Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 2. ЗА 1880.

Ђ.ира. Јеси л' чуо шта је серињски поджупан урадио са оним новцем, што је у порезну касу ут е к а о. Спира. Но па само ти се каже, он је — ут е к а о.

Ђ. и р а. Не би л' ти мени знао казати, шта би онда изашло, кад би спајија Безередија читао ,,Беч:" натрашке? Спира. Изишао би Чеб. Ћ.ира. Но па и изишло му је натрашке, јер га је морао продати, те га је наш честити суграђанин г. Дунђерски купио и тако је сад хвала богу у српским рукама. В.ира. Чујем да је у радњи у серињској вармеђи наступила пауза. С п и р а. А због чега то ? В.ира. Због Пауза — — који је са 16.000 узео нокат. Спира, 16.000 Фор! 0, то је доста дугачка пауза! Ћ.ира. А дугачки су и нокти!

Ћ.ира. Шта је најмасније на свету? С п и р а. Ваљда бачванска опаклија. Ћ. и р а. Није. Спира. Па можда сланина. В. и р а. Није. Спира. Него да шта је? Иира. Прозори у новосадској читаоници на сред пијаце. Аб. У Ш Т И П Ц И, Д Пз Београда нам јављају ову најновију вест: Политични лист „Видело", који је од нове године почео да излази, нисмо још честито ни видеди, а

13

већ му се прошли број налази у мраку (узапћен је), ваљда за ото, да тамо светли!

□ Један калуђер уверавајући своју паству да има вештица и вампира, наводи као разлог: Ето видите и „Стармали", који је био умрБО, повампирио се. Беж'те и чувајте га се!

§. Покрајинска влада је затворила „Српску читдоницу" у Котору с тога, што је ова изабрала једнога Србина за свога почаснога члана. Међер је мађарска влада много блажија, јер она није хтела да затвори пештанску „Касину", чији чланови сваки час на људе (у дујелу) пуцају и читаву буну у Пешти изазивају. О Новине доносе глас, да је папа ЈГсо оболео. Да нећеду и њему сад метнути администратора ? А Серињски поджупан П а у с нроневерио сиротињске и пореске новце па утекао. А зар и ма$арска господа умеју да краду ? = У једном допису „Турског народа" из Карловаца стоји, како је Анђелић некога питао: „А гди сте ви куме данас на јутрењу ?" Овако важне вести не би требало дописом јављати, него телеграФирати, да свет за њих што пре дозна. б У истом допису стоји, како су у двору карловачкомјели: пасуља, сувих вишања ишљива. Даклем кад се посна јела једу у двору то је тако ретко и чудновато, да се меће у новине; а што нам не јаве, шта се тамо обично сваки данједе и пије ? ? ,,Недељни лист" доноси извештаје са — карловачког сабора. Један читалац секрстиичуди томе и пита: ,,А зар је сабор карловачки опет на окупу, па ја то и не знам, ја сам мислио, да ће то бити тек на пролеће! Или је то наопако рештанција извештаја са јесењашњега сабора !?" — Тако ће нешто и бити.

ЗК Ако дочекамо, да се лист ,,Виде ло" сасвим забрани, онда ће се у Србији морати други лист окренути (т. ј. покренути). Наша влада се срди на комунисте, а овамо и сама увађа и шири још и у основним школама отров комунализма у невину дечицу.

! У Сомбору излазе сада четири ваљана српска листа. Новосатски листови су се увек тужили, кад их Сомбор и друга српска већа места не држе, сад смо љубопитљиви, колико ће Новосађана бити претплаћено на сомборске листове. Аб.