Starmali

•266

,,СТАРМАЛИ а БРОЈ 34. 5А 1879.

Абуказемов календар. Децембар. 1. Један љубопитљивац аита : Који ће трговци на божић носити владици Анђелићу небо (балдахин) ? 2. Београдске „Српске новине" тако су пуне весги о барону Орцију, Хајмерлу, Чертеку и др., да нема у н>има нимало места да нас известе какво је стање здравља за Србију толико заслужнога дра Владана ђорђевића, што га је постигла несрећа у лову кнежевом. 3. Цео тај злосретни догађај су београдске новине прећутале, да не жалосте публику, ал' кад већ знамо, треба да нас бар утеше добрим гласовима о омиљеном и заслужном лекару и књижевнику Владану. 4. Онај дан кад је Герман постао администратор стао је и Дунав, укочен од ч.уда, а сад се преко њега прелази (т. ј. преко Дунава). 5. „Стармали" не жали што мора нрестати, јер сад су све ствари наше у реду и нема се чему замерати, н. пр; 6. Анђелић ће да развије своју енергичну радњу као администратор патријаршије; 7. у књиасевности цветају „Трепетници", „Сановници" и „Вечити календари са рожданицима" ; 8. у Србији су јавни њихови листови здрави плодови слободне штампе ; 9. вршачком заплету нашао се Александер велики, да расече гордијев чвор; 10. варошке полиције, кметови по општинама, калуђери по манастирима, хрватски младенци — све је то на опрезу, те „Стармали" може мирно спавати санак вечни, само нека га дужници не буде шиљањем свога дуга. Сомборски родољуби, Ја ћу јошједаред променити бирачке цедуље. Нећете ви бирати ваше људе ! Јуст-нит!

Треба знати вишу политику. Ш т а ћ е н а м прота и Вукичевић. Маримо ми за цркву и школу! Сад треба руво од два лица, а за то нас могу најбоље ађустирати шнајдери. На дан општински избора умрло је овде 77 Срба. Тај дан саранисмо и Српство, кажу да су докт о р и к р и в и. Неки Сомборци селе се на Батину (село у Барањи). И сами су увидили да је за њи батина. Чудите се, што је избор у Црвенки сакат. Ш а нтав вођа а шанута војска. Каква је разлика између везикатуре и фи зикатуре? Везикатура маЛо пече, па отвори рану, која се лако залечи, а Физикатура опекла нас је немилице и задала нам рану која се неће никада излечити.

Од избора наши општинара, прозвалисмо и нредграђа другојачије. Банат се сада зове „Инат" (тамо се мал' не потукосмо о себичне интерезе). Селенче је сада „Пеленче" (сви сада јадамо: „Ој пелен пеленче, моје горко цвеће") а Црвенка „Трвенка" (таре образ, ал га не ће опрати).

Ми још нисмо начисто : шта је већа заслуга, или 18 сати не устати рад нужде, или 25 година радити на црквено-просветном п о љ у. Судски лекар ударио је на своје колеге. 0 избору истрго један доктор неком Буњевцу уво вукући га силом на биралиште, а другиопет испребијао неког дроташа бан-бадава. Викао с друге стране: „крпилонц ..."

Ово се мало задоцнило, али Вуку смо јавили на време. Баш о Видов-дану прешао је један мађарски барјактар од 1872 год. у (ш) п и ј о н е р с к и к о р. Вук нам је већ одговорио и каже, да му је врло мило. У Сомбору је 53 српска глаоа у општини а два српска кандидата за Физикат. И један и други мисли да је 50 масова за њега. Мој мали дечко зна баш лепо сабирати и одузимати, ал опет не сваћа тај рачун. Све ме пита: да се та господа нису преварили у рачуну ? — Сигурно; ил ваљда они рачунају и на оне „лепе гласове", што се о њима проносе. Е лако је онда: онда се не зна ко би имо више.

Ја морам бити сенатор ма пактиро и с ђаволом. Кост' вас кост'!

Молбеница са разлозима, Свршени препаранд И. КривиК из В. буде изабран негде за учитеља. Он је одавно заволео ћерку неког арендатора, па му је овај и обећао кад добије штацију; а уз то се обвезао, да ће му дати за мираз најлепшу краву изсвоје штале. Али како је новоизабрани учитељ уза свој стан имао осим једне собе само још један кокошињак и Један свињац, то не би имао где краву држати, те с тога упути на своју општину ову молбеницу: ,,Славна општино! Пошто потписани чрез своју женидбу са арендаторовом ћери Соком Луцићевом добија у кућу једно лепо говече, то се усуђује умолити славну општину да би имала доброту школске просторије умножити једном великом шталом за краву, коју сам женидбом добио, а и за другу марву, што ће после доћи, као пгго се потписани нада, јер од младости своје увек се бавио радњом у ужем кругу своје породице, а и у р 'дитељској кући је с марвом имао посла. И. Кривић".