Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО коло

Год, VIII.

Дошло је дотле, да уредник листа није вјеровао онима што лист пакују и отпремају на пошту, мислио је да нису тачни у послу, па је сам главом лист отпремио на пошту за те сељаке. И опет је дошла тужба да лист није стигао. Опет грдње. А шта је било? Неки дан добили смо писмо из тог мјеста, у ком нам пишу ти људи, да су нам криво чидили и моле да им опростимо. И ми смо били тачни и пошта је лист тачно отпремала. Али лист је про^ падао код опћине. Један претплатник нашаО је свој лист у заходу код опћине. Тако је било у још једном мјесту, гдје су код опћине франковци, гЈа су лист бацали у заход. Шта су сад урадили сељаци ? У једном мјесту сложили су се да од сада за све њих шаљемо лист на учитеља, и то у једном пакету. Они ће долазити учитељу по лист, или ће им га он слати. Учитељ је господин па ће добивати уредно, јер с господином не смију као са сељацима поступати. То је боље и за нас, јер је мање посла и јер нас поштарина мање дође. У другом мјесту нису ратари учинили тако, него су оставили лист, неће више да га држе. Мјесто да притисну опћину и притуже се вишој власти, или мјесто да се сложе, па да и њима шаљемо лист на кога господина, они се свете нама, „Српском Колу", одузимају му потпору у претплати, убијају га. Куд нам душмани сметају, лист прогоне, деру и бацају, туд нас ето и они ометају у српском нашем раду. Немојте, браћо, тако! Сложите се, ако вам код поште или опћине пропада лист, да вам га свима скупа шаљемо на учитеља, или пароха, трговца, па вам неће пропадати. Ми мислимо да нема много господе на селу, која ће вас одбити, која неће пристати на то. Бићете задовољнији и ви, а бићемо и ми безбрижнији. Не светите се нама за туђу кривицу. А.

Одговори уредвиштва,

Ђ. НрајачиЋу у Клоштру. Ми смо од Вас 8. I. 1910. добили 2 К као претплату на лист Србобран. Али како нисте тачне адресе означили, лист се враћао. Кад сте'нам 24. IX. ове године послали 1 К 80 ф. за „Српско Коло", онда смо сазнали за Вашу адресу и уз „Срп. Коло". слали Вам и „Србобран" онолико за колико сте платили у мјесецу јануару. Сад више не шаљемо. Хвала Вам на Вашој љубави према „Српском Колу". Н. В. Кош. у Б. Послали смо Вам опет број 27., 30., 31., 33., 38. и 39. Ми Вам лист редовно шаљемо, Није кривица на нама него на пошти или опћини. Зар смо ми криви што пошта лист Николе Драгиши : ћа из Бенковца шаље у Буковић Вама? И нама је жао да не добијете сваки број „Срп. Кола", а особито зато, кад га тако волите. Ј. Ш. у К. Ми нисмо добили од Вас новаца за те књиге. Послаћемо Вам у писму испуњену готову напутницу, па с њоме пошаљите нама новце, а ми ћемо Вам књиге купити и послати. Божидару ЋориЋу у Ремовцу. Онај што нуди земљу у 39. броју „Српског Кола" зове се Јово Никић, а живи у Надину у Далмацији. Обратите се писмом на њега. Он ће Вам све јавити.

Свака птица своме јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од К 2.000 (велико коло), ОД К 1.000 (средње коло) или од К 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је из свог чистог добитка и прилога изванредних чланова „Фонд за сирочад Ср пскога Братства". _Из тог фонда снабдјева се сирочад одјеЋом и Путним троШКОМ, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу.! Да задруга узмогне ш то више српске сирочади спремити за живот, моли она све имућније Србе и Српкиње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2адгећ, Шса ђг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

IМУШКАРЦИ! КсГ^ра | ј/ј^ лијечи сигурно ГОНОТОЈ1, како то ф Ж оверовљене признанице доказују. Гоно- ф тол се једе, дакле нема шприцања. Само 3 лончића без даљњег трошка за ^ 12 круна шаље дневно ^ Ш Љекарна САЛВАТОР, Рума бр. 157. $ & (Славонија). 1198 -*жмл -• ПРВО БЈЕЛОВАРСКО ТРГ08АЧН0 ДИОНИЧАРСКО ДРУШТВО У ВЈЕЛОВАРУ првпоручуЈв својв богато творничко складиште свих врсти 1534 господарских и шиваЋих стројева. Наши господарски стројеви су из прве сбљубљене и најгласовЛтијо творнице Ф. и И. Коваржик из Простејова у Моравској, и шиваћи стројеви су из најгласовитијег фабриката, ,Пфаф" и систем ,Сингер". Заиоброту и каквоћу јамчимо. Горње стројеве продајемо за готов новац, као и на оброчно отплаћивање уз творничке цијене и обављамо све поправке засјецајуће у ову струку брзо и јефтино у властитој радионици Управа.

ПЈ.тампа: Српска Штмпжрмја у Зжгребу.

Одговорни ур»дннк: Будв БудисављввиЋ.