Starmali

10

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 2. за 1880.

Нашим старцима. Добри, врли отарци наши, Којима се поносимо, Жив'те јоште дуго, много, То вам увек ми желимо! Ил већ кад се мрети мора, — То у дужност сваком пада Добри, врли старци наши, Не умир'те барем с а д а. Кад сте знали дочекати Деведесет разних лета, Придрж'те се још два и три Међ кукољем овог света. Јер данас је чудно време: За живота човек пати, Али ево и на мртве Наилазе атентати. У сандуку мртав лежиш, Близу гроба, близу циља, А наметник дође па те Ко бојаги благосиља. Како ј' мртвом тешко примат' — Ја бар не бих никад хтео Благослове од онога Кога куне народ цео! Ил је теже вама трпет 1 НГто вас мртве тако тлаче, Или сину, који сузан Не зна куд ће, не зна шта ће, Већ на саблаз нама свима, По шаблону доба стари — (Бар да није у „Застави") Анђелићу благодари. Бамбус.

А он није магарац! Један немачки лерер постане г. 1848 лаћманом. Намештен буде на кордон у Паланци код Базјаша. Ту су војници из дуга времена поседали крај Дунава и разговарали се; у то дође лаћман-лерер и запита их: „Но, шта ви ту коФорите?" — „Питамо се, господине, рећи ће један од војника, да ли има у овом Дунаву 100 акова воде!" „Но ти магарац, има ту и 300 акова!" рећи ће лаћман поучително. У Даљу. Чика Ј.

На „Беседи." Једнога, који се није у музици бог зна како разумевао, заиитају како му се допада квартет на јучерањој „Беседи". »Врло добро", одговори он, „само што је мало било певача!"

Четири четврти од живота, Неки филозоф дође до Дунава и седе у чамац да се превезе преко воде. Док су се возили запитаће он возача: ,,3наш ли ти, бога ти, аритметику?" — Нисам господине никад ни чуо за то. Филозоф му на то рече: — Хе мој брајко, кад ти не знаш аритметику, то си читаву једну четвртину твога живога изгубио. После неколико тренутака, запита ће филозоф опет: — А знаш ли математику? — Не знам, одговори возач смешећи се. — Но, онда си ти и другу четврт твога живота изгубио. Мало за тим опет ће филозоф запитати: — А имаш ли што знања из астрономије? — Ни запети! рече возач. — Па то је за тебе и трећа четврт живота твог изгубљена! У тај исти мах добије чамац случајно рупу и вода поче куљати у чамац, а били су на сред Дунава. Возач скочи, скиде капут с леђа и уплашено запита ФилозоФа: — Знате ли ви господине пливати? — Не знам, одговори филозоф у страху. — А ви ми брзо узјашите на леђа, иначе ћете све четири четврти вашег живота на једанпут изгубити. Постепеноет. (Из буквара). 1. Хаљина је чиста, огледало је још чистије, а наша државна је каса најчистија. 2. Дрво је т в р д о, челик је још т в р ђ и, а наши богатагаи су најтврђи. 3. Сокаци су каљави, баре су каљавије, а пештанске дипломате су најкаљавије. 4. Ексер је закован, брава је још закованија, а београдски су конзервативци најзакованији. 5. Дете је наивно, девојка је још наивнија, а браћа Хрвати су најнаивнији. 6. Камција је заплетена, мрежа је још заплетенија, а вршачке ствари су најзаплетеније. Аб.

Ваљан човек, Тај наш господар Миша, то вам је красан младић! Он не пије јака пића, не иде у велика друштва и никад не долази доцкан кући ! Јест, цела истина. Ево како :