Starmali

107

На жељезници. Кад се мој лријатељ Глиша први пут возио на жељезници он је уживао, гледао и мотрио, па на последак задрема и заспи. Из тога мирнога сна пробуди га кондуктер викнувши : карте, господо моја, карте амо ! — Брат Глиша. онако бунован, поче се извињавати: Опростите господине, ја нисам ни помишљао да ћете се ви хтети с нама картати, — па зато нисам ни понео карте. Али други пуа ћу их понети за дело, јер и ја волем мало фарбла. Зашто? У неком друштву заподене се питање, зашто се пред венчање мора т р и п у т у цркви навешћивати. Ту се чула разна мнења, док није неко овако ствар решио: Трипут се навешћује зато, да младожења између првога и трећег навештаја добије времена да се добро промисли (односно покаје). Увиђавност касно додааи. На једном вашару свадисе један Турчин са једним Србином, кога је он својом рајом звао. Сваде се па се и потуку- Ту се деси један Мађар, који таки памисли да ихрастави, али у тој гужви расцопају му главу. Кад је доктор дошао да му превије главу, изрази се да ће све добро бити само ако му није мозак повређен. „Не бојте се, игот, за то, рече му Мађар — да сам ја имао мозга, не би се мешао у туђе ствари.

царемба. — Фридрих се намршти те рече: „Но јесте ли чули, тако презиме нема ни ђаво". — „Ваше Величаство, па ја и нисам ни у каквом сродству с њиме ".

Ко је луд. Господин II. разљутио се нешто на сиога слугу, па му рече : Један од нас двојице мора да је луд или ја или ти. —- Господине ако рекнем да сам ја, увредићу вас, јер ја знам да ви лудог слугу неби трпили ни по сата у вашој кући. Дивљи вуди! У једном ариетократском друштву приповедало се како су у шуми вуци наишли на неког оџачара, па су свега појели. — „Ето шта чини глад", примети нека стара Милостивна. „Јадни вуци, до чега су дошли да се оџачарима хране!"

)( На иепиту. На испиту запита учитељ ђака колико има чула"? па онда продужи питање како се зову ? —ђак одговори „Вид, слух, кус, —" али ту запе. — „Но # а шта радиш са носом ? " — „Ништа!" — Како ништа, зар неможеш мирисати? " — „Не могу одговори ђак „имам страшну кијавипу. " Дугачко презпме. Молим вас за ваше презиме, рече Фридрих велики новом португалском посланику. — Овај одговори: Моје је презиме Ц и р иц а р и к о р у м б а р и ц и-

Из каеарне. Генерал Н. дошао је у касарну да држи визитације. Том приликом примети неке мане на огрљицама солдачким. Зашто је то ?. — иродере се он на лаћманта, који му је био најближи. — Господине, то је зато, одговори лаћман, што ти хуљови (солдати) немају вратове попропису!" Над гробом. У једном буњевачком гробљу може се читати овај гробни натпис: Отс1е 1ег1 2\опаг Тош. — Ко се зас! с1а гуош. ?!

У крчми. „А што ти не седнеш, брат Андрија?" Хвала брате, нећу да седим!" — „А зашто да не седиш кад ево сви седимо ?" — „Та знаш брате, ја имам црвен, нос, па ми је доктор казао, да је то од многог седења у бирцу.зи. Па зато сам наумио да више у бирцузу не седим, него ћу овако с ногу да попијем мој мертик.

Нове књиге, Под овом рубриком навестићемо сваку литерарну новипу, од које нам се један екземплар тога ради припошље. Шест калифорнијских прича Брета Харта, превео Иван В. Поповпћ. Издање штампарпје „Темишварског Гласника". Дена 50 новч. Дарић мали календар са сликама за 1879. Уређујо уредник „Орла". Издање штампарије А. Пајевића. Цена 20 новч.

Одговори,

У Суботицу. Зар нам нећете ноелати продужење жене и ђавола ? — Татомиру. Не може бити да имате и ви ираво и оии. •— „Пред кума." Наслов је тај, ал ииак није пред кума. — У Пирот. Жив је, дабогме; стекао је већ и кућу у- Темишвару. Поји Богу својему за готове новце. „Како деца расту." Молимо п вае и свакога ко нам што пошље, ако је иревод да то означи. — К. Р. у М. Тако Је. Наши критичари не знају пнсати отворене критике, већ отвореие кореспопденцкарте. Послаћемо вам две-три од те сорте. да се и насмејете

„Стармали" излази 10. и 2б. дана у сваком месецу. Годпшља је цена 4 ФОр. За Ју т ни. Јули, Август и Сеитембар 1 ф . 34 новч. — а до краја ове године 2 ф . 34 новч. За Србију : Годишње 10 динарп, на четири месеца 18 гроша, а до краја ове године 31 грош чаршијски.

Ппсма и све што се гиче уредништва, нека се шиљена адресу Др. Илије Огњановића у Новоме Саду. Предплату пак и огласе, ваља слати на штамнарију А. Пајевића у Нови Сад. (Хеиза1;2.) Цена је огласима 5 новч. од једпе врсте.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.