Starmali

8(3

, стармали" бро.ј 11. за 1879.

Новије

књиге,

(Под овии насловом навеотићемо оваку књигу, која ое уредништву тога ради припошље.) Геологија, написао А. Гејкије, проФеоор геологије у Единбургу, превео Лаза Пачу. Са 47 слика. Цена 50 новч. или 6 гр. чар. Ово је пета свеска у пизу „књига за школу и народ," које издате штампарија А. Пајевића у Н. Саду. Одговори Администрације. Господ. Мати Кулијеру Сарајево. Онако стоји ствар са претлатом као што смо Вам писали. Ми плаћамо сваки број 2 новч. поштарине, које се уверити можете на самоме листу, као и за претлатну цену у Ваше крајеве. Није 4, него 5 Фор. годишље. Послали смо од почетка ове године, а слаћемо и даље непрестано лист сваки Вашим претилатницпма. Право је дакле да, нам доплатите што мањка, одбившп Вашу провизију 10°/о за коју нећете да Вам се лист шаље Поздравље Вам. Уредништву „Хришћанског весника" Београд. Лист Вам шаљемо у замену од оног времена, одкада Ви нама шаљете. Одјако ша љите правоме уреднику у Београду. Оглас смо предали Админ. „Заставе" уз послату 1 Фор. Поздрав Вами и Светозару. ц^ГМолимо да ое чита и занамти!-^ Ево још неколико имена оних „родољуба", који покупе туђе књиге и новде, па се на опомене ради плаћања и не осврћу. Штампамо их овде да их се други издавачи срп. књига умеју чувати а ми ћемо већ и друге кораке чинити: 1. Александар Секулић, (колпортер књига уВел. Бечкереку (којије као што дознајемо многе српске издаваче осакатио), дугује нам ...... 2. Св. В. Милиђ, чиновник у Ст. Градишту у Србији б 3. Мита Пеји11, учитељ (!) у Госпођинцима 23 4. М. Сопић, трговац у.Јасеновцу . 8 5. Натаринауд. Н. Ј. Иванђанина, у Чакову 31 6. П. Ненадови"ћ, трговац уђурђеву 7 7. ј. Савић учитељ уВатину. . . 4 8. јован Ешкутови11 трговац у БелојЦ р к в и 9. Ст. Стојковић, писмоноша у Даљу 10. ]. Димовиђ учитељ, у ГГарти . 11. В. Војнови!), парох у Лепоглави 12. С. Саломон, књижар, иређе Осек доцније Сомбор 18 У идућем броју долазе и ови и још други на ред. Жалост је тим већа, што се у тако гадне ствари упуштају -- као што се из горњих имена види — и пароси, учитељи и трг овц и, дакле такозвани „отменији" чланови друштва нашег. Штампарија А. Пајевића.

127 ф . 10 н.

34 10 5 16

22 07

40 30

40

РОМАН ПВАНА ТУРГЕЊЕВА Превод П. ТодоровићА I. и II. св. Цена обема свескама 1 фор. 40 новч. Наручује се у Штампарији А. Пајевића у Н. Саду.

НЊИГЕ ЗА ШН0ЛУ И НАР0Д. | П0ЧЕТНИЦЕ ПРИРОДНИХ НАУКА

до сада изишле ове: 1. Хемија од X. К. Роское, проФесора хемије у Манчестру. Српски превод од Стевана В. Поповића, шк. реФерента. Са 36 слика, укоричена 50 новч. 2. Физика одБалФура Стеварта, проФесора Физике у Манчестру. Српски иревод од С т е в а н а В. Поповића, школ. реФерента. Са 48 слика укоричена. 50 новч 3. Физикал:на географија од А. Гејкпје, проФесора геологије у Единбургу, Српски превод од ./1 а з е Пачуа, ур. „Страже". Са 20 слика, укоричена, 50 н. 4. Геологија од А Гејкије, проФ. геологије у Единбургу. Српски превод од Л. Пачуа, уредника „Страже". Са 47 слика, укоричена, 50 новч. А за кратко време изићи ђе: 5. Зологија од 0. С м и т а, проФесора зологије у Страсбургу. Српски превод од Владана Арсенијевића, проФесора срцске учитељске школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена. 50 повч. 6. Аетрономија од Н. Л о к и е р а, члана кр. друштва у Лондону\ Српоки превод од дра ђорђа Натошевића глав. школ. реФерента. Са 47 СЈика, укоричена. 50 новч. 7 . Ботаника од X. А. де Б а р и, проФесора ботанике у Страсбургу. Сриски превод од В л а д а н а А р се н и ј е в и ћ а, нроФ. срп. учит. школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена, 50 н. Претилатна цена на свих 7 књига стоји само 3 Фор. за Аустро-угарску, а за СрбиЈу и друге крајеве српске 35 гроша или 6 гроша поједина свеска. Наруџбине из Аустро-Угарске шиљусена потписану штамнарију, а оне из Србије на књижару В. Валожића у Београду. ШТАМПАРША А. НАЈЕВИВА. као издавач: „Књига за школу и за наујрд"

I I I /? % Ч % ? Ш Т* Е "' Iгш* • џу »Ш.* • ПЕСМЕ ЗА НАРОД спевао СВЕТОЛИЕ ЛАЗАРЕВИћ. = СВЕСКА ДРУГА. = САДРЖАЈ: Српство. — Сриска вила. — Српски својевољци у лотору на Дрини 1876. г. — Срби полазе у бој.— Бој на Шуматовцу.— ђенерал Чернајев.— Освојење града Ниша. — Пуковник ђуро Хорватовић. — Спомен погинулим јунацима за ослобођењо и независност српску 1876—1877. — На дан проглашења независности Србије. Уз квигу иде лик кнеза Милана. Цена је књизи само 10 новч. Ко наручи више комада добија по 7 Ј /а новч. комад. Наруџбине ваља упућивати: ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВИћА у Нови Сад.

РЕД ОЛОВНДБЕ

ИУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. од 4. (16. марта) почињући до даље наредбе: Из Новога Сада у Земун понедељником уторником, средом, петном исуботом у пола 5 сахата по подне. Жз Новога Сада у Тител, средом и суботом у п г, ла 5'*сахата по подне. Из Новога Сада у Оршаву понедељником, средом и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Пешту, понедељником, средом, четвртком, петком и суботом у пола 11 сахатапре подне. У Новоме Саду 4. (16.) марта 1879. Отправништво.

За уредништво одговара А. плјевић.

Штампарија А. Пајевива у Новом Саду 1879.