Starmali

48

Књижевне вести.

прспоручује се поштованој оублици за пзраду свпколиких штамнарских послова, које обавља угледно, брао и јефтино, а израђује : За политичке и црквене општине: заниснике, окружнице, ЈЈеровнице, судске одлуке, доставнице, кљиге од најмањих до највећих Формата, судске и одборске позиве, извештаје и разне објаве, порезне књижице и цео остали канцеларијски штампани материјал као и матрикуларне табаке и изводе из њих; За новчане заводе и уппште све јавне задруге израђује свеколике тискарије; За трговце и трговачке одношаје: р>ачуне, ценовнике, писма, подвозне листове, објаве, извештаје, обвезнице, наслове на иисмима и ковертама и свеостале тискарије на свима језицима, у разним приликчма; За ноједине књижевнике, издаваоце, и књижевна друштва на свима књижевним језицима израђује: Дш, жтове, иврвве списе, I све умне

а на захтевање радо шаље и на страиу предрачуие у свима штампарским пословима, уз које прилаже и хартију радп штампања на углед. Стан штампарије налази се у кући госпође Марије ТрандаФил, на главној нијаци где је и књижара Браће М. Попови^а.

1

и продаје са свога етоваришта ове књиге: Буквар за српске основне школе 20 нов Упутство уз буквар за основне школе — — 10 пов. „Здравље и напредак наше деце", за народ наиисао Милач Јовановић Батут — — — 60 нов. О дифтиритичној вратобољи, за српске матере написао др. И. Огњановић — — — — — 20 нов. Одабране народне песме за учење на изуст у \ срп. основним школима -— — — — — — 10 нов. Дисциплинарна правила за учитеље сриских основнпх школа — — — — — — — — 10 нов. 11ндустр"ја и њени чиниоци у Србији, написао Драгутин С. Милутиновжћ — — — — — 20 нов. , Мала библиотека свеска I. — — — — — 10 ; „ . II. 10 „ „ „ „ III. „Новина" I. — 60 „ > „ „ „ IV. „Новина"П. 80 „ ,,Илустрована ратна Кроника," седам свезака., 29 табака са 104 слике, у меком повезу 3 Фор. „Исто у леним тврдим корицама — — 4 Фор. Очеви и деца, роман од Ивана Тургењева „ 60 , Из природе, чланци зн сгаро и младо — „20 „ Препродавцп добијају 15—25 ироцената рабата, а код неких од ових књига и 35 процената кад се поручи за готов новац. Наруџбине обављају се тачно и брзо.

Сад после закљученог мира и свршеног конгреса европских сила у Берлину, нЈ§гочито нрепоручујемо књигу: ИИЈАIБАЈ1КАНСК0 ПИТАМ, од М. ДРАГОМАНОВА. ПРЕВОД с РУСКОГ. Књига је на 8-ни 5 табака с предговором ГТере Тодоровића, а, садржина јој је: I. Поштену ствар треба поштено бранити. II. Унутрашњи и спољашљи Турци. III. Унутрашње ропетво и рат за оелобођеље. Цена је књизи 40 новч. За Србију је цена 1 динар. Наручбине из Србије ваља упутити књижари В. Валожића у Београду. Ко поручи на више ових књига, рачуна му се по 30 новч. књига. Наручбине ваља упућивати ШТАМПАРИЈИ А ПАЈШШ У Нобоме Оаду.

РЕ/Ј ПЛОВНДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. Из Н. Сада од 4. Маја до даље наредбе. У Земун: сваки дан у пола 5 сатн по подне изузпмајућп понедељннк). У Тител, Земун и Оршаву; средож п суботом у пола 5 сата по подне. У Пешту: сваки дан у пола 1Ј сатп нре подне (изузимајући петвртак). Оправништво. РЕД ПЛОВИДБЕ МЕОТНОГ ПАРОБРОДА између Каменице и Новог Сада, од 7. (19.) априла почињуТж: Из Каменице у јутру у 5 и 9 сахата. — По подне ) 1 ? 2*/ 4 и 7 сахата Из Новог Сада у јутру у 7 и 11 2, 3 и ■? сахата.

сахата.

По подне у Часнек, управитељ.

Штампарија А. Пајевива у Новом Саду 1878 год.