Srpsko kolo

Год. III.

СРПСКО КОЛО

Стр. 5.

браћу на работу с мотиком и сикиром да сијече дрва за опћину. Вели он начелнику, да не може на два краја израђивати, јер нема четир руке него двије. Начелник прими молбу и пусти га, да иде на једну страну, али га послије даде глобити с 2 К 40 ф зато што није ишао сјећи дрва. Сад реците ви мени, није ли ово Богу плакати, кад се са сиромашком човјеком овако поступа. Једно му се рекне у лице, а иза леђа пукну га глобом ни крива ни дужна. А не умије кукавац ни да се потужи већој власти, да потражи своју праву, већ пушта да опћинска господа вршу на њему. Има и свједока за ово, и требао би да изнесе то напријед, али се он жаца, јер се, вели не може бочити шут са рогатим, а неће да види, да није он шут, јер је право на његовој страни. Али још је горе, што овоме сиромашку дођоше у брзо затијем, да уберу ону глобу што није сјекао опћинских дрва. Није имао готова да плати, јер нема откуд, али му они одведоше блашце од три године у вриједности до 60 К, затворише га у општински магазин, да тамо и гладно и жедно пропада на овој божјој припеци. И то још није све. Дрва се за опћину сва усијеку, али опћина пространа, на дрва нема паске, јер се не снесу одмах на једно мјесто. Послије по године дрва се што разнесу што усуше, а господа од опћине дај опет народу да сијече дрва, а од онијех, које су због сјече глобили, утјеруј глобу. Зашто се сва дрва не би лијепо свезла на једно мјесто, па да стражари пазе на њих. Могао би вам казати многу и о томе, како се порез утјерује, али ће о томе други пут бити говора. Само једно морам рећи. Наша опћина Мали Градац није, бог зна како, велика, јер има нешто преко 6 хиљ. душа, али је уз то јако сиромашна. Има другијех опћина, које су и бројем душа веће, и стањем богатије, па немају оврховодитеља, а ми га имамо. У другијем опћинама благајник врши и тај посао, само се ми у Грацу распасали па нам је до тога, да плаћамо и оврховодитеља без потребе, па да нам опћински намет буде већи и тежи. Опћинско вијеће требало би да ово непотребно мјесто укине сад јесенас, кад се буде прорачун склапао за будућу годину. Тешко нам је, тешко до зла Бога. Дошла већ душа у подгрлац. Ено, Ради Дрекићу наступи марва у гробље, виђе пољак и пријави и глобише га од прве са 22 К глобе. Од куда ће извадити тај новац ако Бога знате. Продаће му кравицу, али од чега ће живити? Не буде ли вас људи, који се бринете за јадни народ, и ако се сељак не ухвати с вама скупа за руку, биће зло и наопако. Већ су нам сад почели напијати за душу и говорити, да у сабор у Загреб бирамо оног, кога смо и до данас бирали. Ако изборници тако ураде као што им говоре — а обећавају брда и долине као и увијек досад — онда је право, што нам се догађа. Збогом браћо и господо од „Српског Кола" и „Новог Србобрана". Ви ћете нам вјеровати, а ако ко не вјерује, нека дође и види. Ратар.

За „Орпско Коло". И у овом броју можемо да забиљежимо лијеп број народне господе, која се заузимље за „Српско Коло" и скупља му претплатнике. Тако је госп. Андрија Јовановић учитељски приправник из Новог Града подравског послао управи „Српског Кола" К 2'40 као полугодишњу претплату за 2 скупљена претплатника. Г. Милан Зурковић књиговођа из Ирига послао је даље К 6"60 као претплату за скупљене претплатнике у Иригу. Госп. Пера Бекић, трговац из Двора послао је К 28'80 као претплату за 20 примјерака, што се шаљу на њега и он их дијели Србима ратарима. Госп. Милан Радишић књиговођа Голубиначке штедионице послао је управи „Српског Кола" К 6'20 као претплату за 5 претплатника. Пријатељ Срба ратара и „Српског Кола" из Малог Граца послао је даље К 7'20 као погодишњу претплату за 6 претплатника. Други пријатељ „Српског Кола" из Крбавице у Лици послао је К 12 као претплату за 20 претплатника на четврт године. Пријатељ Срба ратара из Грачаца послао је даље К 6 као погодишњу претплату за 5 претплатника. Госп. Младен Ђорђевић правник из Товарника у Сријему послао је управи нашег листа К 2'40 као погодпшњу претплату на 2 примерка за „Српску Народну Књижницу у Товарнику. Један српски владика, који неће да му се име спомиње у новинама послао је управи „Српског Кола" К 12 као погодишњу претплату за 10 иримјерака нашег листа. Госп. Милан Зурковић из Ирига поново је послао К 9'60 као претплату за 8 скупљених претплатника у свом родном мјесту Карловчићу и К 1'80 за једног претплатника из Ирига. Доносимо ово, да наши читаоци читају имена народне господе, која се заузимљу за „Српско Коло" и скупљају му претплатнике. Управа нашег листа захваљује свој овој народној господи на њихову труду и заузимању, па моли и све остале, да овако раде, како би „Српско Коло" напошљетку зашло у сваку српску кућу без разлике.

Орпска земљораднинка (ратарска) задруга за „Српско Ноло". Српска земљорадничка (ратарска) задруга у Раковцу у Сријему, послала је уирави нашег листа К 11 '20 као скупљену претплату за 6 претплатника „Српског Кола". Лијепо је то, када се задруга Срба ратара овако заузимље за лист Срба ратара. Ово је знак уједно, да ова задруга увиђа, да је „Сриско Коло" потребно Србима ратарима и да их поучава лијепо о свему, што им треба да знају и као Срби и која су им права и дужности као грађана у држави. — Управа „Српског Кола" захваљује овој вриједној задрузи Срба ратара, па моли и остале Српске земљорадничке (ратарске) задруге, да се угледају на овај лијепи пример и да се заузимљу за „Српско Коло", како би се оно што више раширило у њиховим мјестима.

Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и читају овај дист.