Starmali

10

И д и л а, Двоје су се миловали млади. Месечина као дан а они се узели за руке, па шетају. Она дивна као анђео, месед јој љуби свиону косицу. Гледе се па чисто су занемили од милине. Од један пут прелети јој сен преко дивнога лица. Рујне уснице задрхћу јој баш као да би да уздахне, још мало па се стисну грчевито, једва дише кукавица, трже своју руку из његове, окрете се брзо, покри лице обема рукама и „Ха — цих!" Кинула је. Ох! Како човек лако назебе по дивној јесењској ноћи.

Искреност, Отац : Је си л, синко пре него што легнеш молио се богу, да будеш добар, да слушаш, да се добро владаш. Синак : Нисам, јер знам, да мени то не помаже.

Лепа страна. „Свака ствар има и своју лепу страну" рече једном профуз ариштанцу, — да га мало утеши. „Може бити" одговори овај, „али лепа страна пришта није никад изнутра, пего споља".

Практичан човек. Н. Н. рече некоме да би волео један пут и он да буде министар, макар само пет минута. Па шта би онда урадио ? запита га овај. — Таки би се метуо у пензију.

Лудословне изреке. Не треба луди прапораца, он устима звонца. Дуд бити онда баш кад треба, то је велика мудрост. Нико већма не наличи паметноме човеку, него луда, т. ј. кад држи језик за зубе. Нико се није паметан родио (него луд). Даклем паметан човек то је само накаламљена луда. Ја остајем нри мојој моди: кратка коса, дуге уши! рече једна луда. Ради лоја лизну ћу и чирак! рекао луда кад је нољубио куварицу. Бахус је био луд, јер је седио на бурету, а није хтео да седне пред буре. Још је луђи био Диоген, јер је седио у п р а з н о м бурету. Луда се свећом не тражи. (Само паметна човека тражимо свећом, — ал га и тако тешко налазимо). Кад човек није баш на сву меру луд, онда се зове луцнут; а кад није на сву меру паметан, онда се не каже да је памецнут, пего се и онда вели да је луцнут. Ето тако је то близу. Луда мисли да .много зна, а паметан човек зна да много не зна. То ]е сва разлика.

Са свим логично. Жена : Голуоане мој, аларано .золазиш кући. Та ето избија већ три сахата, ранко мој! Муж : А зар ти мислиш голубице моја да сам вечерас остао код куће, да сад не би избијало тр и сахата, Вараш се чедо моје!

Није му испало за руком. „Његово" чудо, од куда на авлијеких врати сад две браве, изравнала је свест да су и у његовој руци два кључа. Иосле неколико скромних покушаја насмеши му се срећа кроз к-ључаоницу. Судбина је тако хтела да ригла није била спуштена. Врата му се уклонише с пута. Ма да је љуто посртао, басамаци нису шкрипали. Отшкрине собња врата и превали столицу, тихо, нечујно. Свлачи се а не сме Да дува да не пробуди своју драгу женицу. Ослушкује — ох среће није се пробудила. Таман да захрче од веље радости, зачу се љезин умилни масић: „Ранко мој! зар ћеш у тим кожним чизмама спавати?"

Из женског света. — Како сте се провели комшинице у винограду. — Готово никако, картале смо се. Помислите само сви који су били звати — дошли су, па није човек имао кога ни да оговара.

^ Како кеш познати мужа и жену. Кад видиш двоје (мушко и женско) на промонади, па се он дубоко замислио и ћути, — онда знај да су то муж и жена.«-- Али ако јој он што живо приповеда и забавља је, — онда нису муж и жена. Седе ли двоје у позоришту (мушко и женско), а он се све осврће, лорњетом мери седишта и ложе, — онда знај да су муж и жена. — Али ако се он њежно пригнуо к њој, па тек по кадкад у позорницу, а највише у њу погледа, — онда знај да нису муж и жена. Падне ли госпи рукавица на земљу, а њен сусед полагано, хоћеш нећеш, сагиба се да је подигне, — онда знај да су то муж и жена. — Ал ако он као муња полети да рукавицу дигне, — онда можеш се опкладити да нису муж и жена. Ако госпа свира на гласовиру, а господин неки стоји поред ње, па заборави да јој преврне ноте кад треба, знај да су то муж и жена. — Али ако је он још за рана дигао руку само да јој не пропусти ноте преврнути, — онда веруј да то нису муж и жена. Ако двоје дођу у машандмодску болту, па господин примети: „богме је то скуп В1ешир; на другом месту можда има јефтинијих!" — онда знај да су то муж и женаАли ако господин шешир хвали, па вели да није ни скуп колико је леп — онда за цело знај да нису муж и жена.