Starmali

248

, старма./1и" БРОЈ 31. за 1879.

Добровољни прилози ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА СИМИ МИЛЕТИћУ у Новоме Саду. (^Наставак.) Госп. Анастасија Станковић из Вел. Бечкерека 5 ф . — н. У протплом броју јављених . . . . 26 ф . 50 н.

I

Свега . 31 ф . 50 н. шг* Што даље стигне прилога на горњу цел, изнећемо на јавност на овом месту. Уредништво и издаватељство „Стармалог". Књижевне вести.

КЊИГЕ ЗА ШКОЛУ И НАРОД. ПОЧЕТНИЦЕ ИРИРОДНИХ НАУКА до сада изишле ове: 1. Хемија од X. К. Роское, ироФесора хемије у Маичестру. Српски превод од Стевапа В. Поповића, шк. референта. Са 36 слика, укоричена 50 новч. 2. Физика одБалФура Стеварта, проФесора Физике у Манчестру. Српски превод од Стевана В. Поповића, школ. реФерента. Са 48 слика укоричена. 50 новч. 3. Физикал:на географија од А. Г е ј к и ј е, проФесора геологије у Единбургу. Српски превод од Л а з е Пачуа, ур. „Отраже". Са 20 слика, укоричена, 50 п. 4. Геологија од А Геј кије, проФ. геологије у Единбургу. Српски нревод од Л. Пачуа, уредника „Страже". Са 47 слика, укоричена, 50 новч. 5. Зоологија од 0. С м и т а, проФесора зоологије у Страсбургу. Српски превод од Владана Арсенијевића, проФесора српске учитељоке школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена. 50 новч. 6. Ботаника од X. А. де Бари, професора ботанике у Страсбургу. Српски превод од Владана 1рсенијевића, проФ. срп. учит. школе у Г. Карпвцу. Са 45 слика, укоричена, 50 н. 7. Астрономија од Н. Л о к п е р а, члана кр. друштва у Лондону. Српоки превод од дра ђорђа Натошевића глав. школ. реФерента. Са 47 слика, укоричена. 50 новч. Укупна цена на свих 7 књига стоји 3 Фор. 50 нов. за Аустро-угарску, а за СрбиЈу и друге крајеве српске 40 гроша или 6 гроша поједина свеска. Наруџбине из Аустро-Угарске шиљусена потпи сану штампарију, а оне из Србије па књижару В. Валожића у Београду. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВ1ША, као издавач „Књига за школу и за народ" Још и ове књиге могу се добити у штампаријн А. Пајевића у Н. Саду: Буквар за српске основне школе — — — — 20 нов. Упутство уз буквар за основне школе — — 10 нов. Зоологија за учитељске и више девојачке школе, израдио Владан Арсенијевић, прсФесор учитељске школе у Карловцу, цена — — — 80 нов. Велика катавасија — — — — — — — — 1 Фор. Мала катавасија — — — — — — — — 20 нов. Одабране народне несме за учење на изуст у срн. основним школама — — — — — — 10 нов. Дисцинлинарна правила за учитеље српских основних шкоиа — — — — — — — — 10 нов.

од М. ДРАГОМАНОВА, превод с руског. Књига је на 8-ни 5 табака с предговором Пере Тодоровића, а садржина јој је: I. Поштену ствар треба поштено бранити. II. Унутрашњи и спољашљи Турци. III. Унутрапгње ропство и рат за ослобођеље. Цена је књизи 40 новч. Ко поручи на више ових књига, рачуна му се по 30 новч. књига. Наруџбине ваља упућивати ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВИћА, у Н. Саду.

ОГЛАСИ.

од 5 до 7»1° на ораКу земљу у Аусгро - Угарској, изузимајући развојачену границу и ново окупиране земље, може свако добити без претходног трошка и то уз одплату кагштала по вољи, који се наброји у банкиним или државнпм нотама. Зајмопотребити нека се обрате на Задругу Манојловића и комп. у Сентомашу преко пута сриске цркве.

п. н. Јављам поштованој публици, да имам на мојем стоваришту 01Ш 31 ГОСПЕ I ШОШЕ (КОНФЕКЦИЈА) по најновијем париском фасону у највећем избору. С поштовањем БЕРНХАРД ФИШЕР.

|в«- по најновијем париском фасону

4*

За уредништво одговара А. ПАЈЕВИћ,

Штампарија А. Пајевива у Новом Саду 1879.