Srpsko kolo

Стр 6.

СРПСКО

коло

Год. VIII.

Сви су издајице у свима селима. И пјева се пјесма коЈа почиње: Малетићи клети Бранковићи, Издадоше Србе на Косову, Црн им образ до вијека био, Проклет био ко их је родио. Опет у народном табору. У јануару мјесецу 1910. били су у глиноком котару избори за жупанијску скупштину. Тада је још владао Раух. Код тих избора осрамотише се неки Срби, те гласаше уз франковце и рауховце. Међу њима су били и ратари Миле Жарковић и Миле Будић. Ми смо то онда јавили у „Српском Колу" и жигосали све јадне Србе, који су то учинили. Ама право је да сад опет јавимо како су ова двојица ратара код избора за земаљски сабор јесенас прешли опет у народни табор и гласали за самосталца проту Херцеговца, а против мађарона Грубера. Нама је ово тим милије, што Србин из пркоса готово увијек ради још и горе, кад га прекориш. Тако, на примјер, Никола Меанџија из Мајских Пољана, котар Глина, о ком смо такођер писали, мјесто да дође к себи, забасава све даље у франковачко и мађаронско друштво. Франн сели. Јозуа Франк, опасни наш противник, сасвим је страдао. Истјерали су њега и његове синове из странке. Лист Франкове странке „Нгуа1бко Ргауо" и штампарију купили су попови католички за 100,000 К и сад они воде странку. Франк је продао и кућу своју у Загребу и сели у Осијек. Тамо ће му бити најугодније, јер то је град у ком има највише Жидова и туђинаца.

Различите вијести. Падавица је до сад била једна од неизљечивих болести. Но изгледа да то неће више бити. Пише се да је један мађарски доктор пронашао лијек против ње. Лијек се убризгава у крв падавичаву човјеку и он брзо оздрављује. Сад се још праве покушаји са лијеком у једној мађарској болници. Ако се докаже да се тиме збиља лијечи падавица, онда ће се свуда почети употребљавати. Вјешање у Јапану. У Јапану је недавно објешено 40 људи због тобожње завјере против цара јапанског Мутсухита. Но мисли се да је та завјера ствар измишљена, а влада јапанска пронашла ју је зато, да се ријеши првих људи у радничкој странци, која почиње врло да напредује и могла би влади много сметати у њеном самовољном управљању земљом. Све чивутске и швапске новине дивиле су се прије Јапану због тобожње слободе која влада у њему, а ружиле Русију као тиранску земљу. Ево слободе у том хваљеном Јапану!

Земљотрес у Русији, У руској Азији починио је ових дана земљотрес велике штете. У мјесту Вјерниј остало је неколико стотина душа без крова над главом. У том крају Русије врло често потреси чине велике штете, свеједно као и у јужној Италији. Русни језик у Шведској. У краљевини Шведској која граничи с Русијом и лежи сјеверно од ње, биће уведено у школе учење руског језика. Руски језик постаје све важнији, а није чудо, кад је језик народа, који броји преко 100 милиона душа. Сад се учи много у Њемачкој, Јапану, у Србији, Бугарској. Чеси су хтјели да се уведе у њихове школе, али аустријска влада није допустила. Боји се Руса. 24. министарство у Аустрији, Откад је уведен сабор у Аустрији, прије 40 година, пала су тамо већ 23 министарства. Пред 14 дана пало је 23-ће министар ство, и сад је састављеко 24-то. Не мијењају се, дакле, тако често министарства само у Србији, како се ругају Србима јеврејске новине него и у тој чувеној њиховој Аустрији.

Свако вријеме има своје наваде, своје жеље и потребе, своју срамоту, а и своје јунаштво и јунаке. Говори се и пише како смо постали кукавице ми садањи људи и нисмо ни за што. Зато што се не боримо ножем и пушком као негда, што не умиремо на кољу, што нас не пеку на ватри. Али често је тежа и страшнија борба законом у руци против силе и неправице,

него оружјем. Трпјети зло, шкрипати зубима трпећи, а не латити се ножа или пушке, него се борити законито док правда не побиједи, то је јунаштво, за то се хоће и срца, и воље. Човјек би често и често пута рађе погинуо, пограбивши за оружје, него то трпио. Али ако ћемо на то, да је јунаштво само у том: „смјети смрги у очи погледати", не заостаје садање