Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 35. ЗА 1879.

1 Фор. што ће им се ио -изласку свака књига о н ашем трошку разашиљати. Иначе цена је појединој књизи 30 н. Прва књига већ је ушла у штампу, те по томе изаћи ће првихдана наступајуће нове године, а донеће ове чланке: 1. ЈПта хоћемо са овим књижпцама? 2. Једна реч матерама. 3. Зашто нам гину деца ? (повој). 4. Сучим ваља да одпочнемо јестиво? 5. Обичаји што нас тару и море (I. Свадба). 6. Примери дуга живота. 7. Зашто прозебу и промрзну наши удови? Предплату за „Народни Лечник" прима у Србији књижара В. Валожића, а из осталих крајева подписана штампарија. У Новоме Саду на Материце 1879. Накладна штампарија А. Пајевића. КЊИЖЕВНА ВЕСТ. ПРЕТПЛАТНИ ПОЗИВ НА КЊИГУ ПРИПОВЕТКЕ МИЛОРАДА П. ШАПЧАНИНА IV. КЊИГА ХАСАН -АГА ИСТОРИЈСКА ПРИПОВЕТКА ПО ЧАЈКОВСКОМ, КУНИБЕРТУ И КАЗИВАЊУ СУВРЕМЕНИКА Цена 2 динара или 1 фор. аует. вред. Књпга износи 22 и по табака.

Окуиљачи иретплате иа 5 предбројника добијају једну књигу беоплатно. Књига ће се разаслати поштом о трошку књижаре. Ова IV. књига Шанчанових приповедака излази у дво-

јаком издању: за оне, који имају I. II. и III. свеску, излази IV. свеска у истом облику, а за оне који их немају, који би је хтели имати засебно, као што и јесте засебна прича, излази у другом облику у леним илустрованим корицама. Илустрација нриказује једну од најглавнијих и најлепших сцена из саме приповетке. Скупљену претнлату треба поолати потписатој књижари до 25 децембра. После тога времена одмах ће се књиге разашиљати. Приноветке Милорада П. Шаичанина нознате су нашој читалачкој нублици. И Хасан-Ага не изостаје иза оних, које су до сада угледале света. Наши књижевни листови признају Шапчановим прииоветкама својства, која имају изврсни књижевни производи ове врсте. Нема много књижевника који као он владају разумљивим, легшм и уметпичким слогом. За ово је Хасан-Ага један од пајбољих доказа. У Хасан-Аги нрнповедају се устанци нашег помухамедањеног народа у Босии, устанци, коЈима се желело сбацити власт Османлија и васиоставити народну босанску владу. Устанци су се свршавали с двојакии успехом: ирви у корист бораца за боеанску слободу, други њиховим поразом. Но у оба рата показаше наши мухамедовци ретку истрајност, примерно јунаштво, непомирљиву одвратност према Османлијама. ЕБихово срце привлачило их је земљи, нриближавало осталој својој браћи православној и католичкој али још неослобођени од неповољних утисака минулих историјских догађаЈа, више одушевљени мухамедовством него својом народношћу, пропадају они поцепани и растргани, губе се у виговима п клопкама ионајвише хришћана-странаца, који, пробисветски солујаше се у османску империју, већином да помогну скрхавати и искорењавати оправдане покрете разно родних народних живаља по широкој царевини. Особито су просто и лепо нацртани религијозни, породички и друштвени обичаји наше браће Мухамедоваца, обичаји, који су већином српског и хришћанског норекла и који се ни мухамедством нису дали сломити ни искОренити. У Београду, 1. децембра 1879. КЊИЖАРА ВЕЛИМИРА ВАЛОЖИћА.

Добровољни прилози ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА ПОК, СИМИ МИЛЕТИћУ у Новоме Саду. ^Наставак.) Андрија Поповић учитељ из Беодре Милош Асуржић из Новог Сада . Стеван Ивошевић из Новог Сада . Мирко Глишић из Новог Сада . У прошлом броју јављених . . .

1 ф . — н. — ф . 30 н. — ф. 10 н. — ф. 10 н. 185 ф . — н.

Свега . 186 ф . 50 н. 1 динар и '/* ф. у оребру. Која је свота предата Администрацији „Заставе". Што даље стигне прилога на горњу цел, изнећемо на јавност на овом месту. Уредништво и издаватељство „Стармалог".

Тоххт се :м:о2к:е добити -"Ј&в „ОРАО" ВЕЛИКИ ШУСТРОВАНИ ШЕНДАР за 1880 годину. Цена 50 новчи^а или 1 динар. Наручбине из Орбије ваља упућивати књижари Б. Валожића у Београду, из осталих крајева иодписатој штампарији. Ко наруни за готов иовац или иа распродају у више примерака ових календара добија према количини наручбипе већи инајвећи рабат. У Н. Саду о св. Николи 1879. Накладна штампарија А. Пајевића У Н. Саду.

„Стармали" излази 10., 20 и последњог даиа у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . погодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на но године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Зиају у Београд. Претплату гтак и оглапе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима б новч. од једне врсте.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас. -зв&с