Starmali

138

„стармали" број 12. за 1878.

Зашто Боспу вода топи? И мени се ваздан врти Питање по глави : Од куда је то да Босну Тако вода плави? А да није Филиповић Кад је оно позван кући На ту Босну мето криж, Можда ј' он баш, — ко би знао, Благослов јој 'ваки дао; „Аргез поиз 1е с1е1и§е!" К о к п ц е. Од 2617 шајкашких бирача гласали су свега њих 951, а није гласало њих 1666. Даклем ипак је код нас већа „слобода негласања" него „слобода гласања' (Јиос1 ега! с1етои81гаш1ит.

У Босни је још само Фалила велика вода., па да буде окупадија потпуна. Ето сад се излио и тај благослов. Шајкаши су се доста прославили са мачем, сад нека се оружају са пером (Стојковићем). —- Златан је то човек. Један вице-кортеш. Андрашија рече (и жив остаде) да неће никада допустити да неславени у овој држави буду уз дувар притиснути. (А не би им шкодило, макар само пробе ради на по дана, да виде како је то.)

Ономад је умро Рожа Шандор, највећи лопов, арамија пустакомесар у нашој домовини. Он је био тако великн у своме роду (: ш зетег Аг1:ј — да га већ обесити нису могли. Елем и папа ће да оснује своје новине, које ће се п.!давати на пет језика, само словенски не. Обраћамо пажњу штатистичара да тачно бележе, колико ће Словена католика помрети од глади, без те духовне хране.

Нашли се неки Аустријанци који хоће да крсте Босну, и да јој дају име Нова Аустрија. Волели би знати ко ће пре казати „отрекохсја" или кум иди кумче.

Неко је прорачунао да на свету има 7 милиона чивута. То ће бити само овлашан рачун, јер да је мало дубље (у џепове) завирио, нашао би за цело много више милијона. (Б. Н.) Из Сарајева јављају да се сви коњи налазе на пољу у табору, изван Сарајева! — Ох сретни ли су ти Сарајлије! Филиповић је шпендирао 4000 фр. да се сазида у Сарајеву двор католичком бискупу. То је лепо, а још је лепше ако су то баш они новци које је он добио из срп нар. фонда као комесар наших конгреса.

У Русији је нађен мртав један шеф полиције убоден од дрске социјалистичке руке, убица није понео свој нож са собом, већ га је оставио у прободеном телу. Из тога суде неке оптимисте, да социјалисте полагано полажу оружје. Кал, се нисмо сложили при избору посланика, а ми ћемо бар при избору проте да се — расцепимо. (: Наравно при избору н р о т е морају бити противне странке:) Неки бечкеречани, у које је ушао панички страх.

Један домишљан кад види сада (после избора) кога шајкаша, не каже му: „Лала" него: ,,лала„!

Из оченаша, Један господин који је имао стару, ружну и пакснуо жену, баш је добио нову, лепу и кротку шгумадлу; а он је имао обичај свако вече после вечере помолити се богу, очитавши по један оченаш, и то велегласно (да бог боље чује). И тога је дана тако исго урадио. Кад је већ био при крају оченаша, викну жена његова на њега: угурсузе један, а шта ће то да значи ? кад си рекао „не доведи нас у искуш ење Ј ти си онда погледао на нашу нову штумадлу. Матори зликовче, ако ти хитим овај бокал о главу, таки ћеш погодити како се богу моли. Муж увидевши да је погрешио: „не доведи нас у искушење" погледао у лепу штумадлу, као неки нокајник скиде очи са џггумадле и упре их у своју жену, завршујући своју велегласну молитву: »но избавинас од зла!' **

Нова машина, Разболео се попа из села Ф., а како је било време, кад се водица свети, то позову попа М. из Ч., да заступа болеснога. Ч . ански попа, шаљивчина од гајтана, дође у једну кућу, где су три бабе биле, па кад га ове запиташе, шта има ново у Ч. рећи ће попа: „ 0, да чуда, шта у свету данас бива!" Бабе се згледаше, а нопа настави: „Сутра је вашар код нас у Ч., и један Шваба донео на вашар неку машину, ксја је тако удешена, да кад на једну страну туриш бабу, изиђе на другој страни млада девојка." Бабе се згледаше и слегоше раменима. Сутра дан — вели попа М. — да у селу Ф. није скоро ни једне бабе било, а Ч.. ани приповедају, да од како је вашара у Ч. није толико баба, а наиме удовица било. Љубинко.

Чивутин и гуске, Моја комшијница погоди се с Чивутином да јој чупа гуске, т. ј. да купи перје од живих гусака. Чивутин се лати посла те стане гуске немилостиво чупати, све им је кожу дерао. Сироте гуске су мучно издржале ту операцију, али после тога времена, кад год виде Чивутина а оне попружају главе и све у глас удесе: Ево га, га, ево га, га, га, га, ... Ј. м.