Starmali

8

„ СТАРМАЛИ а БРОЈ 1. ЗА 1878.

гано трује Чумића? Спира. Та иди збогом! шта ми рече. ћира. Али то је тајиа, коју Ристић ником не казује, само је гоза саопштио часном уреднику „Турског Народа", који је, да још већа тајна остане, закопао у Темишварски „Гласник". Спира, 0 човече, да пикантне новости!

ћира. Јесп чуо да су Руси у Србнји прона1пли Тошу Јечинца и таки га к себи анектирали. Спира! Е да, — а зар га нису могли у Србији добро сакрити. ћира. Та они су хтели да га сакрију. зато су га и затрпали међу дијурнпсте, ама Рус ти је њушкало, па га је нањушио. Спира. Е видиш ти љихова посла.

ћира. Пмали и српскп народ сферу својих пнтереса ? Спира. Боже сачувај! Тај је појам Андрашија измислио само за своје изабране.

Шта би коме требало желити, Новом Саду требало би желити б а р п к а д е. Јер она бара на рпбњој пијацп тако смрди, да би заиста нуждно било да је каде.

Темишварском „ Гласнику" требало би желити, или да га нико не пише, или да га нико не чита. Јер ако данас преча посла немамо, него за љубав (или за новце) Петра или Павле, све што постоји рушити, — онда боље да нас магарцп у место чкаља поједу.

Текелијном фонду требало би желити, да му ко угаси углевље од урока Тисиних очију.

Пакрачкој препарандији требало би желити, да је браћа Хрвати тако јако не волу, — и од тешке љубави не поједу.

Горчакову би требало желити, да га прође нога, на да коракне путем жеље балканских народа.

„Заставп" би требало желити таких дописника које не би морала сваки час у другом броју извињавати и опровргавати

„ С т а р м а .т о м " би требало желити, да буде бар духом м л а д, а претилатницима в е л и к и. <!Филозоф, П о п а: II ти, синко, баш никако да се оканеж пића. Ајде што пијеш кад си жедан ал што пијеш, болан, и онда кад ниси жедан? Пијанац: 0 мај', попо, чудан си и ти светац та нисам ја марва да пијем само онда кад сам жедан.

Чуварни човек, Т в р д и ц а: Кад велите, докторе, да ми нема помоћи оно молим вас гледајте да умрем одмах после Божића. .1 е ч н и к: А зашто баш онда? Тврдица: Та да ми не честитају нову годину. Најновије, Сад баш дође телеграм, да је Султап развпо пророкову заставу п легао пању да спава. Лакуноћ! Јуче су две стотнне новннарскнх доппснпка у Берлнну нз дуга времена нравили чивутско вечерње. Једап степогроф је то стенографирао; н из тога ће се сада правнти дописи за разне новнне.

У Пешти у уредншптву Е1епбга нашла се једна машина, која уме тако много лагатп, да ће публнка волетп вероватп, само да не мора нитатн.

У пештанском сабору један посланик прети револвером, — али то је само да се у Берлину чује, како су у Пешти на свашта готови.

Истоција изабралн чивути за свога краља, али под условом да он нде напред у Палестину, а они ће за њим — остати овде.