Srpsko kolo

Год. III.

СРПСКО КОЛО

Стр. 7.

раду Средишњег Одбора странке, што је скупштина узела с одобрењем на знање. Послије тога се расправљало о политичком положају у земљи, те су донесене ове одлуке: Српска самостална странка, водећи рачуна о запостављености српскога народа у Хрватској и Славонији, узимајући у обзир неодложну потребу политичких и друштвених рефорама (нових уредаба) у демократском (слободоумном, народном) духу и осјећајући горко подређени положај наше отаџбине према савезној краљевини Угарској, одлучује, да ће код идућих општих избора за сабор краљевине Хрватске и Славоније активно (живо) ступити у изборну борбу против данашњег режима (владе) у Хрватској и Славонији. Гледајући у концентрацији (уједињењу) народне српске снаге једину залогу за успјех српских тежња, прихваћа српска народна самостална странка у начелу понуђени изборни споразум са српском народном радикалном странком у Хрватској и Славонији. А знајући, да у борби с режимом може имати успјеха само сједињена снага Срба и Хрвата, одазваће се српска самост. странка, ако буде позвана, на изборну коалицију (удружење) с оним хрватским странкама, које се у својим погледима на српско питање буду руководиле тежњом за споразумом са Србима. Средишњи Одбор српске народне самосталне странке овлаштен је, да у смислу ових начела поведе изборну акцију (рад), а и да преговара о изборном споразуму с осталим странкама. Одлуке његове сматрају се као обавезне за све органе и чланове српске народне самосталне странке, те се од ових очекује, да ће их изводити, руководећи се обзирима страначке дисциплине (послушности) и родољубном преданошћу страначком програму. Иза тога су претресена правила, којих ће се у будуће држати главна скупштина странке, Средишњи Одбор, извршни одбори и сви чланови странке. Послије тога је обављен избор Средишњег Одбора странке, у који су изабрани ови: Пајо Обрадовић парох из Небљува, Ђуро Мишчевић трговац из Ловинца, Петар Крајновић, парох из Госпића, Миле Кнежевић трговац из Буниђа, Стеван Калембер трговац из Коренице, Петар Орлић трговац из Петрова Села, Милан Маџарац умировљени капетан из Шибина, Никола Меанџија ратар из Мајских Пољана, Родољуб Пајић парох из Петриње, Павле Драгић парох из Блиње, Перо Бекић трговац из Двора, Др. Богдан Медаковић адвокат из Загреба, Светозар Прибићевић главни уредник „Новог Србобрана" из Загреба, Јован Бањанин одговорни уредник „Новог Србобрана" из Загреба, Лазар Бачић трговац из Јасеновца, Михајло Медаковић парох *из

Јасеновца, Др. Петар Белобрк адвокат из Беловара, Михајло Соларић парох из Вел. Писанице, Вељко Лукић парох из Борове, Панта Бикицки парох из Вел. Бастаја, Никола Шумоња управитељ српске учитељске школе из Пакраца, Васа Муачевић велики посједник из Осијека, др. Лаза Николић адвокат из Вуковара, Влада Обрадовић парох из Адашеваца и др. Милош Мојић љекар из Митровице. На крају је ратар Леонтије Врховац предложио, да се скупљају прилози за споменик Павлу Јовановићу, и за српску автономну школу у Загребу. Ријешено је да Средишњи Одбор узме ту ствар у своје руке. Затијем је предсједникзакључио скупштину, која му је клицала бурно: Живио! Милота је било гледати ове избранике народне на овој скупштини како се братски, једнодушно и од срца савјетују, договарају о народним стварима и народном бољитку. Дај Боже, да се испуне све њихове тежње и намјере! Министарство у Угарској. Све досад још није састављено министарство у Угарској. Изгледало. је напошљетку, да ће саставити министарство барон Фејервари, кому је краљ повјерио да састави министарство. Но нико, кога је Фејервари понудио с министарском столицом, није се хтио примити. Ово је дожаз родољубивости мађарског друштва, јер оно не ће наметминистара, него народне људе за министре. Распуштање скупштине у Србији. Влада, којој на челу стоји министар председник Пашић, поднела је своју оставку, коју је краљ Петар, након дугих преговора са свима знатнијим политичарима, најзад прихватио. Влада Пашићева пала је због тога, што млађи, тако звани, самостални радикали нису хтели пристати на државни зајам у Француској од 40 милијуна за нове топове и железнице. Старији радикали нису имали у скупштини већине, јер еу устали против њих млађи самостални радикали, који су их дотле помагали, а осим тога су против Пашића у опозицији либерали и националисте, двије опозиционе странке у Србији, које нису јаке, али са самосталним радикалима чине већину. И тако је морало доћи до распуштања скупштине. Али Пашићева влада неће провести избора, како би по правилу. требало, него је краљ лозвао самосталне радикале, да они проведу изборе. за нову скупштину, који ће бити 10. јула. Самостални радикали саставили су владу већином из млађих људи, а да ли ће добити они или старији радикали већину посланика на изборима, то се не зна. По свој прилици победиће старији радикали, и ако не великом већином. Главно је то, да је зајам одгођен и Србија ће чекати неколико месеци да добије нове топове. У ово мутно време то је за Србију велика штета.

псечкиња девојка. Беседила цура из Осека. „Дај ми, боже, девоват' до века ! Док девујем донде и царујем, — . Девојке су круном крунисане, '/§■/• Ч А жене су ликом опасане." (о!'' }>; \ г>\ - гУ/.-- !