Starmali

„стармали" број 34. за 1879.

271

ПРИЈАТЕЉИМА ДЕЧИЈИМ, Обраћам пажњу на „Досетке и наивиостж из дечијег света" које је и Стармали" у носледњим бројевима ночео доносити. Оне нису од драстлчног ефекта, али нријатељ дечији, нознавалац душе дечијс, читаће их са задовољством. Ја имам до близу стотину оваких дечијих досетака и наивних приметаба, које сам или сам чуо из дечијих уста, или су ми други приповедали, или сам их налазио прибележене у страној литератури. Волео би их имати још и више. Дечији свет заслужује и код нас више пажње, него што му се поклања до сада. Благо народима где поједини људи, (и ако пису учитељи по позиву свом) могу свој цео живот посветити деци, проучавању природе и душе њихове, друговању са децом у корист њихову, бризи о напретку њиховом! то је врело неисцрпиво најплеменитијем занимању. Еолико је најиитересантнијих дечијих приметаба проујало ветром поред наших ушију, ми се и не осврнемо на њих, — јер то су детињарије." Али мало више пажње, и наћи ћемо да се са децом боље може прекратити време, него са многим људима. Ми, који не знамо хоћемо-ли дочекати да видимо будуће духове у пуном сјају и развитку њиховом, — зар да нам не буде милина посматрати их у клиЦама њиховим. Нема тога дана кад пажљив поематралац неби чуо од деце тако што, што је вредно да се прибележи. Ја сам рад да такових бележака прикупим што више, ида их приберем уједну књижицу, која би за цело нешто допринела томе, да се омили дечији свет и онима, који су га до сада, рећи, презирали. Да не прегледне користи, кад би се то ностићи могло! Молим дакле очеве и матере, чике, ујаке, стрине, тетке, учитеље и све друге, који би ме у томе хтели потпомоћи, да ми оваких бележака шаљу што више. Родитељи, којима је које дете умрло, радо приповедају о досеткама својих покојних чеда. Њима ће без сумње годити, да се тај спомен и кроз дуже време задржи. Ењига ће га најдуже сачувати. Уз сваку досетку нека мету и име детета (или како су га тепајући му звали). Многа деца, пре него што почну говорити матерњим језиком, створе најпре неки свој језик. Па то не бива увек случајно, него бива и но некој логици. А каткад веома интересантно. И таке белешке примаћу радо, па и употребићу што нађем да је вредно. Молим српске и хрватске листове да овај позив прештампају. У Београду 26. новембра 1879. Д р Јован Јовановић.

Добровољни прилози ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА ПОК. СИМИ МИЛЕТИћУ у Новоме Саду. (Даставак.) Госпођа Е. Ђ- С. из Сегедина . . . 5 ф . — н. „ А. В. 3. „ „ 1 ф . 50 н. Госпођица Јелисавета Зарић ученица из Суботице — ф . 50 н. Јован Бипарић , 3 ф . — н. Пера Бојкић из Митровице . . . 1 ф . — н. Душан Михајловић из Митровице . 1 ф . — н. У прошлом броју јављених .... 173 ф . — н.

н.

Свега . 185 ф. 1 динар и 1 и ф . у сребру. Што даље стигне прилога на горњу цел, из нећемо на јавност на овом месту. Уредништво и издаватељетво „Стармалог"

Уош се добити „ОРАО"

т

ВЕЛИКИ ШУСТРОВАНИ КМЕНДАР за 1880 годину. Цена 50 новчиАа или 1 динар, Наручбине из Орбије ваља упућивати књижари В. Валожића у Београду, из осталих крајева подписатој штампарији. .1Ж**- Ео наручи за готов новац или на распродају у више примерака ових календара добија према количини наручбине већи и највећи рабат. У Н. Оаду о св. Николи 1879. Накладна штампарија А. Пајевића у Н. Саду.

„Стармали" излази 10., 20 и носледњег дана у сваком месецу. Годпшња цена 4 ф . погодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Дрну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на но године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

Ппсма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Иовом Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Змају у Београд. Претнлату пак и огласе, ваља слати на штамиарију А. Пајевића у Иови Сад Дена је огласима 5 новч. од једне врсте.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог 4 ' од почетка до данас.