Srpsko kolo

Стр. 8,

СРПСКО коло

Год. VIII

Сви ти лекови не само што болеснику ништа не помажу, већ му и од најмање количине јако шкоде. Докле год се наш свет не отресе свих ових заблуда и бапских лекова, он ће још више пропадати од срдобоље.

Најновије уредбе код Иривредника. (Патронат Привреднинових Фондова). У недељу 16. (29.) маја одржана је у Привредниковом дому у Загребу годишња скупштина друштва Привредника. Сви послови Привредника напреднији су — хвала Богу — ово 13 година из године у годину, али се развијају и теку иначе сво.јим редовитим начином, а ново је само то, да је лепо посећена скупштина једнодушно закључила, да се оснује нарочити „Патронат Привредникових Фондова" који ће управљати искључиво са фондовима, који разним привредним сврхама служе. Тих фондова биће сваки дан све више, јер је наш народ потпуно схватио и увидео, да смо на привредном пољу највише заостали, ма да је баш то поље најважније, а нарочито за нас Србе је разуман рад радиност и мудра штедња темељ свега осталога. Све послове друштва Привредник водиће управни одбор и даље, као и до сад. Патронат пратиће то пословање, али не ће на исто утјецати, већ ће о управи фондова бригу водити. Сви добротвори друштва, који су за живота веће приносе учинили, или су патронату своје одредбе у корист Привредника на похрану предали, или су му управу некретнина поверили (макар и придржали доживотно уживање једног дела или целог прихода) и т. д. сви ти Срби и Српкиње постају тиме доживотни чланови патроната. Та новина код Привредника преважна је, јер се још на врло многе важне ствари није стигло; јер средства недозвољавају. Међутим оснивају и чланови управе Привредника и многи други Срби и Српкиње разне фундације за придизање српског привредног подмлатка, а биће тога и више, особито кад та омладина на снагу стане. Зато је врло нужно и добро што је патронат основан, јер ће он са имањем управљати, а уједно ће свагда одређивати, у коју најнужнију привредну сврху према свагдашњим приликама — има да се употребљују приходи друштва и приходи фондова. Онда ће добротвори одредити главна начела, према којима треба да се управља са њи-

ховим фундацијама, а остало т. ј. гледе појединости оставиће се свагдањем патронату, да одређује те појединости према свагдањим приликама и потребама, јер се све у свету мења, све напредује. Наши стари добротвори чинили су н. п. некад завештаје према тадањим приликама, потребама и погледима. После 100, па и после 50. година променуле су се прилике, свет је пошао напред, ондашње одредбе не одговарају нашим данашњим потребама. Све то поправиће се овом најновијом уредбом, а позната и призната практичност Српских Привредника јамчи нам зато, да ће та уредба ваљати. Посље треба онда према томе и остале наше народне уредбе целисходно преустројити и практично уприличити.

Свака птица своме јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од К 2.000 (велико коло), од К 1.000 (средње коло) или од К 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова, Српско Братство основало је из свог чистог добитка и прилога изванредних чланова „Фонд за сирочад Ср пскога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјеЋом и путним трошком, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су измеБу 24. и 55. године, да се одмах упишу иао редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне што више српске сирочади спре мити за шивот, моли она св е имуЋније Србе и Српниње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2адгећ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

!

МУШКАРЦИ

т т

т

Цурење, печење и ^ све болести мехура лијечи сигурно ГОНОТОЈ1, како то /Јј^ оверовљене признанице доказују. Гоно- ^ тол се једе, дакле нема шпрнцања. Само 3 лончића без даљњег трошка за јјј^ 12 круна шаље дневно ^ Љекарна САЛВАТОР, Рума бр. 157. Л (Славонија). 1198 '. -Ж- Ј0Г.

Штампа; Српснв Штавпарија у Загребу.

Одговорни уредник: Буде БудисавЈћевиЋ,