Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО коло

Стр .7 ■

трговац стане сложно лупати по Србима и Мађарима. „И ја Хрват, свако Хрват ко се ротила у Хрватској. У Хрватској нема Српин и Мачар. Српин у Србија, а Мачар у Мачарско". Кад се Србин и Мађар врате, потраје мало, па изађу ван Србин и Хрват, а са Јеврејином остане Мађар. Сад ти се мој Јеврејин стане правити велики Маџар: „Нема Рац и Хрват. Све мачарско круна св. Стефана. Нема рацко и хрватско круна. Ја тржала увек са Мачар". Кад се Србин и Хрват врате, онда сва тројица кажу мудром Јеврејину како су га насамарили, и да он није ни Србин, ни Маџар, ни Хрват, него Јевреј и шпекулант, који вара сву тројицу, вукући их за нос и живећу на њихов рачун, али да му више не ће упалити мудролија. Против пијанства у Русији. У русији народ много пије. Додуше он мање пије него на западу, али његово пиће је жешће и отровније. На западу се пије вино пиво и добра ракија. У Русији скоро сама ракија и то „ђикан" спирит најгоре врсти, који руски сељаци зову „вотка". Од пића нездравог, отровног спирита, да како, страда народ. Да спријечи колико се може опијати вотком, Руска је влада узела и прављење и продају спирита у своје руке. Државне фабрике спирит праве, у државним продавницама продаје се. Једна особа добије на дан само одређену законом мјеру. Пити не смије у продавници, него мора носити некуд и пити. Уза све то пиће је врло скупо. Држава је овим начином убила двије мухе. Прво је у неколико спријечила пијанство. Сиромашан човјек не може купити толико пића да се опије. И опажа се, да се сваке године смањује попијена количина спирита, ма да се становништво годишње умнажа са 2 милијона и 700 хиљада душа. А уз то држава има гогишње на милијарду и по чистог прихода од сгшрита. Пијанице дакле помажу другом народу, да не плаћа великог пореза од осталих врло потребних ствари, а њима ако је криво, нека не пију, нико их не гони.

Одговори уредништва. Добановчанима. Нови бан укинуо је Раухову наредбу о оружју. Сад потражите код опћине сведоџбе, а с њима код котара оружје. Ако вам их не даду, јавите нам одмах, па ћемо рећи ком посланику само сталцу, да запита код владе, шта та ваша велика господа мисле с народном муком. Нису они до сунца нарасли, да могу по вама по вољи газити. Само нам онда тачно јавите, коме је све оружје одузето, коме враћено, а коме га не даду.

СРПСКО КОЛО д. д, у Загребу ПРОДА ЈВ ОВВ КВЕ.ИГВ : Пајо Обрадовић: „Резервирани котар" цијена Круна 1.Коста Мајкић: „Борба чешког народа" „ „ 0*80 Сремскн самосталци „ „ 0.20 = Све три књиге К. 1.60 =*>ранно =2= Наручују се упутницом.

1%;

Новоотворена опаннарска радња Пане Рудић у Петрињи препоручује се пошт. опћинству за израдбу сваковрсних опанака. Лековито варошко АРТЕСК.0 КУПАТИДО Фрање Ракоцаја пут. - У НОВОМ САДУ. - Телефон бр. 264. Отворено п еко целе године. Надалеко припознато, те хиљадама похваљено као лековито купатило, с најјачом садржином јодне лековите воде, која је по исказу првака хемичара, потпунија него садрзсина јода у купатилу Липику. Најлековитија сумпорна вода за лечење Ишиаса, хроничне реуме, костобоље и севотине, женске болести и т. д.

Сваковрсна лечења ладног купаља. Угљене киселине, фанго, блатне и сумпоровите купке. Електрична купања. Сваковрсне лековите и вибрационе масаже. Радиогенова лечеља са пићем и кунап.ем. Сунчана, ваздушна и у песку купаља. Раскошно парно купатило. Дивна дворана за читање, за одмарање, одлично уређена гостиона са елегантним гостинским собама и добром кујном. Вожња аутомобилом до купатила и натраг у варош. Сталан купалишни лекар. Комбиниране јефтине цене за купке. Диван ценовник се на захтев шаље бесплатно и франко. УПРАВА КУПАТИЛА.

МОКРЕЊЕ

у кревету приписује се често несташности, док је ова мана заправо посљедица ослабљене затворне мишице мјехура. Препоручује се потражити од 1п81л1:и1 Запказ, Уе1ђиг§ Р 319. Вауегп бесплатну упуту о лијечењу. Добу и спол особе, која од тога трпи мора се назначити.

Г:у'Жд

/•<// \