Srpsko kolo

Гбд. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 7.

М. М. П. у Н. Т. На жалост, код нас закон штити само католичке празнике. „Србину" у Црквеном Боку. Сад је Рауховцима покисло перје, па покушајте опет притужити се опћ. вијећу, гко није досад ништа дошло од владе. Не помогне ли ништа, обратите се на свог нар. заступника. Н. и С. Ј. у X. Што се тиче осигурања код „Српског Братства", јавите се на адресу: „Српско Братство" у Загребу. Оно ће Вам боље од нас одговорити. За оно друго пропитајте код Српске Банке у Загребу или код Управе Српских Народно-Црквених Фондова у Карловцима и код Управе Фонда Саве Текелије, такође у Карловцима, нека Вас известе о условима. "СРПСКО КОЛО" прима огласе уз најумјереније цијене.

Продаја посједа састојећег од преко 30 јутара земљишта (оранице, ливаде, виноград, воћњак и т. д.) у самим великим комадима са зиданом кућом и осталим господарским нузградама, на државном друму Иванић—Чазма, прикладно осим за господарство такођер за тјерање обрта као: гостионе, дућана и т. д. — одмах. Поближе обавијести код управе „Српског Кола" у Загребу под бр. 1133. ПРОДАЈЕ СЕ. Кућа са зградама, виноградом, ливадом, ораницом и пашњаком скупа 52 јутра за продати. Цијена 40.000 круна. Кућа са зградама, воћњаком, ливадом, растовом шумом, скупа 145 јутара за продати. Цијена 32.000 круна. Кућа са зградама, подкућницом, виноградом и шумом, скупа 47 јутара за продати. Цијена 29.600 круна. Поближе упуте уз прилог марке за одговор даје: Стево Алавања 1096 Вировитица (Славонија).

Новоотворена опанчарска радња Пане Рудић у Петрињи препоручује се пошт. опћинству за израдбу сваковрсних опанака.

Чудо од Буквара! ГОСПОДИНе! с^ромахеса твојим Букваром без по муке научио да читамо и пишемо од св. Николе до Три Јерарха. Фала ти. Нинола и Лазар АнђелковиЋ, бозаџије. Чим узме овај Буквар у руке било младо, било старо, одмах уме и да чита и да пише. Ко ми пошаље са поштанском упутницом 55 потура, тај га одмах добија са плаћеном поштарином. 1Ј1та, Тетезте^уе. Љубомир Јовановић

$ $

№ № % т

т

821 1-20

школски управитељ и учитељ.

хкнкннкииххнхниикнхкх Лековито варошко НРТЕСК.0 КУДНТИДО Фрање Раноцаја пут. - У НОВОМ САДУ. - Телефон бр. 264. Отворено преко целе године. Надалеко припознато, те хиљадама похваљено као лековито купатило, с најјачом садржином јодне лековите воде, која је по исказу првака хемичара, потпунија него садржина јода у купатилу Липику. Најлековитија сумпорна вода за лечење Ишиаса, хроничне реуме, костобоље и севотине, женске болести и т. д.

Сваковрсна лечеаа ладног купања. Угљене киселине, фанго, блатне и сумпоровите купке. Електрична купака. Сваковрсне лековите и вибрационе масаже. Радиогенова лечеаа са пићем и кунањем. Сунчана, ваздушна и у песку купаља. Раскошно парно купатило. Дивна дворана за читање, за одмарање, одлично уређена гостиона са елегантним гостинским собама и добром кујном . Вожња аутомобилом до купатила и натраг у варош. Сталан купалишни лекар. Комбиниране јефтине цене за купке. Диван ценовник се на захтев шаље бесплатно и франко. УПРАВА КУПАТИЛА.

МОКРЕЊЕ

у кревету приписуЈе се често несташности, док је ова мана заправо посљедица ослабљене затворне мишице мјехура. Препоручује се потражити од 1п&Ки{ ЗапИаз, УеШиг§ Р 319. Вауегп бесплатну упуту о лијечењу. Добу и спол особе, која од тога трпи мора се назначити. 680