Starmali

„ СТАРМАЛИ" БРОЈ 12. ЗА 1878.

143

„Свака сида нроклета а ова благословена" — рече Ката куварица кад ју је загрлио варошки каплар. „Боље је и добро ручати него гладан лећи" рекаоје пои Т. иосле вечере. У Невади, у Америци има на једној кинескоЈ цркви измолован рај и пакао. Пакао изгледа као велика горућа цигљана са двокрилим вратима. Обер-даба дочекује грешнике, натиче их на виле и баца их у пећ. У рају седе блажени у врх облака, једу евињско печење а анђели им растерују муве леиезама.

Кнез: Е добро снотала је општина да те узме за кравара за триста воринта на годину. Кравар: Не по богу господар кнеже, шта ће ми толика плата. Кнез: А што, зар ти је то млого. К р а в а р : Да бо'ме да је много, чим чују винанци повисиће ми таки норцију.

Аца: Ух, таку ћушку нисам добио од како сам жив. Шаца: Верујем ти брацо, да ниси добио, јер ту ћушку сам ја измислио, па сам је пробао прво на теби. Отац: Збогом сине. Чувај се, Пешта је отров за млада човека. Јави се првом приликом. После неколико дана улучи син прилику и пошље ио њојзи брижноме оцу ово писмо : „Признајем да сам од листодавца господара Пере трговца узајмио на Ваш рачун 100 фор. — које вам овим јављам. ваш благодарни син Паја. А д в о к а т : Шта и ти се зар усуђујеш да ми се нудиш у службу, и то баш мени, који сам те бранио због крађс ! Молил ац: Та то ме је и довело до вас г. вишкал, Та ви сте ме бранили пред судом да сам добар и поштен човек, па ко велим: никад бољег господина за ме !

Славни француски писац Рабле оставио је након себе ову опоруку: „Много сам дужан, немам ништа, што претече остављам сиротињи."

Чувеноме списатељу Бернеу била је тек 20 година кад је и он пристао у неки дишпут својих суграђана, Један старкеља љут, што му млади Берне противречи осече се на њега: „Шта? Ви се усуђујете да ми се опирете. Море кад сам ја био ваших година, ја сам у тим стварима био ужасан магарац!" „За дивно чудо како сте и сад младолики" одговори му оштроумни Берне. — Ко је у овој кући господар? — упита путник улазећи у гостионицу. — Ја, на служби господнне — одговори гостионичар. — Пре три недеље умрла ми је жена. —

„Хој крчмару! шта имате за јело?" „Ако је по вољи пржених пилића, телећа ћевапа?" „А шта је готово ?" „Готово је све још од прекјуче!" А ц а : Мени се чини Шацо да ти уступаш твоју столицу увек лепим девојкама. Шаца: Ја сам галантан према свакој дами —без р а з л и к е и о л а. Муж: А шта се тако жестоко препиреш с доктором? Жена: Како не би кад је неделикатан : одриче ж енама мозак; ваљда је у реду да браним свој род! Муж! Не поњам како се можеш за таке т р и ц е једити. ' . „Мајстор Лазо, имате ли мало каде" викну чупави Аца Лазу бербера, који је трчао из куће у кућу. „Имам, шта заповедате?" „Молим вас да се не журите тако оштро, јер ће те добити јектику од трчања".

Из школе. Учитељ: кажи ми Најо каква је наша земља ? Паја: Наша је земља округла. Учитељ: А од куд ти то знаш даје земља округла? Паја: Та ви сте нам то казали ономад.

„Стармали" излази 10. и 25. дана у сваком месецу. Годишња је цепа 4 Фор. За Јуии, Јули, Август и Сеитембар 1 ф . 34 новч. — а до краја ове годпне 2 ф. 34 новч. За Србију: Годишње 10 динарм, на четири месеца 18 гроша, а до краја ове године 31 грош чаршијски.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адреоу Др. Илије Огњановића у Новоме Саду. Иредилату иак и огласе, ваља слати на штамиарију А. Пајевића у Нови Сад. (Кеиза^г.) Цена је огласима б повч. од једне врсте.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.