Starmali

71

0 — Господине, ви дивно играте, рече играчица своме накудрављеном „тенцеру" на балу." — Ах, госпођице, немојте ми се ругати, јуче сам на „дами" 100 форината изгубио.

Састао се један старинар са једним уредником. Старинар се хвали, како је он сад богат, нашао је, вели, један јопг нештампани рукопис, за који му већ нуде 1000 форината. — Та то сам онда ја већ милионар постао одговори уредник. Кад ви за један само још нештампани рукопис 1000. ф. примате, да шта ћу ја добити за читаву корпу рукописа, који нити су кад штампани , нити ће се кад штампати. (Препоручујемо овај лак начин обогаћења српским уредницима.) 0 Јеси лирад за 5 минута Цицерона од корица до корица научити? Листове искини па што између корица остане, то ће ти и слепац научити. А. Но, како сте задовољни са вашом женом? Б. Ох, то вам јенајсретнији брак, што га може бити на свету. Само је жена мало џандрљива. А. Е богме то не ваља. Б. Ал то ми ништа не смета. Јар је таки носле осам дана побегла са неким фотографом.

Фићфирић. Знате ли фрајлице, ја само кад помислим на валцер, ја сам таки луд. Фрајлица. А мислите ли често на валцер? Ф и ћ ф и р и ћ. Увек. Ономад увече Н. II. је овако у бирцузу умствовао: „Ако останем овде до по ноћи, онда ће ме мој змај (тако он зове жену:) грдити. А ако одем раније кући онда ће ми се онет улагивати. Сад шта да радим ? ! — Остаћу до по ноћи.

Супруга. Драги муже, ти ми и не кажеш како ти се допадам у новој хаљини. Супруг. То ћу ти тек онда моћи казати, кад ми пшајдер пошље конту.

Адвокат. Видите, то ми је мило што сте ваш процес мени иоверили. К лијенат. Е мој господине, тај мој дужник, то вам ја така преисподна хула, лопов и обешењак да му је тешко пара наћи. Зато сам таки у себи помислио: коме ћу другом да га нредам него вама.

Дошао грк Дима са села сајџији у варош, на му при поведи како су му украли сат, који је пре два месеца код њега купио. Иа онда избере други, мете га у џеп и пође« Сајџија га ухвати за капут, велећи му да треба и платити. „Шта?! платити!" продере се Грк Дима, — „а зар ми нисте казали кад сам први сат купио, да ви гарантујете кроз пуне две године, — а ево није прошло ни два месеца а већ су ми га украли! Синчић, Отац, отац, ево нашли смо једно мало дете у нашој авлији. 0 т а ц. А зна ли говорити ? С и н ч и ћ. Не зна. 0 т а ц. Е није вајде, онда га морамо задржати у нашој кући док не научи говорити, пак ће нам ваљда казати ко су му родитељи. Капетан. Каплару, кажите ми који је највећи глупак у нашој компанији? Каплар. Опростите, господине, ја то не емем рећи^ то би било против субординације.

4-

3

Ј1 0.

Јова Марвашевић хтео да се жени и отиде попи, да га прстенује. — А знаш ли ти „Оченаш" ? запита га попа. — Богме ја незнам. — Хм, а знаш ли „Богородице дјево" ? — Не знам, господине, ни то. — Хм, хм, а знадеш ли бар „вјерују" ? — Ни то нисам научио, одговори Јова. — Е мој синко, т о ј е з л о! — Па за то нисам ни учио, што је то зло. Аб.

„Стармали" излази 10. и 25. дана у сваком месецу. ^ 1одишња је цена 4 ФОр. За Јуни, Јули, Август и Сеитембар 1 ф . 34 новч. — а до краја ове године 2 ф . 34 новч. За Србију: Годишње 10 динара, на четири месеца 18 гроша, а до краја ове године 31 грош чаршијски.

Писма и све што се тиче уредпиштва, нека се шиље на адресу Др. Јов. Јовановића у Каменицу (КатспИг рег Ре1егтапМп). Предплату пак и огласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад. (Хеива^г.) Цена је огласима б новч. од врсте. једне

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.