Starmali

„стармали" број 28. за 1879.

223

Телеграфски депешке. Цариград. Ново министарство. Недим значи у дипломатском језику Дим; а ди је дим ту мора бити и ватре; а ди је ватра ту се нешто и кува. Ко Ће кусати, то се још не зна.

Берлин. Умро је министар Билов, — за кога се зна да је био Бизмарку десна рука. Сад ће Бизмарк морати алијанције склапати на леву руку. Из Београда, Ономад оу се два аријатеља шегала по београдској главној улици ноћу око 10 сати. Мора да су романтички расположени били, јер су се држали испод руке. (Можда и зато да не би о какав калдрмски брежуљак запели, или на какав Фењер наишли.) Жандар, који се за њима шуњао чуо је овај разговор. Лрви. Како ти је, брате, кад се шеташ овако ноћу по Београдским улицама. Други. Мени је тако као да сад овде умире велики немачки песник Гете, па као да му чујем оне речи : „Више светлости !" (То јест: више Фењера !) Калимегданџија.

!! Блага ватра!! Нако Рци пронаш'о је Пажњом нознавачком Неку „благу ватру и У владици бачком.*) Ал ја ипак држим: Не би био греј, Да се и тој „ благој ватри" Нађе — Прометеј. Један читалац „Заставе". *) Јесте истина цела. Ја сам мојим очима читао у „Застави", — додуше у подлистку, али ипак у „Застави. — Види (ако те не мрзи) број 148. Слагач,

На испиту, Учитељ. Би ли ти мени знао казати, Максиме, у којој је држави најтеже владати. Максим. (Мисли се дуго). Ја би вам знао и то казати. Учитељ. Па де да чујем. Максим. Најтеже је владати у Персији и у Енглеској.

Учитељ. А зашто ? Максим. Јер у тима државама владаоци нису ништа друго него играчка. Учитељ. А како то? Максим. Но, па у једној је држави шах а у Другој је дама. (н. К)

У Ш Т И П Ц И, Д „Браћа" Хрвати певају песму „ Славосрбом штрик на врат, и а лист њихов „Слобода" брани певаче и доказује, да то није никаква увреда. — И није, јер кад те магарац ногом удари, не ћеш му враћати. §. Неким посланицима су сва колена одерана и рањава, а то све отуда, што су многе ствари (особито школске) иреко колена иреломили. П Ко ће тим вршчанима угодити! Час се љуте на своје „ застуиство а час им је опет неправо што немају „ застуиства " (на сабору). = Карловци заиста нису село. У селу има само по један бележник, а у Карловцима има иет бележника у мађистро.теком здању ( и сабор је у истом здању). ^4 Један хрватс.ки песник не уме на „ Странка рада и да нађе бољи слик, него „накарада" 2« Како је риба символ &утања>, то један владика добива орден кесеге првог реда. О СуботиЛ, Жушеви% и ЖивковиЛ захваљују се својим бирачима на одликовању, што су их бирали на карловачки сабор. Бирачи одговарају : С драге воље, и други иут. 6 Псти уверавају своје бираче да они умеју то одликовање дуило ценити. ? Из Вршца се чуо ових дана неки цијук ; кажу да га је пустио неки назови-богослов с тога, што није изабран у Вел. Гају за пароха. Аб.

ђука и Шука, Ћука. Јеа1 ли чу г о, Шука, да у Хрватској влада марвена куга. Шука. Ево баш читам у (. тарчевићевом листу „Слободи " како се дао у бригу. Ђука. Па чујем да оу забранили сено и ђубре доносити оданде овамо у наше крајеве. Шука. Па то ми онда нећемо више моћи читати „ Слободу". Аб, Решење загонетке у 23. бр. „Стармалог." БАНСТОЛ; БАНСКИ СТОЛ.

„Стармали" излази 10., 20 и последњег дана у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . иогодишља 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на ио године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Змају у Београд. Претилату пак и огласе, ваља слати на штамиарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. Од једне врсте.

1ДО** Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.