Srpsko kolo

Стр. 6.

ОРПСКО коло

Год. III.

стице, одређене за пошумљивање, које осамљене леже међу земљиштима, поменутим под 1, и 2, или сежу у та земљишта, ако се јавној опћој користи не противи, што ће се оне трајно употребити за друге намјене, а не за подизање шуме, те ако ће се тако олакшати комасација. Без нарочите приволе власника не смију се повући у комасацију: 1) куће, кућишта и земљишта, спојена с кућиштем; 2) градилишта или складишта; 3) кућни вртови, паркови, воћњаци и виногради; 4) поља, ливаде и колосјеци, ако су госчодарском тхритсадности винограда; 5) земљишта на кршевитом тлу, ограђена зидом (громачом); 6) рибњаци и воде, које су од особите користи за гоСподарство; 7) творнице, каменоломи, за тим честице, гдје има слатина; јаме, из којих се добива шљунак, глина и пијесак; мјеста гдје се копа руда, вапненац, шкриљевац или садра, док се ради у тим јамама и на тим мјестима; 8) земљишта, гдје има рудних врела и 9) праве шуме. У врло ријетким случајевима, ако то тражи претежна господарека корист, могу се изузетно и против воље власника повући у комасацију куће и друге зграде изван села, али само под условом, да се власник одгитети иреложењем куће или зграде у нарави или у новцу. Исто се тако могу изузетно повући у комасацију земљишта, поменута горе под тачком 3, 4 и 5, изузевши једино кућне вртове и паркове, али за н>их мора нови власник дати нарочиту одштету. Власници кућишта, земљишта, спојених с кућиштем, кућних вртова и паркова морају трпјети, да се међашне црте њихових честица исправе према комасацијоној основи. Гавра Копенол.

0 м и љ е. Зло ти поље које нема биља. А жалосно које нема смиља. Биље беру бабе рањенику, А дјевојке смиље вјеренику. Тешко оном коме беру биље! Благо оном коме носе смиље! Смиље има брата рузмарина, А рузмарин сватове сазива. „Снохватице" Змајовине.

За „Српско Коло", У овом броју имамо такођер забиљежити лијеп број пријатеља „Српскога Кола", који се заузимљу својски, да се оно што више рашири у народу српском, међу Србима ратарима. Тако је Митровачка Штедионица послала К ^"80 као претплату за 2. претплатника, г. Драган Приби-

ћевић из Јаворња К 4"80 такођер за двојицу. Г. Коста Поповић из Мирковаца послао је даље К 12 као погодишњу претплату за 10 скупљених претплатника. Један пријатељ „Српскога Кола" из Чаглића послао је К 14'40 као годишњу претплату за 6 скупљених претплатника. Читаоцима „Српскога Кола" познато је од прије, да је г. Симо Матијевић из Крњака већ скупио лијеп број претплатника за „Српско Коло", па је сад опет послао управи нашег листа К 12 као годишњу претплату за 5 нових претплатника. Србин радник Јово Бабић ради са неколико својих другова у Арднингу у Штајерској;, па је међу н.има скупио 4 претплатника за „Српско Коло". Г. Илија М. Поповић учитељски приправник у Пакрацу, бавећп се преко ферија о Ускрсу у Човића Пољу скуиио је тамо 4 претплатника. Преч. г. Душан Кнежевић парох у Карловцу послао је К 2 као мјесечну претплату за 10 примјерака ,,Српскога Кола", који се шаљу у Шегестин и Шакаилије сиромашним Србима ратарима.

Хајдук Вељко. Ој крајино, јуначка хаљино; Неготине, ћерћели кошуљо На'јунаку, на делији Вељку, Он се тобом, ти се њиме дичиш. Он не чека да му Турци дођу, Јуришање њему даровање; Из ненада грђе Турчин страда Кад се Вељко са јуриша врати Он истреса из чепкен-рукава, Из јелека, око срца свога, Трњинице, пушчане дарове, Чиме су га даривали Турци. Пита Стана: колко имаш рана? — „Немам, Стано, рана од Турака, Већ ја имам рана од Србаља Без помоћи стрмо ћемо поћи. Злоба злоби док ми не докоби." „Снохватице" Змајовине.

Шта се збива у кас и у свијету. Скупштина српске самосталне странке. У петак 13. (26.) маја одржана је у Загребу скупштина српске самосталне странке, на којој је било 75 изасланика са одржаних народних скупштина и поузданичких састанака. На скупштини је било изасланика из свијех крајева у Хрватској и Славонији, а особито је био лијеп број Срба ратара из Лике, Баније, Славоније и Сријема. Скупштину је отворио у 9^2 часова предсједник странке г. др. Богдан Медаковић говором, у ком је разложио, како је постала српска самостална странка, како се«даље развијала и како данас стоји. Затијем је тајник странке главни уредник „Новог Србобрана", г. Светозар Прибићевић извијестио скупштину о