Srpsko kolo

М , , . -14 Год. III.

СРИСКЧ) КОЛ0

Стр. 7.

тара, а ратари су њој враћали дуг. Сад је цар Никола наредио да за 1906. годину ратари плате само половицу годишње откупне своте а од 1. јануара 1907. опрашта им се сасвим даље отплаћивање. Та откупнина износи још стотине милиона круна. Уставне слободе у Русији. У задњем броју писали смо о борби руског народа за слободу. Ових је дана издао руски цар указ, којим се увађа слобода штампе, што значи, да ће новине моћи од сад слободно све писати, па неће бити плијењене као код нас. Исто тако је уведен закон о слободи састајања, па власти неће моћи забрањивати скупштина и састанака, као што су код нас често чиниле. Нови краљ У Норвешкој. Норвешка је до сад имала заједно са шведском једног и истог краља. Ове године оцијепила се Норвешка од Шведске и постала за себе краљевина, те је ових дана изабрала себи за краља принца данског Карла, који ће се од сад норвешким именом звати Хакон VII. Ово је први засебни норвешки краљ послије 600 година.

Шајкаш Паја. — „Снохватице". Мене мало — бела лало Капетани траже, Ал ни мало — бела лало Не могу да нађу. У по дана — бела лало Препливо сам Саву, Метнуо сам — бела лало Црвен фес на главу. Ко ме вија — бела лало Нек преплива Саву, Нека пита — бела лало За Шајкаша Пају. Није Паја — бела лало Туђе коње крао, Већ је њему додијало С Радецким машират', Носит' пушку — бела лало Госино јој тане! Убијати по команди Јадне Талијане.

Разлинне вијеоти. Уреднии „Српског Кола" код краља Петра. И уредник нашег листа, Буде Будисављевић, био је на братском састанку југословенских новинара и књижевника у Београду, на ком је заступао „Новп Србобран" и „Српско Коло". Том приликом примио га је српски краљ Петар у аудијенцију, јер је нашег уредника по-

вукло срце, да види ваљаног краља Србије, о ком је већ доста лијепих ствари изнесено у овом листу^ Састанак југословенских књижевника и новинара. У Београду је био састанак српских, хрватских, словеначких и бугарских књижевника и новинара. Договорили су се, да оснују једно своје заједничко друштво и да се на пролеће приреди опет састанак у Београду. Било срећно по све нас Југословене. Промјена календара у Русији. Руске новине пишу, да руски министар предсједник гроф Вите озбиљно ради на том, да промијени стари календар и изједначи га с новим, и то тако, да се мјесец фебруар у години 1906. продужи за 13 дана и тако би се 1. марта 1906. у Русији изједначио стари календар с новим. Други начин изједначења био би опет тај, да би се мјесец фебруар кроз неколико година продужио сваки пут за 2 дана, док се не би изједначио тако стари календар с новим. Велики жупан модрушко-ријечки др. Владимир Николић захвалио је на служби. На његово ће мјесто, по свој прилици, доћи Милан гроф Кулмер, спахија и народни заступник беловарски. Вилики жупан вараждински Рубидо — Зичи постао је барон. Неке су новине донијеле тим поводом вијест, да ће сашадњи бан гроф Пејачевић отићи с банске столице, а барун Рубидо постати бан. Рубидо је велики пријатељ пријашњег бана Хедерварија. ј" Стефан МаргеТиЋ професор ц. к. велике гимназије и предсједник надзорног вијећа Српске Штедионице у Задру преминуо је послије дугог и тешког боловања у 59. години 12. (25.) новембра. Лака му земља. Затворен престолонасљедник. Син краља Петра, престолонасљедник српски Ђорђе, увриједио је свог учитеља, мајора Левасера, рекавши му неке опоре ријечи, те га је краљ Петар осудио на 10 дана гарнизонског затвора, а ађутанта Ђорђева лишио ађутантске части и послао натраг у трупу, што му није одмах пријавио ту ствар. Тако је краљ Петар строг према свом сину, он не позна разлике између свог сина и другог држављанина. Уз наше слике. Доносимо у овом броју двије слике: Споменик Кнеза Михајила и Козак на невољи. Кнез Михаило Обреновић био је славан српски взадар, који је владао од 1860. до 1868. године, кад га убише неки зликовци. Он је истјерао Турке из градова у Србији. За његове услуге дигао му је народ споменик у Београду. Друга слика нам вели, како су настала зла времена за Козака; нестало рата и плијена, обосио Козак, па шилом крпи чизме.

О Г Л А С. Пошто је шума у порезној опћини Вучјак, која лежи између парохије Чечавац и Боломача, у опсегу од по прилици 500 јутара већим ди