Srpsko kolo

Стр. 10.

СРПСКО коло

Год. VIII.

С. Р. у Крб. Кад добијете диобну одлуку, онда ће бити у њој споменути и трошкови, па приговорите због оних 128. К. Ј. В. у Г. По § 10. задружног закона не може кућегосподар оптеретити задружног непокретног иметка без приволе већине чланова који имају право гласа, а то су сви мушкарци старији од 18 година и женске, ако им није жив отац или муж. Зајмодавац смије дати новац коме хоће, па и кућегосподару и не питајући задруге. То је његова ствар. Али задруга није дужна платити, на што није пристала. Диобна нагодба мора бити склопљена пред области јавном, пред опћ. поглаварством или кот. области. Другачије не вриједи. 0 поступку код диобе задруга почео је 1908. писати у „Срп. Колу" г. Адам Прибићевић, али је био ухапшен. Чим доспије, он ће опет писати о том из почетка. Диобу имају право затражити само представници по §-у 29. з. з. Ако је већина за диобу, она се мора провести. Ако је већина против диобе, а мањина за њу, али у задрузи влада таква неслога, да би због ње страдала задруга, може жупанијски управни одбор допустити диобу и на жељу мањине. Синови немају право тражити диобу од оца, представника. Једино, ако би отац драге воље приволио на диобу пред области, могла би се провзсти. Али присилити га законом не може нико. Игњатији П. у С. урбарско право можете придржати, али у купопродајном уговору морате изричито и јасно навести да урбарско право, које је спојено с проданим честицама, задржавате за себе. Ако то не споменете у уговору, оде вам право. Пазите, дакле, кад будете састављали уговор. Задруга, која је брисана једаред, не може се никад више успоставити наново. Јер, по садањем задружном закону од 1889. год. може нова задруга настати једино диобом старе задруге или ако је задруга погрешно уписана у грунтовницу као самовласништво, па се то исправи по §-у 37. з. з. Ваши стари брисали су задружно својство са задруге ваше, и то се не може више поправити. П. X. у Н. Сл. Причекајте на решење земаљске владе, па га онда препишите и пошаљите. М. Р. у В. П. У тој ствари ми нисмо врсни помоћи. Обратите се на посланика свога. Ђ. В. у В. Г. Ако нагода није скопљена између родитеља и дјеце о диоби задружној пред области (опћ. погл*аварством или кот. области) онда не вриједи. Синови по § 29. задружног закона не могу оца присилити на диобу. Ако он драговољно пристане, онда је друга ствар, По §-у 19. задружног закона мора кућегосподар задругарима положити рачун о управи задругом до конца јануара сваке године. Ако не положи дотле. властан је задругар сваки тражити преко опћ. поглаварства, да он то учини у три идућа мјесеца. Не траже ли то, онда су мучке одобрили његов рад и немају више никаква права приговора. Ако ви у своје вријеме нисте приговорили оцу, то је рђаво по вас.

По §-у 74. грађевног реда може кот. област казнити оног, ко гради без грађевне дозволе глобом од 20 до 300 К, и може му наложиги, да сруши протупрописно подигнуту грађевину. Право призива има дотични на жупанијску област у року од 14 дана, како је примио осуду. Лази Ј. Ви сте јамачно против финанцијалне осуде уложили призив на равнатељство финансијално, да укине глобу троструку. Ако потврди осуду, упркос купопродајног уговора и ваших сведока, Ви предајте онда молбу, да Вам брише глобу. Николи ИЗ Р. По §-у 2. закона о нужним пролазима не може се нужни пролаз допустити кроз двориште. Ако је пут опстојао од прије и ако је шири по плану него што је сад, предајте молбу код опћ. поглаварства, да се успостави стари пут, како стоји у плану, или како се може утврдити по свједоцима паметарима (старим људима). Нико не смије без допуштења политичке области, по закону о водном праву (§ 24.) мијењати ток чак ни приватне своје воде, ако тим вријеђа туђе право, смета другом у вршењу права. Треба се притужити котарској области, ако одиста постоји опасност за пут и Вашу кугу. Без потребе не треба заметати парнице.

Свака птица своме јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од К 2.000 (велико коло), од К 1.000 (средње коло) или од К 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је.из свог чистог добитка и прилога изванредних чланова „Фонд за СИрочад Срп скога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјеЋом и путним трошком, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне што више српске сирочади спремити за живот, моли она св е имућније Србе и Српкиње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2адгећ, Шса ђг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15 Новоотворена опаннарска радња Пане Рудић у Петрињи препоручује се пошт. опћинству за израдбу сваковрсних опанака.