Русија пак има још недирнутих ]5 корова најбоље, свеже војске. Русија ће наставити рат и, надајмо с.е, да ће сломити коначно свога љутог непријатеља.

Н о в а ц. А, љуто се свако вара Ко у новцу тражи друга: Новац незна друго бити До господар или — слуга. С њиме цази, не загази У срамоту преголему! Један мора бити слуга: Ил' он теби, ил' ти њему. Скучиш ли га да те служи, Служиће те снага јака; Ал' ако си његов слуга, Тад си нижи од просјака.

!! [ СРПСКЕ ШКОЛСКЕ ЖИГИЦЕ

Помиш у себи... Немој се поносит' Кад те когод хвали, Помисли у себи: Тај се можда шали! Кад те когод куди, Не срди се јако, Помисли у себи: Хе, можда је тако!

Ко може тражити опрост од војииние службе. Неки момци, који су позвани на ставњу (ревизију, асентацију), или како се вели ставни обвезници, могу добити неке погодности у војничкој служби. Једни могу бити уновачени у докнадну .причуву (ерзац-ресерву), гдје служе само 2 мјесеца мјесто двије и три године, и код домобранства и у редовној војсци. Други могу добити трајан допуст, кад се у главном извјежбају у најпотребнијим стварима. Да се та погодност добије мора се начинити молба у којој се то моли и предати код котарске области у мјесецу сијечњу и вељачи

Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и читају овај лист.