Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 6. ЗА 1878.

ћира. Јеси-ли чуо да смо ми у турским џеповима наш.ти срискп ноБаца и то сребрњаке од пет динара. Из чега се види да Србија потпомаже Турке. Спира. 0 бог те видио, та таких сребрњака од пет динара и нема. ћира. До сада их нпје би.то. Али сад су их а<1 ћос сковали — чивутски новинари.

ћира. А зашто се босанске званичне новине не штампају ћирилицом ? Спира. Е па то је почаст за Србе. Филиповић држи да Срби и без новина знаду на чему су.

ћира. Неки мудријаши говоре да во1)в наше војске у Босни не пасују увек за земљиште које заузимају. Спира. И ја сам то чуо. ћира. Али то није истина. Јер ево н. пр. војску која се спрема на Попово Поље води ген. мајор Попенхајм, — а ко вели да то не пасује тај не зна ни шта је стратегија, ни шта је каламбурија.

ћпра Јеси-ли чуо да је пештански Лојд отпустио српско министарство и наименовао друго. С п и р а. А шта је рекао кнез Милан на то ? ћ и р а. Он је рекао: кад их је отпустио лојд, није нужно да их отпуштам ја. И тако је остало све по староме: министри при својим столицама, а Лојд при својим лагаријама.

ћира. Кад сам био ономад у Бечу видио сам како су наши освојили Сарајево. С п и р а. Ваљда си гледао на дурбин са Стевановог торња. ћира. То не, — већ сам гледао у фирстовом театору. С п и р а. Па како ти се комад допада ? ћира. Комедија ко и друга комедија.

ћира. Како ти се допадају талпјанскп маневри? Спира. То је врло чудна ствар. Талијаии се чине као да се шале, а ми се чинимо као да примамо за шалу.

ћира. Јеси-ли ти Спиро пуриста? Спира. Јесам да богме, пијем увек чнсто вино без воде. ћира. Не мислим то, него пуриста у српском језику. Спнра. Та био сам с Вуком пер ту. ћира. Па што онда говориш ,,независна Србија". С п и р а. А да како ваља рећи : ћира. Рецп „слободна Србија" то је боље и српскије од ^независне". ћира. Бога ти, Сниро, шта се меће у пнво кад се прави? С п и р а. У пиву имаде м е љ а ћира. За то ти тако много .мељешкадсе на" дереш пива,' не мож' те надговорити. Аб.-

Са бојишта. Сад нам стиже баш телеграм Са свим фришак, јоште врућ: Да ј' у Босни наша војска Заузе.та већем кључ. Радујемо с' кључу томе И кличемо: слава им! — Још кад би се вацка врата Отворитп могла њим! Онда би нам радовање Још и виши дигло лет. — Хај овако, хај овако, Тужан ти је српски свет! с.

Рачунски задатак. Андрашпја је рачунао да ће са две кумпаније начинитп у Боснн ред, ал ево те две кумпанпја порастише на 250.000 момака. (А неред још већи него пре.) Ако је Андрашија такн рачунџија и у новцу као што је у војсци; и ако се п ту у тој препорцији превари — питање је колико ће се билијона направити од они 60 милијуна зајма ?

Кајмакам! — Јесил' чуо, Стево, да су се у Мостару побунили и убили кајмакама? — Но, и тај више неће јести кајмака. Аб.