Srpsko kolo

Год. Ш.

СРПСКО коло

Стр. 7.

али продају Срби земљу у околним селима, гдје није нико забранио!" „А како ће, како може попа забранити да се не смије земља продавати туђинцима — упитаћемо ми?" „Чује он, зна он све, па дотрчи одмах, псује не да. У то се сакупе и други сељани, разумију, виде да попо право има, па и они уз попу те не даду — и тако не смије нико више, а сад је већ и срамота!" Тако Сопић, а и осим њега свако зна кога и каковог попу, учитеља, трговца, господина народ слуша, а. исто тако зна се и какову господу народ не поштује, од какве господе окреће народ главу. Немало свуд је већ — хвала Богу — набоље окренуло, а дао Вог свуд се господа тако заузимала и забрањивала продавати земљу, а народ их слушао, као што слушају Гређанци свога новога пароха! Календарско питање у Русији. Познато је, да се питањем о увађању новог календара бави већ неколико година патријаршијски Сннод у Цариграду. За промјену (реформу) календара изјавио се и митрополит београдскп пок. Михаило, а то је пптање у новије доба уступпла руска влада руском св. Синоду у Петрограду, да каже своје мишљење. — Како су „С. 11етербугскпја Вједомостп", лист кнеза Ухтомскога, којп има веза и с руским двором, недавно јавпле, рускп се спнод изјавио за нови календар, и руски лист изриче наду, да ће се ово питање у скором времену коначно рпјешитп. — Стари је календар већ за то неподесан, што се читав просвијећени (културни) свпјет без разлике вјере и народности, као и све државе служе новим календаром, па за велику руску трговину н саобраћај, са страним свијетом веома је незгодно, да рачуна с два календара, а да се и не говори о томе, да стари календар, који већ данас заостаје за читавих 13 дана, нпје никакво ни народно ни вјерско обиљежје. Кад бп он остао на снази п у будућност, онда би једном дотјерали они, који га се држе, да_ заостану и читаве годпне назад. Напредак и напредни дух не трпе овакова натражњаштва. Словени и аустријска правда. У Аустрији има 25,632.800 становника Од тога су 15,-194 285 (60 од стотине) Словени, 9,170.939 (36 од стотине) Нијемци, а 967.580 (4 од стотине) Романп (Талијани и Румуни . Како изгледа сабор? У Горн*ој кући има 214 чланова. Од тога су 172 НијемЦИ) 1'3 ПоЉаЦи, 8 ЧесИј 1 ЈугословеН. Дакле 60% Словена Имају у ГорЊој кући свега 32 Члана, а 36% Н^јемаца Има 172 члана!) У ДоЛој кући има 17? СлоВена И 203 Нијемца. Дакле 36% Нијемац^ имају за 26 посланика више него Словени. А да је правде било би 255 СловеНа М 153 НијемцА. Ето таЈсб се у АустријИ пОступа са СловенИма, а Тако ће се поступати увијек, јер Аустрија је авангарда царства њемачкога. Она би себе прије уништила Него што би праведно поступала са Словенима.

Двадесетпетогодишњица радионице. Прва српска цртачко-везиљачка радионица Милана Петка-ПавЛовића у Вршцу прославила је у недјељу 14./27. августа 1905. двадесетпетогодишњицу свога рада. Било срећно! Монашка Пољопривредна Школа у манастиру Студеденици. Београдска Митрополија решила је да установи Пољопривредну Монашку Школу у манастиру Студеници у Србији. У тој школи ће калуђери изучавати све гране пољопривреде, а по свршетку школе намештаће се по осталим манастирима. Митрополија се због тога обратила Министарству Народне Привреде за програм и еневтуално мишљење, на што се Министарство одмах одазвало. Већ пре коју годину било је о томе речи, да ће се и код нас у неком фрушкогорском манастиру практична пољоделска школа — ратарница — основати, али чини се, да је ствар негде запела. Ми Срби немамо шта да чекамо више. Нама неће нико помоћи, нама одмажу сви — облизујући се слатко, љубезнз, учтиво, умиљато око нас — ми морамо себи да.чле сами помагати и помоћп, да не економишу и не управљају довек место нас чивутски п швабски закупнпци, бајагп стручњаци, нашим српским имањем, српском земљом, српским мозгом, српском памећ/, српским образом, ругају . нам се још како смо гладни, голи, будале свачије. Маџарима је мука на Маџаре. Чивути праве се и у Угарској да су највећи, најватренији родољуби, Акмаџари. То им се дуго и дуго вјеровало, јер су добро умјели сладити, али истЈша побјеђује увијек најпосле. Сад правп (стари) Маџари врло зазиру од својих Чивута Маџара, који су их из темеља раскућили и уп.ропастили.' По рачуну изласи да је у Угарској 77 од сто голе сиротиње. У Чопградској Жупанији 83% народа нема нпгде ништа, у Бекешкој 99%. У Чанадској 93% и т. д. Ето зашто је Маџарима (старима) мука на Мађаре (нове). А како ли ће тек кроз 20—30 година Угарска изгледати ?

Чувајте се Срби браћо РадиЋа и њихове хрватске сељачие странке! Долазе нам гласови да господин Стипан Радић путује по народу и да залази међу срПеки свијет, особито ондеЈ гдје су Срби слабије настањени и гдје се налазе у мањини. Како мИсли г. Стипе Радић о српском народу доста је рећи то, да је г. Стипе Радић увјеравао једног католичког свештеника, иначе противника Срба, да се не љути на то, што он спомиње српско име у својим говорима, јер да ће он на тај начин преварити Србе. Господин Радић прави већ у својим говорима три врсте Срба. Једно су му Срби у Ср^_ //У/ ј Ш