Starmali

УРЕђУЈЕ ЗМАЈ—ЈОВАН ЖЛтт.

ГОДИНА ДРУГА

ИЗДАЈЕ ШТАМПАРИЈА А. ПЛЈЕВИМ.

ГЛАБНИ ОАРАДННК АБУКАЗЕМ.

УНОВОМЕ САДУ 30. Априлн 187!».

КЗЛАЗАК И ДЕНУ ВИДИ НА ЗАВРШЕТКУ ЛИСТА.

Шогор-бачики Међер тако шогор-бачи, То сад више није шала. Твоја стрела, враг јој баби, Баш се љуто захукала. Види ти се немаш каде За еигурно ад полако, Вешто сгрељаш. морам рећи, Ни сам Турчин не зна тако. Ти не кријеш своје стреле, Ти не тајиш своје мете, Наша деца научпће: „Ердегата!" — „Теремтете !" У школама нашим биће, Баш ко нигде, чуда разнп; По њима ће да се бече Учитељи бркомазни. Наше школе, муке нагае, Боговаће под синџнри, Али што је до тог стало, ■Твој ће језик да се шири.

Све се, бачи,

може стпћи Кад се тако вешто стреља ; Јесте, бачи, све ћеш наћп С а м о н е ћ е ш — пријатеља. Пријатеље тражит' ваља, Не падају они с неба, Све ћеш наћи, само нећеш Понајпрече што ти треба.

сму,

Ст.

Још један телеграм, Са онога света. Браћо Шајкаиш ! Пре 30 година спевади сте ви мени у хточаст пекоја се овако почињала: ,, Од како је гаајке и Шајкаша Није бидо луђег капетана Него гато је Боришеви Пера, Бориит Пера баш памети нема." Ја сам све то прогутао, и умр'о сам са том утехом, да ћете ви, кад буде пзбор у вашим рукама изабрати паметнијега капетана п паметнијега Перу. Сад да сам нешто жив, сад би ја вама спевао једну песму, — ал на жалост, нит је мени до певања а вама још мање. Него плакати, то би могли и ми у гробу, — а и ви још вигае. | Пера Боришев.

Упреко луда писма „Стармалом". II. Драги мој еиновче! Зачудпћега се од куда ја у Пешти. Има ти нас Ирижана чак и по Јерусалиму. Имо сам од некуд товар два меда па ме један обегаењак превари, да се у Пешти м е с е с а д а С р б и м а к о д а ч и, те тако дођох п Ја на вашар. Али лакат стрини! Нема ти ту колача ни од корова, него ти овде брате, цеде восак. Зовну ме један пријашко, ако ћу да видим како се на вашару договарају, да зграде фабрику ко.ја ће помаџарити цеду нашу земљу. 0 мај, то је вредно видити. Да то није она американска магапна гато прави од бабе девојку? Ти знага да и ја знам маџарскп звиждати, ко да сам се родио на пустарп. Сподобим ти се ја дакде на тај вашар, да видим, да чујем како ће се правити Маџари ? Како се X р в а т и то сам видио