Starmali

268 „СТАРИАДИ" БРОЈ

Миша засуче брк. — Никад боље, господине; — знате војнички п о с ао. . . . Но, мишин лустрајзе у небеса, па на дно Дунава, све за шест секунада — то је баш војнички посао. . .. — ски.

Е о к и ц е, Сиромак „II. Лојд" и „П. Журнал" — сад ће им отећи дланови! Тек што су се одморили од тапшан.а ради петроградског атентата, сад морају опет да тапшу ради експлозије, која се догодила на жељезници српске аутономије. 8. о. м. осетио се у Загребу трус и то у правцу од запада ка истоку. Један сујеверан Фратар вели: Није добар знак! — и моли се богу да буде још један трус у противном правцу. Манастир Грабовац моли да му се даде друго име. Јер што је било за грабљен.е разграбило с е. А сад нема ни богу тамјава. Мађари су познатог Варадија и по трећи пут, и то једногласно изабрали за посланика. Бога ми ни сам Рожа Шандор, бог да му душу прости, није био популарнији. У Петрограду излазиће од нове године нов сатиричан лист под насловом „Шут" — како ће се тај сиромак борити са — рогатима?!

Хеј, мој куме, Коста Ристићу, добро си ти нас још за времена упозоравао на „тиху ватру", —- ал ми смо то узели у шалу. Ето сад се тиха ватра разгорела, — а ми нит имамо шмрка нити „ретунгсшлауха". Несмем здраво ни хукати, — јер се може још већма распламтити. Буди бог с нама, ако није вештац тај „Еленер" ! Он зна кад ће Милетић. у Нови Сад стићи, — зна ко ће му се" у сонице упрегнути, — зна шта више и то, да ће тога дана бити 25 степени зиме. (Што се тиче упрезања у сонице, то је добра мисао. Кад се могао сам министар — Тиса упрегнути да га одвуче у Вац, — што га неби могли ми мало провозати кроз Н. Сад!)

У Бечу се побунили ђацм на техници, и већ се поговара о затвору — шта, ђака? — не, него о затвору школа.

(Н-Б) ,,Баш нема правде на свету" — рече Кузман бећар — ,,ја хтео летос једном да прелегнем једном на сокаку, ал полиција ме нађе па ме отера, — а гле сад, толики снег лежи по нашим сокацима, — а полицији ни бриге!"

34. ЗА 1879.

У Ш Т И П Ц И, А Ми се све тужимо на неправду, а ево сад нам дају више, него што нам кипира: по нашим привилегијама имамо ми само ј е д н о г патријара-митрополита, а ево сада нам дадоше те имамо два. □ Вршачки заплет тако је непријатан постао и дотужао, да сви од њега бегају— и сам саборски ком ес ар ! Аб. Српске цркве у Босни. У Босни се дивно штеди! Без икакве кажем ласке. Српске цркве сада служе За стубове телеграФске. Хвала вама, браћо мудра, Хвала вама, ви штедише! Можда ј' добро, да се српска Црква мало електрише Хаха Хихић.

На шта се гледи. „Не гледа се" међу браћом „Ко се како крсти", Већ —- пишу-л му латиницом, Или можда кирилицом прсти. Хаха Хихић,

Чивутски разлог. Кад се увела оишта дужност војевања и да се нико од те дужности не може одплатити, или другога место себе под пантроташ гурнути, то је произвело опште аувекање у роду Израиловом. Сви су се апарати покретали, да се томе на пут стане. Кад ништа не помаже, онда богати Лазар Јајтелес, који је имао седам синова изиђе са овим разлозима: Ни, гхосподо мхоја, нашто вама схолдате ? Вхама требаЈу схолдате да лију керв за домовхину. Тхаке и треба, — ко има керви некха је лије. Али нашхе људе, само кад вхиде пхушку, они нхемају ни капе керви у себи. Нашто вхама таке солдате, кхоје немају керви баш онда кад треба !!! То су били веома важни разлози, али ипак се нису примили. — Р- —

И з ш к о л е. Управитељ: кажи ти мени Иване кад имаш три јабуке, па добијеш од ђорђа још четир јабуке колко ћеш онда имати? И в а н: онда ћу опет само три имати. Управитељ: Како то? Иван. Тако! молим госп. јер ђорђе ми никад ништа неда. Грба.