Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 7.

Јулијаново друштво. Ово мађарско друштво за подизање мађарских школа врло јако напредује. Оно је имало 23. маја п. н. своју главну скупштину у Бидимпешти. Из извјештаја види се, да то друштво страховито напредује. Ево главних података: За ову прошлу годину подигнуто је 17 нових школа; број учитеља се попео од 65 на 82; број ученика од 4629 на 5371! Основано је 25 књижница за народ. Свега књижница има 148 у 100 мјеста. Ово друштво ради и у Хрватској и подигло је већ велик број мађарских школа. С тога ми Срби треба да добро отворимо очи и да се одупремо непријатељу, који пријети да нам одузме и вјеру и језик и све! Српски родитељи (старатељи), који желе да упуте своје ваљане Баке од — 12 до 15 година, — на изучавање разних, корисних заната, осталих привредних струка, страних језика и тако даље, нека се пријаве што пре код својих месних учитеља, свештеника, или писмено управи „Друштва Привредник" у Загребу, па ће добити одмах сва даљна нужна упутства. Исто важи и за ваљане здраве Српкињице (макар и сиромашне или без родитеља биле) које управа Привредника у српске породице склања и намешта — а преко Српских женских доброт. задруга.

На Цетињу се родио у кнежевића Мирка син. Кум ће му бити руски цар Никола. ВрједноЋа радикалска. У верификациони одбор на срп. нар.-црквеном сабору изабрано је и 5 радикала: д-р Јован Радивојевић-Вачић, д-р Миливој Бабић, д-р Светислав Новак, Мита Клицин и Стеван Михалџић. Одбор је држао сједницу у понедјељак 30. маја прије подне. Кад није био готов, одређена је сједница и послије подне. Око 7 сати устану радикали и кажу, да изступају из одбора, јер самосталци их муче дугим седницама. Ако самосталци муче њих пет, они муче и себе, јер самосталаца је девет у одбору. Кад су радикали отишли, одбор је наставио рад, и кад није био готов до 8 сати у вече, одређена је опет наставак сједнице у 10 сати у вече, па док буде устребало у ноћ. Дакле самосталци су себе саме мучили, држали сједницу од јутра па до поноћи, и то и онда кад су радикали изашли ван. Радикали су научили брати дневнице, а да ништа не раде. Тешко је њима радити. Чим морају малко само напрегнути леђа, одмах то зову мучењем. Али, бадава им је. Самосталци хоће да сабор што брже ради, да се без потребе неодуговлачи и не расипа народни новац. Арнаутски устанан угушен је. Турска војска купи од Арнаута оружје. Али у прави Арнаутлук, у срце арнаутске земље војска се није усудила кренути. Одавно су прошла времена, кад је онуда корачала нога турског војника. Зато се Срби у Турској немају зашто особито радовати, што је устанак овако угушен. Арнаути ће за кратко, чим већи дио турске војске отиде, опет почети жарити и палити. Хофрихтер осуђен. Онај официр Хофрихтер што је хтио потровати своје другове, само да прије дође у ђенералштаб, осуђен је на смрт вјешалима. Русија и Енглеска. Преко 50 година биле су ове двије моћне државе завађене кривицом Енглеске. Покојни енглески краљ видио је, да Енглези имају криво и да Енглеској не пријети никакво зло с руске стране. Зато је он прекршио са старом политиком непријатељства и измирио се с Русијом, склопио с њом пријатељски савез. Кад је он сада умро, порадовала се Њемачка, која се боји тога савеза, да ће се то пријатеЉство раепасти. Али то пријатељство ухватило је већ врло дубок корјен у обима државама, а нови Енглески краљ Ђорђе, син Едуардов, као да је још више од свог оца склон томе савезу. Зато је Нијемце стало нешто зепсти око срца.

Бародво здравље, Лекарске поуке. (Свршетак.) Заиста, црни хлеб пре засити него бели. А то услед тога, што је потребно дуже време, па да се црни хлеб свари — скоро четири часа, док се бели хлеб много брже — за три часа свари. Поред тога, нашем свету изгледа црни хљеб да је слађи него бели, услед извесних састојака — киселина, које остану у крупним несамлевеним деловима зрна. Али, на што је све то, кад тај црни хлеб само напуни желудац, а врло мало од тога пређе у крв. Поред тога услед тешке сварљивости стално шкоди желудцу. Није обест и предовољство јести бели хлеб. То је непходна потреба, па да буде користи од употребе хлеба. Боље је узети и мању количину белог хлеба, и ако је мало скупљи, него јести црни хлеб. Хлеб се мора правити од чистог и доброг брашна. Ужегло брашно, као и оно, где је самлевена многа уродица производи разне па и тешке болести желудца и црева. Зато узимај брашно само од добро зрелог жита. Чувај брашно на чистом и не на топлом месту. Не мељи на једанпут велику количину брашна, а нарочито ако немаш добру оставу за брашно.