Starmali

Нове промене, Четир недеље ће проћи док се изнесу благодетни плодови берлинског конгреса на пазар јавности. Да не бимеђутим читајућа публика од љубопитства заспала, сваки новинар је дужан направити такво лице, као да он зна нешто више него други. Ко најлуђе дице направи томе ће се највише веровати. И ми, ако и нисмо у Берлину на коњској копити вечерали, али смо кроз плот гледали. И ево шта смо укебали о променама, које ће услед конгреса наступити. 1.) По предлогу (карто)графа Андрашије мапа балканског полуострова неће се од сада штампати на

Једном листу, него у мањим картама, тако да свака сила може свој комад лакше у џеп стрпати. (Ту се (карто)граф мало затрчао, и своје начело изневерио, јер кад би се та мапа на великом листу штампала, могла би се лакше уз дувар притиснути.:) 2.) Дунав мора променути свој правац и поћи од доле горе. То је зато нуждно, да се неби народи више уздали у ону пословицу „Тећ'ће вода куд је текла!" А и врло је практично, јер кад се дунав од сулинскога ушћа врати, онда ће господа у Пешти, која су до сада своје вино са смрдљивим „Парадером"пили, моћи мукте и „сулинера" пити. А жеђ јевелика, — елемсутакве знатне промене и оправдане.

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 3. ЗА 1878.

Бежте дојакошњи посланици српски, кепеци, „дилетанти, који незнате ни историје Угарске!" Сад ^е брудер Јаша да Еам покаже, како се козе спасавају, а да ни купус не пропадне!